Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Απαγόρευση διέλευσης σε ιρλανδικές διαβάσεις του νομού

Aπό την Γενική Αστυνομική Δ/νση ΡΟΔΟΠΗΣ γίνεται γνωστό πως λόγω υπερχείλισης των υδάτων, στις υδάτινες διαβάσεις ποταμών Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού) και Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου). Η Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Αναμόχλευση της εθνικής πρότασης για την ΚΓΠ

Σε αναµόχλευση της εθνικής πρότασης για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, φαίνεται να προχωρά η νέα πολιτική ηγεσία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπλ υπουργού Β. Αποστόλου. «Θα δοθεί ένα περιθώριο χρόνου, κάποιων µηνών, για να δούµε πως θα περπατήσει η νέα ΚΓΠ, ώστε µετά από µία αναγνωριστική περίοδο να υπάρξουν εφόσον κριθεί απαραίτητο παρεµβάσεις τόσο στον πρώτο πυλώνα, δηλαδή τις άµεσες ενισχύσεις, όσο και στο δεύτερο πυλώνα, ήτοι τα προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης». Επικεντρώνονται, µάλιστα, στην αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή που έχει αποδειχτεί καταστροφική για τον αγροτικό τοµέα. Προτεραιότητα θα δοθεί και στην υποστήριξη της κτηνοτροφίας και την αναστροφή της υπάρχουσας σχέσης φυτικής και ζωικής παραγωγής. allanea.gr, 2/2/2015.

Ξεκίνησε η Υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης

Ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2015. Η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θα δοθούν νέα δικαιώματα, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (CAP), από τα οποία θα εξαρτάται το ύψος των επιδοτήσεών, για τα επόμενα 10-15 έτη τουλάχιστον. Κρίνεται απαραίτητο από κάθε άλλη χρονιά είναι απαραίτητη η έγκαιρη και έγκυρη υποβολή της αίτησής.

Φωτιά σε σπίτι στην Παλιά Πόλη στην Ξάνθη

Ένα ακόμη σπίτι στην Παλιά Πόλη πήρε φωτιά, η οποία ξεκίνησε από την καπνοδόχο του απορροφητήρα. Η φωτιά σε μονοκατοικία της οδού Αντίκα, αρκετά κοντά στην Πλατεία Μητροπόλεως, ξέσπασε στις 3.30 μ.μ. της Κυριακής και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη τη σκεπή με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς το σπίτι και η οικοσκευή .Επιτόπου έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής και αρκτοί εθελοντές οι οποίοι έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά λίγο μετά τις 4 μ.μ. και αφού πρόλαβε να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές.Στο σπίτι διέμεναν ένας ηλικιωμένος πατέρας και η κόρη του, που απομακρύνθηκαν άμεσα από τους περίοικους και δεν κινδύνευσαν

Ευχαριστήρια Δήλωση του Δημάρχου Ξάνθης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παλιά Πόλη

Σε δημόσια δήλωση προέβη το απόγευμα της Κυριακής Ο Δήμαρχος Ξάνθης, για τους άνδρες της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε σπίτι της Παλιάς Πόλης, όπου βρέθηκε και ίδιος.

O Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ευχαριστεί και συγχαίρει δημόσια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε στις 15.30, σήμερα Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, σε μονοκατοικία στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.Επίσης ευχαριστεί τους εθελοντές συνδημότες μας που βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς, τους εργαζομένους του Δήμου Ξάνθης οι οποίοι αμέσως κατέφθασαν στο σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς με την υδροφόρα της υπηρεσίας.Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες του Δημάρχου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών. Όλοι επέδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό και με την άψογη συνεργασία τους με την Πυροσβεστική συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ο Δήμαρχος τονίζει δε, ότι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων λειτούργησε αποτελεσματικά και απετράπησαν τα χειρότερα.

Με επιτυχία άλλη μια διάθεση Χωρίς Μεσάζοντες στην Ξάνθη

Η πρώτη διοργάνωση διάθεσης προϊόντων ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ μετά τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο γνωστό χώρο απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο με μεγάλη επιτυχία από την πρωτοβουλία Ξάνθης του«Χωρίς Μεσάζοντες» και την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης. O κόσμος που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο χώρο, παρέλαβε τις παραγγελίες που είχαν γίνει ηλεκτρονικά ενώ είχε τη δυνατότητα να παραλάβει και επιπλέον ποσότητες και είδη.

Όπως σημείωσε το μέλος των πρωτοβουλιών Αιμιλία Ικονιάδου, τόσο οι παραγωγοί δήλωσαν ικανοποιημένοι για τις τιμές που πετυχαίνουν χωρίς τους μεσάζοντες όσο και οι καταναλωτές που από την ποιότητα και τις τιμές . Όπως ανέφερε η Αιμιλία Ικονιάδου, οι διοργανωτές προτρέπουν στον κόσμο να συμμετέχει με μεγαλύτερη ένταση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες γιατί βοηθάνε στη διοργάνωση και στην προσέλευση αρκετών παραγωγών.

Ήταν η πρώτη διοργάνωση διάθεσης μετά τις εκλογές, και υπεύθυνοι επεσήμαναν ότι μετά την αλλαγή στην πολιτική κατάσταση περιμένουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο καθώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε όλα αυτά τα χρόνια τα κινήματα διάθεσης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να καταργήσει τα κινήματα με τις αλλεπάλληλες αλλαγές του νομικού πλαισίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, απώτερος στόχος είναι να αλλάξουν σταδιακά οι όροι του εμπορίου, ώστε να μην χρειάζονται αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες!

Επαφές του Σγουρίδη στην Ξάνθη

Σε Δελτίο Τύπου των ΑΝΕΛ Ξάνθης αναφέρεται:

Το Σάββατο 14.02.2015 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς, σωματεία αλλά και πολίτες που θέλησαν να του ευχηθούν και να τον στηρίξουν ηθικά στο δύσκολο έργο που του εμπιστεύτηκε η νέα κυβέρνηση.

Άκουσε κύρια ζητήματα που του έθεσαν καθώς και προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα αλλά και ζητήματα γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα συνομίλησε, με τον Δ/ντη κτηνιατρικής υπηρεσίας Ν.Ξάνθης κ.Τέγο Δήμο, με ομάδα καπνοπαραγωγών Μύκης, με ομάδα γεωργοπαραγωγών Ξάνθης, με τους προέδρους κτηνοτρόφων της περιφέρειας Α.Μ-Θ , με το προεδρείο του αλιευτικού συνεταιρισμού του Πόρτο Λάγους, καθώς και με το Δ.Σ Λέσχης αυτοκινήτου Ξάνθης.Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε ότι τα ζητήματα των φορέων θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής όπως τους αρμόζει, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και να περιορίσει την γραφειοκρατία και η νέα πολιτική ηγεσία έχει την διάθεση και θα τα καταφέρει.

H νέα Κυβέρνηση ανοίγει και πάλι τη Βιομηχανία Ζάχαρης

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η εξεύρεση 7 εκατ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του 2014 της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς.Παράλληλα, θα αναζητηθούν άλλα 20 με 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν το κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι η βιομηχανία.

Αυτά αποτελούν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), η οποία συναντήθηκε σήμερα με εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγούς.Επίσης, συμφώνησαν ότι πρέπει να απεμπλακεί η βιομηχανία από τον εκκαθαριστή της παλιάς ΑΤΕ και να αλλάξει η διοίκηση της επιχείρησης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε διάλογο με τους εργαζομένους, με κύριο στόχο να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.«Θέλουμε όμως να δούμε πιο μακριά. Να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης και ισχυρούς τευτλοπαραγωγούς, με εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση».

Όπως τόνισε ο υπουργός μπορεί η βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί, να γίνει ανταγωνιστική και να μην έχει ελλείμματα.

«Αν είχε άλλη διαχείριση, εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Είμαστε κάτω από το μηδέν. Αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Τις επόμενες ημέρες θα βρούμε τα 7 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς και 20 με 25 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Πιστεύω ότι θα τα βρούμε».

Παράλληλα, όπως είπε τόσο ο κ. Λαφαζάνης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρέπει να γίνουν κάποιες παράλληλες κινήσεις.

«Πρέπει να πάρουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από τον εκκαθαριστή και να βάλουμε νέα διοίκηση, με νέο προσανατολισμό», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και η λειτουργία των τριών εργοστασίων της βιομηχανίας.«Η ιδιότυπη σχέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, εκκαθαριστή της ΑΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να λυθεί. Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα», τόνισε, μιλώντας προς τους εργαζομένους της βιομηχανίας.Να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2014, το κλείσιμο δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είχε παρουσιαστεί από την τότε κυβέρνηση ως λύση για την επιβίωσή της.Όσο για το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τους τευτλοπαραγωγούς – ξεκινούν από 34,7 ευρώ το στρέμμα το 2015 και φτάνουν τα 50 ευρώ το 2020 _, ο κ. Αποστόλου ότι «θα πρέπει να περπατήσει η νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτική για να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις».Σύμφωνα με τους ίδιους τους καλλιεργητές, το κόστος της παραγωγής φτάνει τα 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Μείζον πρόβλημα αποτελεί και η μη καταβολή των αποζημιώσεων για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, από το 2012 έως σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως σήμερα από τις 1.569 δηλώσεις εφαρμογής που θα έπρεπε να έχουν γίνει, έχουν κατατεθεί μόνο 459. Η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή στους 12 από τους 19 νομούς.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει σήμερα 240 μόνιμους υπαλλήλους και παράγει 52.000 τόνους από τους 300.000 τόνους ζάχαρης που καταναλώνονται στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1990 στα τότε πέντε εργοστάσια της εταιρείας εργάζονταν 1.200 υπάλληλοι και 3.500 εποχικοί.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης για τον TAP

Από 1.000 έως 40.000 ευρώ το στρέμμα διαμορφώνονται οι τιμές της γης με βάση τις οποίες θα αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ενώ για την απώλεια αγροτικού εισοδήματος από καλλιέργειες η Κοινοπραξία θα καταβάλει στους καλλιεργητές αποζημιώσεις ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής, τιμές παραγωγού), τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται, τη στρεμματική απόδοση, τις επιδοτήσεις αλλά και το είδος του περιορισμού που επιβάλλεται λόγω της διέλευσης του αγωγού.

Η Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού έχει διαμορφώσει αναλυτική μέθοδο υπολογισμού των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ή χρήστες 16.000 περίπου ιδιοκτησιών στη διαδρομή του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Καστοριάς.Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2016 και θα διαρκέσουν 3,5 χρόνια. Κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, η γη θα υπόκειται στους ακόλουθους περιορισμούς:

-Στη Ζώνη A (Διάδρομος πλάτους 8 μέτρων, 4 μέτρα εκατέρωθεν του αγωγού) θα απαγορεύεται η δόμηση, η άροση σε βάθος και τα δέντρα με βαθιές ρίζες.

-Στη ζώνη Β (Διάδρομος πλάτους 40 μέτρων) θα απαγορεύονται τα κτίρια.

-Στη Ζώνη Γ (Διάδρομος πλάτους 400 μέτρων) υπάρχει πιθανότητα περιορισμού του επιτρεπόμενου αριθμού κτηρίων.

Η αποζημίωση για τη γη θα υπολογίζεται με σειρά παραμέτρων (π.χ. αν είναι αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη αγροτική γη, αν έχει πρόσβαση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, αν έχει πρόσωπο σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, σε ποια απόσταση βρίσκεται από οικισμούς κλπ.). Οι εκτάσεις που απαιτούνται για τις μόνιμες υπέργειες εγκαταστάσεις (σταθμοί συμπίεσης στους Κήπους και τις Σέρρες, και περίπου 23 βαλβιδοστάσια) θα αγοραστούν από τους ιδιοκτήτες ενώ για τις προσωρινές εγκαταστάσεις η γη θα μισθωθεί και θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Προβλέπονται επίσης αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες γης που θα τεθεί σε περιορισμούς χρήσης και/ή θα συσταθεί δουλεία διόδου, για τα πιθανά κόστη μετεγκατάστασης καθώς και για τη λεγόμενη ορφανή γη, δηλαδή εκείνη που δεν επηρεάζεται άμεσα από το έργο αλλά αποτελεί το τμήμα γεωτεμαχίου που εναπομένει μετά από διχοτόμησή του το οποίο καθίσταται μόνιμα ή προσωρινά αντιοικονομικό, μη βιώσιμο ή μη προσβάσιμο.

Σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα ότι ο TAP θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης αλλά στις περιπτώσεις που δεν υπάρξει συμφωνία, ο TAP μπορεί να καταφύγει στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή δουλείας.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους έχουν καθοριστεί αξίες γης ανά περιφερειακή ενότητα (Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Πέλλα, Ροδόπη, Σέρρες και Φλώρινα) καθώς και το εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα για πολυετείς ανά είδος καλλιέργειας και ανά περιοχή.

Για παράδειγμα για τη διέλευση από αγρό οικοδομήσιμο με καλλιέργειες μήλων, που «χάνει» 480 τμ λόγω του αγωγού η προτεινόμενη αποζημίωση για την καλλιέργεια είναι περίπου 10.400 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης: Νίκη της εργαζόμενης εγκύου στην Αθήνα

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης, με αφορμή το περιστατικό με την έγκυο σε κατάστημα της Αθήνας, αναφέρει:

Την Τετάρτη 11/02, η εργοδοσία της MIGATO, υπό την πίεση του συλλογικού αγώνα που έδωσε η εργαζόμενη τεχνικός μέσω του ΣMT και από το κίνημα αλληλεγγύης των τελευταίων εβδομάδων, αποδέχτηκε τα αιτήματα της. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικοί αγώνες, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Η συνάδελφος είχε απολυθεί από την εταιρία αμέσως μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, ενώ εργαζόταν υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η εργοδοσία παρέμενε αδιάλλακτη παρά τις συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και δεκάδων σωματείων, συνελεύσεων και εργατικών λεσχών που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα για δικαίωση της εργαζόμενης.

Μετά και από την ανακοίνωση παρέμβασης στα καταστήματα της MIGATO με τη στήριξη και την οργάνωση συλλογικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τα αιτήματα της εργαζόμενης, να αναγνωρίσουν την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταβάλλουν ως αποζημείωση όλους τους μισθούς υπερημερίας για το διάστημα προστασίας λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας (18 μήνες).

Η δικαίωση της εγκύου συναδέλφου είναι νίκη κάθε εργαζόμενου που αγωνίζεται, που στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις απειλές και τον εκφοβισμό των αφεντικών, που διεκδικεί καλύτερους όρους εργασίας, που δε σκύβει το κεφάλι! Δίνει ακόμα το μήνυμα ότι η κοροιδία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και κάθε λογής μεθόδευση κράτους και εργοδοσίας ώστε να μας πείσουν ότι είμαστε «συνεργάτες», δεν έχουν κανένα αντίκρισμα όταν αντιπαλεύονται με συλλογικούς εργατικούς αγώνες!!!

Με όπλο την αλληλεγγύη και την οργάνωση, εργαζόμενοι και άνεργοι απαντάμε στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις απολύσεις και τη χειροτέρευση της ζωής μας.

Ένα εντυπωσιακό δίκτυο αλληλεγγύης δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της εγκύου συναδέλφου. Πάνω από εικοσιπέντε (25) συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις είχαν οργανωθεί μέχρι σήμερα για την Παρασκευή 13/02, σε καταστήματα της MIGATO, στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη και ο οριζόντιος συντονισμός που αναπτύχθηκε ας αποτελέσει οδηγό, για τις επόμενες σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.

To Σάββατο έγινε η παρέμβαση του ΚΚΕ (μ-λ) για τη διαπραγμάτευση, στην πλατεία Eλευθερίας στην Ξάνθη

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης, αναφέρεται:

Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία της ΕΕ, με πρώτους τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές, έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτούν παρεκκλίσεις από το πακέτο των μνημονιακών δεσμεύσεων που συνυπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και οι πιέσεις είναι ήδη πολύ μεγάλες, αγγίζοντας τα όρια του ωμού εκβιασμού.

Τα αρπακτικά της ΕΕ αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι αυτή η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία έχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για να λεηλατεί δικαιώματα και κατακτήσεις, για να ξεζουμίζει τους λαούς της, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν περίτρανα ότι οι δήθεν υπέρμαχοι ενός εναλλακτικού και φιλολαϊκού καπιταλισμού, οι διάφοροι Ολάντ, Γιουνκέρ, Ρέντσι, Σουλτς κλπ, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τους σκληρούς Σόιμπλε, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και σία.

Η ΕΕ, στο όνομα της οποίας ορκίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά είναι μια από τις βασικές αιτίες αυτών των προβλημάτων. Η πολιτική της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια αυτού του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά αλλού, παρά στη συνέχιση της εξάρτησης. Ο «έντιμος και αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός» θα δώσει κι άλλες «μεταρρυθμίσεις», κι άλλα μέτρα σε βάρος του λαού.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Ο λαός μας, που έδωσε σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, που ταρακούνησε το πολιτικό σκηνικό αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει την επίθεση, γιατί δεν είχε λαϊκές οργανώσεις και αριστερά που θα έμπαινε μπροστά στους αγώνες, που αηδίασε από τη δουλικότητα των σαμαροβενιζέλων και αναζήτησε κάποιες … ανάσες ζωής και αξιοπρέπειας μέσα από τις εκλογές, δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις αυταπάτες, τους ρεαλισμούς και τους συμβιβασμούς της νέας συγκυβέρνησης.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ

Η γραμμή «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή», που προβάλλει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει ήδη δείξει τα όριά της:

•Τη συμμόρφωση και ευθυγράμμιση με το γνωστό Σύμφωνο Σταθερότητας και τους ισοσκελισμένους (και με πρωτογενές πλεόνασμα) προϋπολογισμούς λιτότητας, καθώς και με όλες τις αντιδραστικές συμφωνίες εντός ΕΕ, που αποτέλεσαν το αρχικό πλαίσιο των Μνημονίων και είχαν στο στόχαστρο τις εργατικές κατακτήσεις.

•Την μετατόπιση από την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους στην απόσπαση καλύτερων όρων αποπληρωμής του. Και από την μονομερή καταγγελία των Μνημονίων, στην αποδοχή του 70% των μέτρων τους, τη δήλωση πίστης στις «μεταρρυθμίσεις» και την αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

•Την μετονομασία των ιδιωτικοποιήσεων σε «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», τη νέα αξιολόγηση με κινητικότητα στο δημόσιο, την αποδοχή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων και φυσικά τη διατήρηση των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών, που παρά τη σημερινή χαλάρωση της αστυνομοκρατίας, ο πραγματικός τους ρόλος θα δοκιμαστεί όταν ο λαός βγει στους δρόμους και διεκδικήσει τη ζωή του.

Όλα δείχνουν πως ο πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει το νέο υπεύθυνο διαχειριστεί του συστήματος στη χώρα. Τα όποια μέτρα λαϊκής ανακούφισης πάρει αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψουν αυτό το στόχο.

Καμιά ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, καμιά σύγκρουση με το κεφάλαιο, καμιά ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης δεν μπορεί να προκύψει από μια πολιτική που θεωρεί ότι το ζήτημα είναι η ορθολογική διαχείριση της κρίσης. Από την πολιτική που νομίζει ότι μπορεί να συμβιβάσει τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού με τα δίκια του λαού και της εργατικής τάξης. Από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να μπει σφήνα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και να τις αξιοποιήσεις προς όφελός της. Μια κυβέρνηση που επιχαίρει για τη «φιλική» στάση του Ομπάμα, ωραιοποιώντας το βρόμικο ρόλο που παίζουν τα γεράκια των ΗΠΑ στη χώρα μας και παγκόσμια, και αφήνοντας ανοιχτά ακόμη πιο επικίνδυνα σενάρια εμπλοκής της χώρας στις μυλόπετρες του ιμπεριαλισμού.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Οι διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις δείχνουν ότι το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός, ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης και της όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, δεν διαπραγματεύονται, δεν συμβιβάζονται, δεν παραχωρούν, παρά μόνο αν βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο ενός οργανωμένου και δυνατού λαϊκού κινήματος.

Ενός κινήματος που δεν στηρίζει, αλλά βάζει στην «απέναντι πλευρά» όλες τις κυβερνήσεις που είτε τρομοκρατώντας, είτε αφοπλίζοντας το λαό, διαπραγματεύονται τα νέα δεσμά με τους ιμπεριαλιστές. Τα πρώτα δείγματα γραφής και της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνουν ότι κινείται σ’ αυτήν την γραμμή. Γι αυτό και όλος ο αστικός κόσμος και όλος ο συρφετός των Μνημονίων, με πρώτα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, έχει κάνει στροφή. Εύχεται επιτυχία και «βαράει προσοχή»…

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕ! Ήταν και παραμένει ο δρόμος του ανυποχώρητου μαζικού αγώνα. Όχι για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, αλλά για την ανατροπή της πολιτικής της εξάρτησης, της φτώχιας και της ανεργίας. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, πλήρη και δωρεάν υγεία-περίθαλψη για όλους, δημόσια δωρεάν και χωρίς ταξικούς φραγμούς εκπαίδευση, ειρηνική και ανεξάρτητη πατρίδα μακριά από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και τις αντιδραστικές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύντομα, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια λαού και εργαζομένων θα διαπιστώσουν πως καμιά γραμμή διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους ταξικούς αγώνες ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Καμιά διέξοδος για τα λαϊκά προβλήματα δεν πρόκειται να υπάρξει όσο ο λαός δεν συγκροτεί το δικό του μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, όσο δεν οργανώνει τις δυνάμεις του για την πραγματική σύγκρουση με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.

Σε γενική συνέλευση η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Γενική συνέλευση συγκαλεί το βράδυ (20.00) της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου στο 1ο γυμνάσιο το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης, μετά από «τις τελευταίες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών σχετικά με τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβούν σε θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση και τους/τις εκπαιδευτικούς και με αφορμή τις δεσμεύσεις τους για την έναρξη πραγματικού διαλόγου στα θέματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση».

Τα θέματα της συνέλευσης είναι:

Συζήτηση και προτάσεις πάνω στη λειτουργία των σχολείων της μέσης εκπαίδευσης.

Επικαιροποίηση του πλαισίου των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών.

Μία θέση ηλεκτρολόγου στον δήμο Αβδήρων

Ο δήμος Αβδήρων θα προσλάβει ένα άτομο ειδικότητας Δ.Ε. Ηλεκτρολόγων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνη), για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό «Έντυπο Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ.3» με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να την υποβάλουν στον δήμο Αβδήρων σε προθεσμία δέκα ημερών από την τελευταία δημοσίευση (έως την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου). Πληροφορίες: Ελένη Καραναστασιάδου, τηλέφωνο: 25413 52517.

Τα «82 εντάλματα»: Παράσταση Καραγκιόζη την Τρίτη στο Ίδρυμα από το ξανθιώτικο θέατρο σκιών !

Ο Θίασος Σκιών από την Ξάνθη «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση «Τα 82 εντάλματα» στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη Π την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 στις 7 μ.μ.

Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη είναι μια από τις κλασικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών. Σ” αυτήν φαίνεται έντονα η τυραννία της εξουσίας η οποία καταδυναστεύει το φτωχό και αδύναμο λαό. Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει στη φυλακή. Πώς θα τη γλιτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει «να πεθάνει για να μπορέσει να ζήσει».Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει μια φρέσκια εκδοχή της κλασικής αυτής παράστασης σε κείμενο του Δομτζίδη Απόστολου στο πλαίσιο των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Η συνέχεια στο πανί…

(Γενική Είσοδος: 5 €)

Έργα σύγχρονων Τούρκων καλλιτεχνών στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης

"H ομορφιά του Αιγαίου ΙΙ", τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικών έργων είκοσι έξι Τούρκων καλλιτεχνών που φιλοξενείται στο αμιγώς μουσουλμανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί (παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Οι 26 Τούρκοι εικαστικοί (η πλειονότητα τους είναι γυναίκες καλλιτέχνιδες) συμμετέχουν στην έκθεση με ζωγραφικά έργα τους (λάδια, σινική μελάνη, αλλά και έργα σύγχρονης απόδοσης και τεχνοτροπιών) παρουσιάζοντας τη δική τους -από τη "δική τους πλευρά του Αιγαίου"- εικαστική οπτική του κόσμου.

Η έκθεση πραγματοποιείται ως "αντίδωρο" στην πρόσφατη (τον περασμένο Νοέμβριο) εντυπωσιακή συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης (με αντιπροσωπευτικά έργα που αποδίδουν την εικαστική ταυτότητα της πόλης) στην 24η Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνών Κωνσταντινούπολης "Artist 2014", στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο "Tuyap".

Τα έργα των σύγχρονων Τούρκων καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται στους επιβλητικούς χώρους του Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) καθημερινά (Τρίτη-Κυριακή) από τις 10.00 ως τις 18.00 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου τις Αποκριές

Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 στις 17:30 - 21:00 στις οδούς Αγ. Γεωργίου, Ν. Ζωΐδη και Ερμού θα βρίσκονται djπου θα παίζουν μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς, κλόουν που θα κάνουν διάφορες κατασκευές με μπαλόνια, παιχνίδια, χορό και μαγικά. Καθώς επίσης και σπουδαστές από τα ΙΕΚ Κομοτηνής που θα ζωγραφίσουν τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και όποιου επιθυμεί να μεταμφιεστεί και να μπει στο κλήμα της αποκριάς. Η ίδια δράση θα γίνει και το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:00 – 21:00 , στις οδούς Παρασίου και Βενιζέλου.    

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54