Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Toπικές Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής   11/03/2015


Σε εξέλιξη η συνεργασία Περιφέρειας-κτηνοτρόφων για τις Διαχειριστικές μελέτες για τους βοσκότους

Σε συνεργασία βρίσκεται η περιφέρεια ΑΜ-Θ με την ομοσπονδία Κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ στο κομμάτι της σύνταξης των Διαχειριστικών Μελετών για την κατανομή των Βοσκοτόπων, προκειμένου να μην χάσουν τα χρήματά τους οι Κτηνοτρόφοι, όπως συνέβη πέρυσι με την εξισωτική αποζημίωση.

«Το 80% των κτηνοτρόφων δεν έχει πληρωθεί την εξισωτική αποζημίωση, σε αντίθεση με την ενιαία ενίσχυση που εκεί τα πράγματα πήγαν σχετικά καλά. Όμως  πρέπει να προσέξουμε μην βρεθούμε στο ίδιο σημείο με πέρυσι, να μην γνωρίζουμε τους βοσκοτόπους και να χάνουμε χρήματα. Θα σταθούμε στο πλάϊ της περιφέρειας για την ορθή σύνταξη των Διαχειριστικών μελετών, καθώς εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουμε ούτε εξοπλισμό και το προσωπικό για να το κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής.

Ενημερώσεις για ΚΓΠ σε Ν. Σιδηροχώρι

Ενόψει των αλλαγών που θα φέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, και του γεγονότος ότι η φετινή χρονιά είναι η πρώτη όπου αυτές θα εφαρμοστούν, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις  με στόχο την όσο το δυνατό ευρύτερη πληροφόρηση των παραγωγών στις απαιτήσεις της νέας πολιτικής για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, με σκοπό να μπορούν να λάβουν τις ορθές αποφάσεις για τον σχεδιασμό των εκμεταλλεύσεων τους.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν:
- Στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, αύριο Πέμπτη  στις 6 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ροδόπης (πρώην Νομαρχία, 4ος όροφος, Γραφεία 423 & 418, τηλ. 2531350442,443).

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση για την νέα ΚΓΠ στις Σάππες από τον προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜ-Θ κ. Γαλάνη.

 Εξ άλλου σημειώνεται πως οι Αγρότες θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως τις αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα(ΟΣΔΕ),  προκειμένου να λάβουν την ενιαία ενίσχυσης. Η καταληκτική ημερομηνία είναι 15 Μάη.

Οζώδης Δερματίτιδα: η νέα απειλή για τα Βοοειδή

Η οζώδης δερματίτιδα είναι η νέα μεγάλη επιδημία που απειλεί το ζωικό μας κεφάλαιο και βρίσκεται ήδη απέναντι από τα παράλια της Χίου. Έχοντας υπόψη τους ρυθμούς εξάπλωσης της νόσου, εκτιμούμε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης της νόσου  στο έδαφος της Περιφέρειας.

Αξίζει να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι πως:

Η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και  ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Το σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου στο έδαφος της Κοινότητας και φυσικά και της Ελλάδας είναι ανάλογο με αυτό της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων , δεν εφαρμόζεται δηλαδή καμία θεραπεία ούτε και εμβολιασμός, αλλά μόνο εκρίζωση(θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο).

Η Περιφέρεια ΑΜΘ λαμβάνοντας υπόψη :  
1.    την επιδημιολογική κατάστασης της νόσου στην Τουρκία
2.    το σχετικό αίτημα της Δνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ για την  διοργάνωση ενός σεμιναρίου-σύσκεψης  με ειδικούς εμπειρογνώμονες Πανευρωπαϊκής αλλά και Παγκόσμιας εμβέλειας.
3.    ότι η Περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι περιοχή υψηλού κινδύνου για την πρώτη είσοδο της νόσου στην χώρα και κατά συνέπεια στο έδαφος της κοινότητας
4.    ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κομβικό σημείο για την αντιμετώπισή της με την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων
5.    ότι η έγκαιρη διάγνωση απαιτεί κτηνιάτρους προετοιμασμένους ανάλογα, για τον εντοπισμό του νοσήματος  και  την λήψη των κατάλληλων εργαστηριακών δειγμάτων
6.    την ανάγκη και οι κτηνοτρόφοι μας να ενημερωθούν άμεσα για την κλινική εμφάνιση της νόσου  


Η ΠΑΜ-Θ διοργάνωσε μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την περασμένη Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015 στην Αλεξανδρούπολη,  σύσκεψη-εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα: «Προετοιμασία και συντονισμός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών»

Στο εν λόγω εκπαιδευτικό σεμινάριο-σύσκεψη εισηγητές ήταν  η κα Eeva Tuppurainen , Ειδική Εμπειρογνώμων της Ε.Ε   στην Ο.Δ και ο κος  Nadav Galon, Γενικός Δντης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Ισραήλ. Επίσης υπήρχαν εισηγητές από την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συμμετείχαν κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα ακόμη και αντιπροσωπεία 11 κτηνιάτρων από την γείτονα Βουλγαρία με επικεφαλής των Γενικό Δντή των Βουλγάρικων Κτηνιατρικών Αρχών κ. Damian Iliev.

Το σεμινάριο χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης Γεώργιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Έβρου Πέτροβιτς, ενώ παρέστησαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για τον Πρωτογενή  Τομέα κ. Παπαδόπουλος Σωτήρης και άλλοι επίσημοι.

Η Δνση Κτηνιατρικής ενημερώνει πως αυτό ήταν το πρώτο βήμα και πως θα ακολουθήσουν ημερίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα για την πληρέστερη ενημέρωση των Κτηνοτρόφων.

Συνάντηση με πρέσβη Αζερμπαϊτζάν

Εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ και τους εκπροσώπους και τους μετόχους των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού TAP, είχε οΥπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καθώς και για τις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική οικονομία.

 Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες από τις οποίες θα περνά ο αγωγός φυσικού αερίου.

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όχι στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια

Την αλυτρωτική στάση των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς. Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια συνεχίζουν την προκλητική τους στάση απέναντι στην Ελλάδα επισήμανε ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων εκφράζεται με την παραχάραξη της ιστορίας και την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Όπως σημείωσε ο Νότης Μαριάς, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι αποδέχθηκε την προπαγάνδα των Σκοπίων και πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες αποκάλεσε τα Σκόπια ''Μακεδονία'' κατά παράβαση των αποφάσεων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Το ίδιο έκανε και ο εισηγητής της Έκθεσης για τα Σκόπια και γι' αυτό κάλεσε και τους δυο να επανορθώσουν.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος προσωπικά στον Επίτροπο Hahn του είπε: ''Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια. Επίσης δεν πρόκειται για το όνομα των Σκοπίων να δεχτεί σύνθετη ονομασία με οποιοδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό''.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: ''Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Άλλωστε, τα αδιέξοδα αυτής της πορείας τα διαπιστώνει και η ίδια η Έκθεση που συζητούμε''.
 
Δριμεία κριτική Σ. Σακοράφα για την ΠΓΔΜ

Για πολιτικές εκπτώσεων στις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  καθώς και για πολιτικές υπεράσπισης κατά περίπτωση συμφερόντων, κατηγορεί η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της υπερψήφισης του ψηφίσματος σχετικά με την έκθεση προόδου του 2014 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Κατά την ομιλία της στην ολομέλεια άσκησε δριμύτατη κριτική στο περιεχόμενο του ψηφίσματος  τόσο για την ακολουθούμενη πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε, όσο και για το  θέμα της ονομασίας.
 
Παρατίθεται το κείμενο της ομιλίας  στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου
 
«Κύριοι συνάδελφοι,
Με αφορμή και το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ αναρωτιέμαι.
Βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετούμε και να υπερασπιζόμαστε τις βασικές, τουλάχιστον, αξίες και αρχές της Ε.Ε., ή απλά επικυρώνουμε ακόμα και αποφάσεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση μ’ αυτές;
Το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μου αλλά  προσβάλλει και τη λογική μας.
Ενώ διαπιστώνει την αδιαμφισβήτητη οπισθοδρόμηση της πΓΔΜ σε όλους τους τομείς προτεραιότητας σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης (το κράτος δικαίου, τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, την ελευθερία στην έκφραση και στα ΜΜΕ)… Τι κάνει;
Αθροίζει όλα αυτά τα αρνητικά που έχουν χειροτερεύσει το τελευταίο έτος και τα ονομάζει πρόοδο.
Το δε ονοματολογικό, ένα διεθνές ζήτημα που παραμένει, ως οφείλει, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και άπτεται της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, το βαφτίζει αυθαίρετα διμερές.
Και το αποκορύφωμα του παραλογισμού:
όλα αυτά τα αρνητικά που δεν επιτρέπουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ισχυρίζεται ότι συμβαίνουν και χειροτερεύουν ακριβώς επειδή καθυστερεί η έναρξή τους.
Και προτείνει να αρχίσουν…
Αν είναι δυνατόν!!!
Κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από όποια πολιτική ανάλυση και θέση, σας ζητώ να καταψηφίσετε το κείμενο, υπερασπιζόμενοι τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας και τη λογική μας.
Είναι βέβαιο ότι πολιτικές τέτοιων εκπτώσεων στις βασικές αξίες και αρχές της Ε.Ε., πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών, κατά περίπτωση συμφερόντων, υπονομεύουν την αξιοπιστία της ΕΕ για την πολιτική διεύρυνσης.»
 
Αβελάρδος και Ελοΐζα: Μνημείο αιώνιας Αγάπης ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Η παράσταση Αβελάρδος και Ελοΐζα από την εταιρεία θεάτρου ‘Σφοράρις’, θα παρουσιασθεί στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις 13, 14 και 15 Μάρτη, στις 9 το βράδυ.

Ο Γιάννης Καλαβριανός, η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας, η Χριστίνα Μαξούρη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, ξαναγράφουν το κείμενο της αληθινής ιστορίας, αλλάζοντας τον τόπο και τον χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11/03/2015 - 12:03