Ειδήσεις από την ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 10-04-2014 
 
 
 ΙΧ με 5 επιβάτες και έγκυο έπεσε στο γκρεμό
 
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στο 26ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Εχίνου όπου αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα 10 – 15 μέτρων. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και μια 190χρονη γυναίκα, έγκυος στον 4ο μήνα ! Το περιστατικό εντόπισε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Εχίνου κ. Πετρίδης, που επέστρεφε στην πόλη, ο οποίος και ειδοποίησε ενώ παρέμεινε για τον απεγκλωβισμό.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Ξάνθης Αθανάσιος Πάσχου, η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η διαθεσιμότητα ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένα του Νοσοκομείου έσπευσαν άμεσα στο σημείο, όπως και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό. Η προσοχή γιατρών και νοσηλευτών εστιάστηκε στην έγκυο και μετά την ολοκλήρωση της περιπέτειας διαπιστώθηκε ότι τόσο η γυναίκα όσο και το έμβρυο είναι καλά στην υγεία τους. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διοικητής του Νοσοκομείου, για την αντιμετώπιση του περιστατικού είχε προετοιμαστεί το τμήμα επειγόντων με γιατρούς πολλών ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, σε μια επιχείρηση που παρακολούθησε και ο ίδιος και του έκανε εντύπωση  και του θύμισε αμερικάνικη ταινία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όλοι οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου. Εκτός της νεαρής γυναίκας, στο αμάξι που οδηγούσε 53χρονος επέβαιναν ένας 17χρονος, ένας 32χρονος και ένας 38χρονος, κάτοικοι της ορεινής περιοχής
 
Πτώμα νεαρού μετανάστη βρέθηκε στον Έβρο
 
‘Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην παρέβρια περιοχή του Πέπλου Έβρου, στην όχθη του ποταμού Έβρου, ένα πτώμα ανδρός, πιθανόν μη νόμιμου μετανάστη, αφρασιατικής καταγωγής, ηλικίας 25 – 30 ετών, σε κατάσταση σήψης.Η σορός του άνδρα, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
 
Πρεμιέρα την Πέμπτη στο Kardelen για το ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. 
 
Πρεμιέρα πραγματοποιείται για το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. στο στέκι πολιτικής , πολιτισμού & αλληλεγγύης KARDELEN, στην Ξάνθη, δίπλα στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ. Οι δημιουργοί του Debtocracy και του Catastroika, των δύο ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, επιστρέφουν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 20:00, με το νέο τους ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.».Θέλουμε να σας διηγηθούμε μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Θα ταξιδέψουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα.
 
Μικρή η συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία της απεργίας
 
Ραντεβού σε κάθε πόλη έδωσαν την Τετάρτη το πρωί τα συνδικάτα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση της κοινωνίας.Στην Ξάνθη και Κομοτηνή  η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, επισημάνθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα , και αργότερα πραγματοποιήθηκαν  πορείες στους δρόμους των  πόλεων .
 
Πρωτοβουλία Κρ. Αρσένη για κοινό «μέτωπο» κινημάτων απέναντι στην αρπαγή δημόσιας περιουσίας
 
Την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκάλυψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, πέντε κινήματα πολιτών. Συγκεκριμένα, τα κινήματα που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, στην πώληση της ΕΥΑΘ, στην πώληση τεσσάρων σχολείων στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην καύση των σκουπιδιών και στο ΣΜΑ Ευκαρπίας,  αλλά και αυτό της  υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν, παρουσία των ΜΜΕ, την ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.  Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν και τα τέσσερα ντοκιμαντέρ που παρήγαγε  ο Κρίτων Αρσένης προκειμένου να βοηθήσει στην επικοινωνία και αποτελεσματικότητα του δίκαιου αγώνα των κινημάτων αυτών. 
Ο ευρωβουλευτής απηύθυνε ειδική πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους ως εθελοντές την ορθή οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή στις 18/5 στον Α’ Γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, του δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προκειμένου όπως τόνισε, «να μπορέσει να αποφανθεί η ίδια η πόλη σχετικά με το ποιος θέλει να διαχειρίζεται το νερό της».
Με αφορμή την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ που παρήγαγε ο Κρίτων Αρσένης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής δήλωσε: 
«Εκπρόσωποι πέντε κινημάτων παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τους παράλληλους αγώνες τους για την αποτροπή της αρπαγής της δημόσιας περιουσίας ενώ εξετάσαμε τρόπους συντονισμού της συνεργασίας των κινημάτων αυτών προκειμένου να ‘σπάσει’ το σιωπητήριο και να σταματήσει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση και ένα κομμάτι των ΜΜΕ. Σύντομα η συνεργασία αυτή των κινημάτων να πάρει ‘σάρκα και οστά’ με κοινές εκδηλώσεις και εύχομαι η ‘ομπρέλα’ αυτή να καλύψει όλη τη χώρα και από άκρη σε άκρη, κάθε τόπο, όπου επιχειρείται η αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα των πολιτών και να προσπαθώ να συμβάλω στη σύνδεση και ενδυνάμωση μέσω της συνεργασίας, τη φωνή των κινημάτων και την αποτελεσματικότητά τους».
 
 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις ΔΕΗ 
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης  Κώστας Μορφίδης και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο φράγμα Θησαυρού και ενημερώθηκαν από  τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων για την λειτουργία  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στη  συνέχεια, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους όπου για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν στην σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της παράταξής μας τόσο ενάντια στην πώληση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ όσο και συνολικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης με τη Μικρή ΔΕΗ. Και οι δύο τόνισαν ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δεσμευτική θα είναι η μεθόδευση της κυβέρνησης, ως επερχόμενη αρχή θα αγωνιστούν για την ακύρωση τόσο της πώλησης όσο και του νομικού πλαισίου της
Κατόπιν, περιόδευσαν στις εγκαταστάσεις του Φράγματος και αυτό που αντίκρισαν  επιβεβαίωσε την ορθότητα της στάσης της παράταξης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό του οποίου η αξία δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί τόσο με οικονομικούς όσο και με αναπτυξιακούς όρους  και σίγουρα ξεπερνάει κατά πολύ και από κάθε άποψη αυτήν που του αποδίδει η κυβέρνηση, ξεπουλώντας το προς όφελος ενός βάρβαρου και αντικοινωνικού σχεδιασμού.
 
Καταγγελία για τοποθέτηση καμερών
 
   Η Λαϊκή Συσπείρωση Αβδήρων καταγγέλλει την προκλητική τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των εργαζομένων στα γραφεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αβδήρων.Πρόκειται για πολιτική πρακτική που συνειδητά επιδιώκει να επιβάλει κλίμα ελέγχου και παρακολούθησης των εργαζομένων με στόχο τον φόβο, την πειθάρχηση και την υποταγή. Καμιά δικαιολογία δεν ευσταθεί, όταν πρόκειται για παραβίαση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο και συνολικά, με αποφάσεις των σωματείων και ομοσπονδιών τους, να επιβάλλουν την ανάκληση της τρομοκρατικής απόφασης. Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και στις επερχόμενες εκλογές η στάση κάθε Δημοτικής ή Περιφερειακής παράταξης απέναντι στα λαϊκά προβλήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Ανακοίνωση  Λαϊκής Συσπείρωσης  για την  Εταιρεία Α.Ε. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
 
Η Εταιρεία Α.Ε. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ με περίσσιο θράσος υπέβαλε αίτημα προς την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης για χορήγηση νέας άδειας Μεταλλευτικών Ερευνών στην Π.Ε. Έβρου πλησίον της κοινότητας Μέστης για 9.950 στρέμματα. Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξ/πολης όπου η Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της Πολυεθνικής Εταιρείας και καταψήφισε το αίτημα της Εταιρείας για χορήγηση αδείας για νέες μεταλλευτικές έρευνες. Για την εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής έχει γίνει πολύ συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στη δημόσια υγεία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση για μια  ακόμα θέλει να ξανατονίσει ότι: ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνέπειες, το σχέδιο της εξόρυξης του χρυσού, ισοδυναμεί με κλοπή ενός ιδιαίτερα πολύτιμου και μη ανανεώσιμου πόρου στρατηγικής σημασίας, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά προς όφελος της λαϊκής ευημερίας, με τις κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα βρεθεί αποφασιστικά αντιμέτωπη με όποιον επιχειρεί να λεηλατήσει το χρυσό της Περιοχής και της Ελλάδας.
Τα εμφανιζόμενα οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να εκληφθούν μόνο ως πρόκληση για την τοπική κοινωνία και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Τα περιβόητα κρατικά έσοδα αφορούν φορολογία επί των όποιων κερδών της θυγατρικής εταιρείας τα οποία θα είναι μηδαμινά.Η κλοπή της λαϊκής περιουσίας συνοδεύεται με μεγάλους κινδύνους για την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία.
Η τοποθέτησή μας αυτή είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη  διότι με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν υπάρχει μέθοδος εξόρυξης χρυσού χωρίς βαριές συνέπειες στον άνθρωπο, στη δημόσια υγεία και στο ευρύτερο περιβάλλον,  στον υδροφόρο ορίζοντα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ζωή της περιοχής. Η πιθανότητα αστοχίας υπάρχει ακόμα και όταν λαμβάνονται μέτρα, γιατί πρόκειται για  ένα ιδιωτικό όμιλο που δρα με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, καθώς και την ψευδεπίγραφη εφαρμογή του ελέγχου απ’ το αστικό κράτος.Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
 
«Να απομονωθεί η Χ.Α και κάθε προσπάθεια διαχωρισμού του Λαού με βάση τη θρησκεία και την καταγωγή»
 
Με ανακοίνωση της προς τα τοπικά ΜΜΕ η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή, μια δράση που όπως αναφέρει η ανακοίνωση «ρίχνει λάδι στη φωτιά του εθνικισμού» ενώ παράλληλα διερωτάται και για την απουσία αστυνομικών δυνάμεων κατά τη συγκέντρωση της Χ.Α μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Έχουμε πολλές φορές επισημάνει το ρόλο της Χ.Α. σαν το εργαλείο του συστήματος που αναλαβαίνει τις βρώμικες δουλειές και όπως επιβεβαιώθηκε και με την υπόθεση Μπαλτάκου το κάνει με την κάλυψη των μηχανισμών του συστήματος.Αυτόν το ρόλο επιβεβαίωσε η Χ.Α. στην Κομοτηνή το Σάββατο 05/04/2014 που πραγματοποίησε φιέστα για 10 λεπτά περίπου με ομιλία του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης της Χ.Α, μπροστά στο Τουρκικό Προξενείο. 
Η ενέργεια αυτή της Χ.Α. ρίχνει λάδι στη φωτιά του εθνικισμού, εθνικισμού που είναι από τους βασικούς εχθρούς της ενότητας του εργατικού κινήματος . Είναι δε το βασικό εργαλείο στις μέρες μας για να γίνονται πράξη ιμπεριαλιστικά σχέδια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, των μεγιστάνων του πλούτου, χύνοντας το αίμα των λαών. Εθνικισμό που υπηρετούν και άλλοι πολιτικοί φορείς μέσα και έξω από τη Βουλή, η παράγοντες πολιτικών φορέων, που κατά σύμπτωση όλοι πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε.Τεράστια ερωτηματικά προβάλουν, από την παντελή απουσία αστυνομικής δύναμης, όταν σε κάθε περίπτωση πορείας φορέων προς το Τουρκικό Προξενείο, σιδερόφρακτα ΜΑΤ αποκλείουν το δρόμο μπροστά στο Προξενείο και επιτρέπουν μόνο μια αντιπροσωπεία να πλησιάσει.
 Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Όσοι ανασύρουν και φέρνουν στην πρώτη γραμμή τις διαφορές στην καταγωγή, τη γλώσσα και θρησκεία, αυτό που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων που ζούμε συνειδητά ή ασυνείδητα ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και ενισχύουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Γι’ αυτό το ΚΚΕ πιστεύει ότι στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν.»
 
Από 10 Απριλίου η συμπλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας για την εσοδεία 2014
 
Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης ανακοινώνει ότι από 10/4/2014 ξεκινά η διαδικασία της συμπλήρωσης των δηλώσεων καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε) για την εσοδεία 2014. Η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις καλλιέργειας είναι αυστηρά η 15/5/2014.
Τα συνεργεία θα βρίσκονται στις εξής περιοχές:
1) Αρριανά και Σάπες
2) Φιλύρα και Δοκός και Οργάνη Ίασμος και Σώστης και Ασώματοι 
3) Κομοτηνή και Κάλχας
Οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) θα γίνονται στα παλιά κεντρικά γραφεία του Συνεταιρισμού Kαπνοπαραγωγών Θράκης, Περδίκα 29 στην Κομοτηνή.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
• Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας (2 όψεις)
• Εκκαθαριστικό Εφορίας ή εάν δεν υπάρχει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ
• Φωτοτυπία Βιβλιαρίου ΟΓΑ (Πρώτη σελίδα) 
• Φωτοτυπία Βιβλιαρίου τράπεζας (Πρώτη σελίδα με ΙΒΑΝ)
• Ενοικιαστήρια για όλα τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια με αναγραφή της χρονικής περιόδου (Από – εώς) θεωρημένα από τα ΚΕΠ
• Καρτελάκια και τιμολόγιο για σιτηρά, βαμβάκια και σε φωτοτυπίες και γνήσια
• Αντίγραφο σύμβασης ζαχαρότευτλων, τομάτας, ενεργειακών φυτών εάν υπάρχει
• Αντίγραφο του Μητρώου Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης θεωρημένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές 
• Αριθμός ΑΜΚΑ
• Άδειες ποιμνιοστασίων 
• Άδειες γεωτρήσεων
• Ε9 ή συμβόλαια μόνο για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια
• Άδειες Κυκλοφορίας Τρακτέρ και αγροτικών και λοιπών μηχανημάτων εάν υπάρχουν και μόνο για το όνομα στο οποίο γίνεται η δήλωση
• Αντίγραφο απόφασης από προγράμματα: Σχέδιο Βελτίωσης, διάδοχος πρόωρης συνταξιοδότησης, νέος αγρότης, βιολογική καλλιέργεια, δράση 2,3 ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή καπνού (πρόγραμμα με τα 93 ευρώ το στρέμμα).
 
Βραβείο για τον Ξανθιώτικο Θίασο Σκιών
 
Το βραβείο «δεξιοτεχνίας κίνησης» κέρδισε ο Ξανθιώτικος Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» στους 5ους Ελληνικούς Αγώνες Θεάτρου Σκιών που έγιναν στο διάστημα 3-6 Απριλίου στην Πάτρα. Ο Ξανθιώτης Καραγκιόζης ταξίδεψε στη μακρινή πόλη και το Σάββατο 5 Απριλίου παρουσίασε στην κριτική επιτροπή και στο κοινό της Πάτρας την παράσταση «Ο Καραγκιόζης προφήτης».Οι φετινοί αγώνες ήταν αφιερωμένοι στη μνήμη του μεγάλου Πατρινού Καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Μουρελάτου (Γιάνναρου)..
 
 Να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης
 
Την ομόφωνη απόφαση για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος του 1996 που προβλέπει την πεζοδρόμηση οδών στην Παλιά Πόλη αποφάσισε η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης, η οποία προώθησε το σχετικό θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής .Το θέμα πέρασε ομοφώνα και μετά από συμφωνία της Τεχνικής Υπηρεσίας, των μελών του Συμβουλίου και του επιχειρηματία που σημείωσε ότι προτίθεται να καλύψει όλα τα έξοδα που απαιτούνται, ακόμη και για πιθανή μελέτη, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, με επισήμανση της Μαίρης Χαρισιάδου και παρότι ανέφερε ότι η υπηρεσία δεν απάντησε στον ενδιαφερόμενο με βάση τα ερωτήματά του, στη σχετική απόφαση διατυπώνεται με σαφήνεια ότι  η Δημοτική Κοινότητα αποφασίζει την εφαρμογή της πεζοδρόμησης, με βάση τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία
.
Πρεμιέρα σήμερα  για την 35η Συνδιάσκεψη των Διευθυντών των Οργανισμών Πληρωμών της Ε.Ε. στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής
 
Τις πόρτες του για να υποδεχθεί την 35η Συνδιάσκεψη των Διευθυντών των Οργανισμών Πληρωμών της Ε.Ε. ανοίγει σήμερα  το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, η οποία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.
Όπως είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2013  ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, η τελική πρόταση οριστικοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Οργανισμών Πληρωμών της Ε.Ε. του προηγούμενου έτους, όπου η ελληνική αντιπροσωπία παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση και ένα περιεκτικό DVD με εικόνες του αγροπεριβαντολογικού υπόβαθρου της Ροδόπης, σκηνές από την πόλη της Κομοτηνής και από το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος. Οι εντυπώσεις ήταν θετικότατες και το επόμενο ραντεβού της Συνόδου των Διοικήσεων των Οργανισμών Πληρωμών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείστηκε στην Κομοτηνή.
Στη Συνδιάσκεψη η οποία διοργανώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το «παρών» θα δώσουν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, αντιπροσωπείες των Οργανισμών Πληρωμών των κρατών-μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχοι της Συνδιάσκεψης είναι η συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Πληρωμών σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), καθώς επίσης και η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Η Συνδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα το τρέχον εξάμηνο, δεδομένου ότι συναποφασίζονται και συζητούνται οι κατ’ εξουσιοδότηση και οι εκτελεστικές πράξεις για την εφαρμογή της ΚΓΠ 2014-2020.
 
 Οδηγίες στους καταναλωτές για τις πασχαλινές αγορές από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής
 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει των εορτών  του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης και αγοράς τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό  για τα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του.:
1.       Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής (προ της σφαγής, κατά την  διαδικασία  της  σφαγής και κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενου κρέατος).
2.       Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία.
3.       Όλα τα αμνοερίφια φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του σφάγιου. Οι σφραγίδες υποδηλώνουν: α) καταλληλότητα του κρέατος και είναι σχήματος ωοειδούς και β)ορθογώνιο παραλληλόγραμμο για την χώρα προέλευσης και το είδος του σφάγιου (αμνός , ερίφιο).
4.       Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, ή αυτά που προέρχονται από χώρες της κοινότητας, φέρουν σφραγίδες   χρώματος   μπλέ.
5.       Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής  φέρουν σφραγίδες  χρώματος  καστανού .
6.       Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.
7.       Το  κρέας   πρέπει να είναι πωλείται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν διατηρείται εκτός αυτών, εκτεθειμένο σε κινδύνους επιμόλυνσης.
8.       Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών ως προς την πώληση παραπροϊόντων σφάγιων (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί ) τα οποία θα πρέπει, εάν είναι νωπά,  είτε να συνοδεύουν τα σφάγια είτε να εκτίθενται προς πώληση νωπά συσκευασμένα ή μη.
9.       Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα και να προσφέρονται στον καταναλωτή με την συσκευασία τους η οποία θα φέρει  όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία ενδείξεις (ημερομηνία παραγωγής , λήξης , επωνυμία παρασκευάστριας εταιρείας και σήμανση της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.
Β.  Όσον αφορά τα αυγά:
1.       Όλα τα αυγά προς πώληση που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος σφραγίδα με  το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 3 EL 72041)
2.       Τα αυγά πρέπει  να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην συσκευασία τους .
3.       Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές του Νομού , στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού,
4.       Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών  καθορίζεται στις 28 ημέρες  όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί   και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί  τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Γ. Σχετικά με την Ευλογιά
Σχετικά με την επιδημία της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιοχή μας  διευκρινίζουμε πως:
1.       Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
2.       Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας  κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ,  αλλά από  άλλα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10/04/2014 - 11:37