Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής



ΕΡΑ Κομοτηνής: Τα εγκαίνια του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Νυμφαία-Μακάζα θα κάνει  ο πρωθυπουργός
Τα εγκαίνια του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Νυμφαία-Μακάζα, πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  λίγες μέρες πριν από την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Μάλιστα τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΕΡΑ Κομοτηνής: Ερωτήματα από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
Ερωτηματικά σχετικά με τη διάνοιξη και την έναρξη της κυκλοφορίας του κάθετου άξονα Νυμφαία-Μακάτζα, διατυπώνει ο επικεφαλής της παράταξης Αριστερή Οικολογική Συνεργασία, στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Χαρίτου.
Σύμφωνα με την τοποθέτησή του στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Χαρίτος, δήλωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία – ιδιαίτερα τα όσα κυρίως μέσω δημοσιευμάτων διαρρέουν, μετά την παράδοση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ του τμήματος του κάθετου άξονα μέχρι τον κόμβο του Τυχηρού, για «ρηματικές διακοινώσεις» ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, για θέματα όπως η διέλευση ή μη φορτηγών βαρέου τύπου, για προθεσμίες που τίθενται στον καθορισμό ημερομηνιών, εγκαινίων και διάφορα άλλα.
«Αν το ζήτημα σε σχέση με τον κάθετο άξονα είναι οι επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης. Η χρονική στιγμή για ένα νέο Success Story του κ. Πρωθυπουργού που προκαλεί την διελκυστίνδα για τα εγκαίνια ανάμεσα στις δύο χώρες τα πράγματα θα ήταν απλά. Άλλωστε η μελωδία του Success Story και αν ακούγεται, ακούγεται κακόγουστα. Ανησυχούμε γιατί πίσω από όσα διαμείβονται τις τελευταίες μέρες επιχειρείται να αποκρυβούν τα σοβαρότερα προβλήματα που συνδέονται με τον κάθετο άξονα και την έναρξη της κυκλοφορίας.
ΠΡΩΤΟ
Το έργο του κάθετου άξονα στην πραγματικότητα μένει ανολοκλήρωτο αφού σταματά στον κόμβο στο ύψος του Τυχηρού. Είναι κατ’ όνομα κάθετος άξονας στην Εγνατία οδό αφού υπολείπονται περίπου 6 χιλ. για να συνδεθεί με τον κόμβο της Εγνατίας οδού. Παρότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του έργου έχει ήδη προσαυξηθεί κατά 50% του αρχικού. Ενώ σήμερα είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί μια και δεν υπάρχουν ούτε οριστικές μελέτες ούτε είναι εξασφαλισμένοι οι νέοι πόροι που θα απαιτηθούν.
ΔΕΥΤΕΡΟ
Η κυκλοφορία που ετοιμάζεται να αποδοθεί μέσω του επαρχιακού δρόμου Τυχηρού-Κομοτηνής και με βάση το αίτημα της Βουλγαρικής πλευράς για διέλευση φορτηγών βαρέου τύπου γεννώνται εύλογα ερωτήματα. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας και από ποια διοικητική Αρχή, κυκλοφοριακού φόρτου και σήμανσης για αυτή τη σύνδεση; Πληρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας για την ασφαλή κυκλοφορία μέσω των παρακαμπτηρίων δρόμων στην Εγνατία οδό και αντίστροφα, είναι σε γνώση όλα αυτά της Περιφερειακής Αρχής και έχουν ληφθεί σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία κ.α.;
ΤΡΙΤΟ
Αναμφίβολα η διασύνδεση μέσω του κάθετου άξονα θα έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια. Όφειλε όμως να προϋπάρχει ΜΕΛΕΤΗ για τις άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις σε κλάδους και τομείς της τοπικής οικονομίας, ώστε να αντισταθμιστούν με τη διαμόρφωση, προβολή και διεκδίκηση μέτρων στήριξης για τι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την απαίτηση για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών κάθε κατηγορίας. Έστω και τώρα προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση ή θα παρακολουθεί παθητικά τα όσα συμβαίνουν;
ΤΕΤΑΡΤΟ
Είναι γνωστές οι πολύμηνες οφειλές προς τους εργαζόμενους του έργου που το τελευταίο ιδιαίτερο διάστημα υποχρεώθηκαν να εργάζονται ασταμάτητα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το κομμάτι αυτό του κάθετου άξονα. Παρά τις υποσχέσεις της αναδόχου εταιρίας, της διεύθυνσης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, του Υπουργείου Μεταφορών ακόμη από τον Απρίλιο του 2013 ότι θα καταβάλλονται σταδιακά τα δεδουλευμένα, σήμερα παραμένουν οκτώ μήνες απλήρωτοι με κίνδυνο να τα χάσουν και οι περισσότεροι να βρεθούν χωρίς δουλειά. Πράγματα που δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορη την Περιφερειακή Αρχή, αλλά οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου.



ΕΡΑ Κομοτηνής: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για μονογονεϊκές οικογένειες
Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής, οργανώνει μια σειρά δράσεων με σκοπό τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά άπορων μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.      
Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής και με τον Σύλλογο Πολυτέκνων του Νομού Ροδόπης.      
Συγκεντρώνονται  σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά είδη.     
Καλό θα είναι όλα τα είδη που θα προσφερθούν να είναι σε καλή κατάσταση, έτοιμα για χρήση ή καινούρια.     
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενίσχυση μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων οικογενειών που έχουν Τρία ή και περισσότερα παιδιά και εισόδημα κάτω των 7.000 Ευρώ.     
Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί της οδού Φιλικής Εταιρίας 63 ( κτίριο 13ου Δημοτικού Σχολείου ), τηλ. 25310 70256.                                                                                                                 

ΕΡΑ Κομοτηνής:Κραυγή για Δασκάλους και Βιβλία από τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας
Στις 22 χιλιάδες ψυχές ανέρχονται  οι Σαρακατσάνοι-από τις πλέον αμιγείς Ελληνικές φυλές- που διαβιούν στη γειτονική  Βουλγαρία!
Αρκετοί από αυτούς μοιράζουν τις ζωές  τους και τον εργασιακό τους βίο, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ αρκετοί από τη νέα γενιά, επιθυμούν και έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως η  Ελληνική κρίση άρχισε να τους αγγίζει πολύ πιο έντονα, μια και το Ελληνικό κράτος σταμάτησε  την οικονομική συνδρομή ως προς την λειτουργία  των Ελληνικών σχολείων, με την διακοπή της  εξασφάλισης δασκάλων και του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού…
Τα νέα παιδιά των Σαρακατσάνων πια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στα Ελληνικά μαθήματα και συνεπώς στερούνται της μόρφωσης, της καλλιέργειας, της κουλτούρας και γενικά της Ελληνικής παιδείας!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μορφωτικού συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, Γιώργο Νάκο, στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από την πανελλήνια ομοσπονδία Σαρακατσάνων και τον πρόεδρο Βασίλη Μουτσιάνα, αλλά και άλλους συλλόγους εκτός από αυτόν της Θράκης, για  συνεργασία με τους πολίτες και άλλους φορείς και φυσικά Σαρακατσάνους της Ελλάδας, προκειμένου να ιδρυθεί ένα ταμείο, το οποίο θα στοχεύει στην εξασφάλιση της λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων στη Βουλγαρία. Μάλιστα θα αιτηθούν και ακρόασης από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, προκειμένου τα παιδιά των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με χαμηλότερη βαθμολογία, όπως ισχύει και για τα παιδιά της Μειονότητας.
Εξ άλλου στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, σκοπεύει να συμμετάσχει και φέτος στο 22 Αντάμωμα Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στην πόλη Σλίβεν.
Για το λόγο αυτό διοργανώνει εκδρομή  στις 30,31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στο Σλίβεν και στην πανέμορφη Μεσημβρία στη Μαύρη Θάλασσα και καλεί τους Σαρακατσάνους να συμμετάσχουν σε αυτό το τριήμερο ταξίδι με δύο διανυκτερεύσεις και 90 ευρώ το άτομο, καλώντας στο τηλέφωνο 6938943207. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου, τόσο στο γλέντι, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του ανταμώματος.

ΕΡΑ Κομοτηνής«Πανελλήνια και Παγκύπρια Ποδηλασία της Αγάπης»

Μία διαδικτυακή καλησπέρα ήταν αρκετή, για να φέρει κοντά την Κύπρο με την Κομοτηνή. Για να δεσμευτεί η παρέα των "On Bikes- Ποδηλάτες Κομοτηνής", να συμβάλλει στην Ποδηλασία Αγάπης...Όλοι μαζί, ενημερώνουμε φίλους, γείτονες, συναδέλφους, γνωστούς, φορείς, ιδιώτες, επαγγελματίες... να δείξουμε ένα δυναμικό παρόν στο εγχείρημα τριών νέων παιδιών από την Κύπρο για τη συλλογή τροφίμων και σχολικών ειδών ...


Πρόκειται για τρεις φίλους   (Ανδρέας Ονησιφόρου, Γιώργος Δημητρίου και Αντρέας Σκουτέλλας). Την εβδομάδα 07-13/04/2013 διένησαν  με τα ποδήλατα τους  700 χλμ συλλέγοντας τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία,  όπου  συγκεντρώθηκαν τρεις  περίπου τόνοι τρόφιμα και παραδόθηκαν στα κοινωνικά παντοπωλεία
Γνωρίζοντας ότι οι αιτήσεις για βοήθεια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, οι τρεις φίλοι  αποφάσισαν να διοργανώσουν το Σεπτέμβριο πανελλαδική ποδηλασία για την συλλογή τροφίμων. Από τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν, τα 2/3 θα παραμένουν Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών της πόλης που κάνει κάθε φορά τη συλλογή  και το 1/3 θα αποστέλλεται στην Κύπρο.
Η Πανελλαδική ποδηλασία θα ξεκινήσει από τη Κομοτηνή στις 01/09/2013 και θα τερματίσει στις 11/10/2013 στη Λεμεσό συνολικά θα διανύσουν 3,848 χλμ.
Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη.
 

ΕΡΑ Κομοτηνής:Οι Κυνηγοί έζωσαν τις κοιλάδες και τα βουνά
Ξεκίνησε από τις 20 Αυγούστου η φετεινή κυνηγετική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά με τα πτηνά φάσσες, ορτύκια και τριγώνια, τα θηλαστικά, λαγός και αγριογούρουνο ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής,Γιάννης Ρεφειάδης, ήταν κατηγορηματικότατος στις ασφαλιστικές δικλείδες, που ο ίδιος ως πρόεδρος και ως  Κυνηγετικός Σύλλογος έχουν θεσπίσει, για την λαθροθηρία και τη μη κατοχή των απαραίτητων κυνηγετικών αδειών.
«Όποιος βρεθεί είτε να μην είναι κάτοχος της κυνηγετικής άδειας, είτε να κάνει κυνηγά λάθρα, θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση είτε να του επιβάλλουμε τσουχτερό πρόστιμο και κατάσχεση του όπλου του και αν φέρει και το θήραμα πάνω στο αυτοκίνητό του, θα προβούμε και στην κατάσχεση και του οχήματός του. Δεν αστειεύομαι, τουναντίον ακριβολογώ», σημείωσε με νόημα ο κ. Ρεφειάδης.
Δεκατέσσερις είναι οι εθελοντές που απαρτίζουν την εθελοντική Θηροφυλακή, στην οποία συμμετέχουν και οι Δασικοί Υπάλληλοι.
Στο κομμάτι της ενημέρωσης ο κ. Ρεφειάδης αναφέρθηκε στα ειδικά και εντατικά σεμινάρια που έλαβαν χώρα στις αρχές του Αυγούστου, στο χώρο της Ολυμπιάδας, που αφορούσαν την σωστή συμπεριφορά  απέναντι στη Φύση και στα θηράματα, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν. Επίσης σεμινάρια με όλες τις απαραίτητες οδηγίες έλαβαν χώρα και σε διάφορους οικισμούς περιμετρικά της Κομοτηνής. «Αυτό για όσο καιρό θα είμαι πρόεδρος θα θεσμοθετηθεί και θα υφίσταται και θα συνεχισθεί και από τους επόμενους.
Τέλος ο κ. Ρεφειάδης κάλεσε να ξαναδώσουν εξετάσεις όσοι έχουν άδεια για 7 χρόνια ή δεν έχουν. Κάλεσε επίσης τους κυνηγούς να εφοδιασθούν με τα κατάλληλα φωσφωρούχα γιλέκα και φωσφωρίζουσες μπλούζες, προκειμένου να περιορισθεί τα ατυχήματα μεταξύ των κυνηγών.

ΕΡΑ Κομοτηνής: Εγγραφές στη ΦΕΞ
Ξεκινούν οι εγγραφές στα εργαστήρια της Φιλιπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ).
Η ΦΕΞ είναι  ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία.
Η ΦΕΞ είναι σήμερα η πολυπληθέστερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ξάνθη. (Με περισσότερα από 900 μέλη το 2012-13  που συμμετείχαν σε ένα από τα 21 εργαστήρια & πολιτιστικά τμήματα της ΦΕΞ.)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανανεώσουν την εγγραφή τους στη ΦΕΞ για το 2013-14, πληρώνοντας 10€( πληροφορίεςhttp://www.fex.org.gr


    ΕΡΑ Κομοτηνής: Ξεκινά σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Εβρένου “Φύση και Μουσική”

Ξεκινά σήμερα το δεύτερο Φεστιβάλ Εβρένου «Φύση και Μουσική», το οποίο  θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 24 και αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου στον Έβρενο Σαπών.

Το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων περιλαμβάνει:


Σάββατο 24/08/2013
Στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο
Ώρα έναρξης: 18:00
Παραδοσιακή και Halk μουσική από το μουσικό εργαστήρι Αρριανών “ΝΟΤΑ”
Μπαλάντες με κιθάρα από την Αργυρώ Κουτρουμπάνη
Τραγούδια με κιθάρα από τον Νικόλα Τσάτσα
Ρεμπέτικο- Λαϊκό τραγούδι- Χορευτικό πρόγραμμα από το μουσικό εραστήρι Αρριανών “ΝΟΤΑ”
Rock μουσική από το μουσικό εργαστήρι Αρριανών
“Νότα”

Κυριακή 25/08/2013
Στο Χριστιανικό Δημοτικό Σχολείο
Ώρα έναρξης: 18:00
Μπαλάντες με κιθάρα από τον Μάριο Θεοδώρου
Ανατολίτικη οργανική μουσική από το μουσικό σχήμα “Ναϊάδες”
Έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τον Τάκη Ζαμπογιάννη
Halk μουσική από τον Αϊχάν Καραγιουσούρ
Έντεχνο Rock από το μουσικό γκρούπ “DIES”
Rock μουσική από το γκρουπ “Turquaz”
Rock μουσική από τους “Δε Μάρων Φάιβ”
Λαϊκό πρόγραμμα από τους Σγουρή Μαργαρίτη-Κύρο Στεργίου

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, έχουν προγραμματισθεί να παρουσιασθούν

Έκθεση ζωγραφικής, Άγγελου Γεωργίου
Ζωγραφική Ebru από τον Φεβζί Αλή
Έκθεση φωτογραφίας της κοινότητας νέων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Εβρένου
“Φιλαδελφία”, έκθεση κοσμημάτων, τοπικών προϊόντων παραγωγών
“Πελίτι”, έκθεση προϊόντων, παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων
Έκθεση προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς.

ΕΡΑ Κομοτηνής: Αστυνομικό Δελτίο Συλλήψεις για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων

Συνελήφθησαν στις 22 Αυγούστου το βράδυ, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Ευλάλου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 27, 26 (άνδρες) και 28 (γυναίκα) ετών, κατηγορούμενοι για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες, διότι, την προηγούμενη ημέρα (21-8-2013) το μεσημέρι και το ίδιο βράδυ, πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, σε χωριό της Ξάνθης και σε ένα περίπτερο στην Ξάνθη αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας δύο (2) χαρτονομίσματα των 50 ευρώ αμφιβόλου γνησιότητας, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 57,60 ευρώ.  

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/08/2013 - 11:35