Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής


Σε απεργία από το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ

  Σε απεργία, η οποία κρίθηκε νόμιμη από το Πρωτοδικείο, κατέβηκαν από το πρωί της Τρίτης και για 48 ώρες οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της διοίκησης η οποία προχώρησε σε απολύσεις ενώ αρνείται  το διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και να προχωρήσει ένα σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης. Στις δηλώσεις τους οι Πρόεδροι των Σωματείων Κώστας Γαβριηλίδης και Γιάννης Ζαπτής, δηλώνουν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους, κάνοντας λόγο για έμμεσο εκβιασμό της διοίκησης έναντι των εργαζομένων με την πίεση για ατομικές συμβάσεις, τις απολύσεις και την παύση οποιασδήποτε συζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι την Τετάρτη ψήφισαν για την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 29 και 30 Οκτωβρίου την οποία ωστόσο η διοίκηση προσπάθησε και πάλι να μπλοκάρει καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ώστε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική χωρίς ωστόσο αυτά να γίνουν δεκτά από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Οι εργαζόμενοι έως την άλλη εβδομάδα θα προκαλέσουν και πάλι γενική συνέλευση προκειμένου να πάρουν συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους εάν φυσικά η διοίκηση εξακολουθήσει να κρατά την ίδια αδιάλλακτη στάση, όπως αναφέρουν.

Με ανακοίνωση της η  Γραμματεία Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ. χαιρετίζει αγωνιστικά την 48ωρη απεργία (29-30 Οκτώβρη) και τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, στην πύλη του εργοστασίου, ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις διαθεσιμότητες, την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει τους τελευταίους 3 περίπου μήνες, η εργοδοσία στον συγκεκριμένο χώρο και καλεί  όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, να σταθούν αλληλέγγυοι σε κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν.

6ο Δημοτικό Σχολείο: Δάσκαλοι και μαθητές από 6 χώρες βελτιώνουν το σχολικό περιβάλλον

 

 Σχολεία από 5 χώρες της Ευρώπης, μαζί με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius που υλοποιείται με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών για τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος και ελκυστικού σχολικού περιβάλλοντος και έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2015.  Για το λόγο αυτό, στην Ξάνθη βρίσκονται εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, τηςΤουρκίας που φιλοξενούνται από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Μετά από αρκετές μέρες περιήγησης στην περιοχή και συναντήσεων, την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, η παρουσίαση όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χρήστος Γερακάκης, μιλώντας για το πρόγραμμα, ανέφερε ότι αυτό ξεκινά από την Ξάνθη, καθώς το σχολείο της Ξάνθης είναι συντονιστής όλου του προγράμματος, με πολύ θετικές εντυπώσεις μέχρι στιγμής από όλους τους εκπαιδευτικούς. .Θα κατανοήσουμε την ποικιλία των πολιτισμών μας, θα εξασκηθούμε σε άλλες γλώσσες, θα ανταλλάξουμε ορθές πρακτικές με τους άλλους εκπαιδευτικούς και η τοπική κοινωνία θα έχει να κερδίσει πολλά» είπε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Σχολείου.Την ικανοποίησή του εξέφρασε, επίσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κυριακίδης, ο οποίος υποδέχτηκε την αποστολή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι αποστολές του εξωτερικού είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την υποδοχή, εξάροντας το ρόλο του Διευθυντή και των Δασκάλων του 6ου Δημοτικού Σχολείου.Η συντονίστρια του προγράμματος, εκπαιδευτικός Μαρία Μωυσίδου ανέφερε ότι οι συντονιστές των άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και οι ομάδες των μαθητών, που βρίσκονται στην Ξάνθη, είναι εξαιρετικές.

Απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων στην Ξάνθη. Απόφαση της Κτηνιατρικής το Σάββατο λόγω της εμφάνισης ευλογιάς

  Στην απαγόρευση τις σφαγής αιγοπροβάτων σε σφαγεία της Ξάνθης λόγω εμφάνισης της ευλογιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, προχώρησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης.

 Με έγγραφο που εξεδόθη το Σάββατο, με εντολή Περιφερειάρχη και υπογράφει ο Κώστας Γκαζίνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Aγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης, με αφορμή την εμφάνιση της ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στις περιοχές Κοσσού και Εξοχής Ξάνθης, και με βάση το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της μόλυνσης στην υπόλοιπη ΠΕ Ξάνθης και τη λοιπή χώρα, αναφέρει:

«Απαγορεύουμε την σφαγή αιγών και προβάτων στα σφαγεία Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. , ΑΦΟΙ Σ. ΠΑΤΡΩΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. και ΣΦΑΓΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε. λόγω εμφάνισης ευλογιάς σε εκτροφές αιγοπροβάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης» Για την απόφαση έχουν ενημερωθεί από το Σάββατο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Σφαγεία της περιοχής και οι Κρεοπώλεις της Ξάνθης

Ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις που πήραν οι επιχειρήσεις από το 2004       

Το θέμα αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις της Θράκης επειδή συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές τις διατάξεις τα λεγόμενα Κίνητρα της Θράκης που δίνονταν αποσκοπώντας στην προσέλκυση επενδύσεων και αφορούσαν την επιδότηση επιτοκίου που χρέωναν οι τράπεζες κατά 2 – 3 δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή εξοπλισμού των επιχειρήσεων. Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση κόστους εργασίας το λεγόμενο 12% για το οποίο όμως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα ζητηθεί η επιστροφή του. Συμφώνα με τις δηλώσεις του ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Σκαρλάτος τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μια κινητοποίηση του Συνδέσμου για ανατροπή αυτής της απόφασης γιατί διαφορετικά θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και όσες ενισχύσεις είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο να μην επιστραφεί, ενώ όπου υπάρχει έλλειμμα της πολιτεία να το επιβαρυνθεί αυτή»

Ιδιαίτερα για το 12% ο κ. Σκαρλάτος ανέφερε ότι υπάρχει ο Κοινοτικός Κανόνας Deminimis ο οποίος επιτρέπει την επιδότηση σε επιχειρήσεις μέχρι ενός ποσού: «Αυτές δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν. Όμως υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που έλαβαν το 12% και ξεφεύγουν από το επιτρεπόμενο ποσό: «Αυτό προσπαθούμε να το ανατρέψουμε», επισημαίνει ο κ. Σκαρλάτος.

Η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το θέμα διημερίδας στον Έβρο

Η βιομηχανική κληρονομιά ως σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό πολύτιμο απόθεμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο της διημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την ΠΕ Έβρου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη την 1η Νοεμβρίου και στο Σουφλί την 2α Νοεμβρίου 2013, ενώ συνδιοργανωτές αυτής είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Επιμελητήριο Έβρου. Στα πλαίσια της διοργάνωσης της διημερίδας, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε πως η διημερίδα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και «έχουμε θεσμική υποχρέωση να την διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε». Παράλληλα ανέφερε πως η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι άρρηκτα δεμένη «με το τεράστιο απόθεμα πολιτισμού που έχει σχέση με την οικονομική ζωή της περιοχής μας».

Η κ. Νικολάου επεσήμανε πως «στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί στην περιοχή μας, η ανάγκη προστασίας των ιστορικών βιομηχανικών τόπων και τοπίων καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο, σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη, να προβληθούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και να διερευνηθούν τρόποι αποκατάστασης και επανάχρησης τους».

Να σημειωθεί πως κατά τη διημερίδα θα παρουσιαστούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς και θα γίνει κατάθεση της σχετικής εμπειρίας που αφορά σημαντικά ιστορικά βιομηχανικά κτίρια, σύνολα και τόπους της Ελλάδας. Επίσης από τρεις έγκριτους επιστήμονες καθηγητές εκ του εξωτερικού (από Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία) θα παρουσιαστούν στρατηγικές που εφαρμόζονται στις δικές του περιοχές σχετικά με την τεκμηρίωση και τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην κληρονομιά των μεταλλείων και την διαχείριση των πεδίων αυτών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσονται δύο επισκέψεις, η πρώτη στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Κίρκης και η δεύτερη στο βιομηχανικό συγκρότημα μεταξουργείου του «Τζίβρε» και στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων στο Σουφλί, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά ως πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

 
Μνημοσύνης απόσταγμα

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013, στις 19:30, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης/Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, παρουσιάζουν το μουσικό άλμπουμ «Μνημοσύνης απόσταγμα»Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη του κοινωνικοπολιτιστικού περιβάλλοντος για το πως διαμορφώθηκαν οι μουσικοί ρυθμοί και οι μελωδίες της Θράκης, καθώς και μελέτες έρευνας πάνω στις επιδράσεις και  στις παρεμβάσεις που υπέστησαν τον 20ο αιώνα τα μουσικά ακούσματα των ντόπιων κατοίκων της σημερινής  Δυτικής Θράκης.Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης μας μαζί με γλωσσολογικά, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία,  εμπεριέχονται στο μουσικό άλμπουμ «Μνημοσύνης απόσταγμα» και τεκμηριώνονται με ένα υπέροχο δίσκο από δεκαέξι τραγούδια, που μας αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πλούτου και της ποικιλίας της μουσικής των ντόπιων κατοίκων της Δυτικής Θράκης.

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 
Την  θαυμάσια αυτή πρώτη ύλη, εργαλείο για τη μελέτη της νεοθρακικής λαογραφικής πραγματικότητας υπογράφουν :

•        Η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή - αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο τμήμα Ελληνικής φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,

•        Ο Δημήτρης Βραχιόλογλου - Εκπαιδευτικός, και διακεκριμένος Ερευνητής - Μελετητής της Λαϊκής Παράδοσης της Θράκης,

•        Ο Αθανάσιος Γουρίδης πολιτικός Μηχανικός και αρχαιολόγος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

και οι καλλιτέχνες που δούλεψαν για τη δημιουργία του άλμπουμ.:

 

Τραγούδι: Νίκος Ζαπάρτας, Βαγγέλης Κατσουλίδης, Δημήτρης Μπουζαμάνης

Βιολί: Νίκος Ζαπάρτας

Γκάιντα: Γιώργος Μπεζηριαννίδης

Καβάλι: Νίκος Παπαδημητρίου

Κλαρίνο: Κωσταντίνος Βασιλειάδης, Κώστας Δεδούσης, Γιώργος Ζαχαρίου

Τουμπερλέκι: Δημήτρης Μπουζαμάνης

Λαούτο: Κατερίνα Κώστα, Κωσταντίνος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σίντος

Νταούλι: Δημήτρης Μπουζαμάνης, Αλέξανδρος Ριζόπουλος

Ούτι: Βαγγέλης Κατσουλίδης

Φλογέρα: Γιώργος Ζαχαρίου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54