Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Tοπικές Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής   7/05/2015



 Για Χαμηλές τιμές πώλησης των Αμνοεριφίων κάνουν λόγο οι Κτηνοτρόφοι

Για χαμηλές τιμές στην πώληση των αμνοεριφίων κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι.

Η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 6 ευρώ και κάτω από αυτό το επίπεδο, ενώ οι καταναλωτές θα αγοράσουν από 8,5, έως 9,5 ευρώ το κιλό το αρνί έως και 10 ευρώ  το κατσίκι.

Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να περιορισθεί και ει δυνατόν να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στους καταναλωτές για στήριξη της τοπικής αγοράς, όπου μεταξύ κρεοπωλών και αγοραστικού κοινού υπάρχουν στενές προσωπικές σχέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για εξαπάτηση με ελληνοποιημένα αμνοερίφια, πουλώντας ως Ελληνικά! Νέος κύκλος Διαβούλευσης ΠΑΑ και για την ΚΓΠ.

Διαβούλευση της ΚΓΠ έως τις 30 Απριλίου 2015

Ξεκινά νέος  κύκλος ηλεκτρονικής διαβούλευσης του ΠΑΑ 2014-2020, κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης με τις Υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής. Στόχος του νέου κύκλου διαβούλευσης είναι η συμμετοχή των εταίρων για την αγροτική ανάπτυξη στην κατάρτιση του Προγράμματος κατά την εκ νέου υποβολή του στην ΕΕ και ειδικότερα όσον αφορά:

α) την ανάλυση και τον προσδιορισμό των αναγκών του αγροτικού χώρου•
β) τον καθορισμό & επιλογή των προτεραιοτήτων & σχετικών επιμέρους στόχων του•
γ) την κατανομή της χρηματοδότησης•
δ) τον καθορισμό των ειδικών δεικτών του Προγράμματος•
ε) την εφαρμογή των οριζόντιων αρχών (άρθ 7 & 8, κανονισμός ΕΕ αριθ. 1303/1303•
στ) τη σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης του Προγράμματος•
ζ) το περιεχόμενο των μέτρων του Προγράμματος

Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας του αρμόδιου υπουργείου http://www.agrotikianaptixi.gr, η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του αγροτικού χώρου (SWOT ανάλυση) και θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένα κείμενα του Προγράμματος που αφορούν τα ανωτέρω στοιχεία.

Απευθύνεται κάλεσμα για συμμετοχή  στη διαδικασία αυτή με την αποστολή των σχολίων  στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τα σχόλια αυτά θα ληφθούν υπόψη σε όλα τα επόμενα στάδια μέχρι και την τελική έγκριση του ΠΑΑ 2014-2020.

Για τη SWOT ανάλυση θα αναμένονται   σχόλια και  παρατηρήσεις σας έως τις 30 Απρ 2015.
 
Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των πολιτών

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην πρόσφατη συνεδρίασή του  (5/3/2015), αποφάσισε και  απαιτεί την ανάπτυξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Πόρων υπέρ των αδυνάμων και των φτωχών.

Το παρατηρητήριο επισημαίνει πως πρέπει να γίνει διάχυση των πόρων στους πολλούς και όπως έχει επισημανθεί οι δικαιούχοι προγραμμάτων κατάρτισης πρέπει να είναι τα Κλαδικά Σωματεία Εργαζομένων, οι ΚοινΣΕπ, οι φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και οι Εθελοντικές μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, όπως ΑΜΚΕ, σύλλογοι και ιδρύματα.

Τέλος, ζητούμενο  είναι να σταματήσουν να διαχειρίζονται τους πόρους ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που πλουτίζουν σε βάρος των αδυνάμων και να δοθεί στην Κοινωνία των Πολιτών η δυνατότητα να προσφέρει το εθελοντικό της έργο ώστε να πάψουν να ευνοούνται πλέον οι συμπράξεις με φορείς που δεν σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία.

Καταβάλλεται η ενίσχυση του άρθρου 68 για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας κάνει γνωστό  ότι, με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, μετά  την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταβληθεί πριν το Πάσχα η ενίσχυση του άρθρου 68 του Καν.(ΕΚ) 73/2009 στον τομέα του βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος έτους 2014 (Μέτρο 3 & Μέτρο 4).

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση για το έτος 2014, τελευταίο έτος χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης, χορηγούνται στους βοοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας το συνολικό ποσό των 13.600.000€.
Αναλυτικότερα θα δοθούν:

Για τις επιλέξιμες μοσχίδες αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης
(Μέτρο 3)
      α) 190€ πρόσθετη ενίσχυση ανά επιλέξιμη μοσχίδα αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής
 κατεύθυνσης  και
β)  90€ συμπληρωματική ενίσχυση ανά επιλέξιμη μοσχίδα αναπαραγωγής   
κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης  
και
Για τις επιλέξιμες θηλάζουσες αγελάδες (Μέτρο 4), αντίστοιχα:
α)  60€ πρόσθετη ενίσχυση ανά επιλέξιμη θηλάζουσα αγελάδα και
β)  37€ συμπληρωματική ενίσχυση ανά επιλέξιμη θηλάζουσα αγελάδαΣε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία και την στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Ο Νότης Μαριάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Βόρειας Ελλάδας.

 Επίσκεψη σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες.

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Βόρειας Ελλάδας θα βρεθεί Μ. Τρίτη 7.4.2015 και Μ. Τετάρτη 8.4.2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς θα επισκεφθεί την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες προκειμένου να συναντηθεί με παραγωγούς και κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί τα Τενάγη Φιλίππων και περιοχές του Νομού Σερρών που έχουν πλημμυρίσει και ειδικότερα στην περιοχή των Δήμων Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας.

Η επίσκεψη αυτή του Νότη Μαριά έρχεται σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει με την κατάθεση Ερωτήσεων στην Ευρωβουλή για τη λήψη μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών παραγωγών, για την αποκατάσταση των ζημιών των δημοσίων υποδομών και για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Πράσινοι-Αλληλεγγύη: Όχι χρήματα για εξοπλισμούς

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, με υπογραφές υπουργών δια περιφοράς, να δαπανήσει 500.000.000 δολάρια, με απευθείας ανάθεση στην  LockheedMartin για την επισκευή και αναβάθμιση μέχρι 5 αεροσκαφών  ναυτικής συνεργασίας P-3BOrion, τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1996-1997 κι ακινητοποίησε το 2009.  Σε μια εποχή που η οικονομία στραγγαλίζεται και η κοινωνία διαλύεται, είναι αδιανόητο να προωθούνται νέα εξοπλιστικά προγράμματα ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, αντιθέτως, να θέσει θέμα διασφάλισης των συνόρων μας (ως κοινών ευρωπαϊκών συνόρων), με βάση τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να μειώσει κι άλλο τα εξοπλιστικά προγράμματα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.

«Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την κρίση (χαρακτηρίζοντας της «ανθρωπιστική», μάλιστα, αντί για κοινωνική), αποφασίζει να διαθέσει ποσό 500.000.000 δολαρίων σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, την στιγμή που για το πρόγραμμα «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» θα διατεθούν λιγότερα από 200.000.000 Ευρώ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πρακτικές υπογραφής μιας τέτοιας σοβαρής απόφασης και απευθείας ανάθεσης, χωρίς καν συζήτηση σε κάποιο θεσμικό κυβερνητικό όργανο, αλλά με συλλογή των υπογραφών των διαφόρων υπουργών δια περιφοράς.  Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος έχει σχεδόν προαναγγείλει νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα από ΗΠΑ, Ρωσία και Νορβηγία, καλούμε την κυβέρνηση να βάλει φρένο σε παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές».

Επείγουσα ανακοίνωση από την ΟΜΕΒΕΣ

Επείγουσα Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης.

Σύμφωνα με αυτή εφιστάται η προσοχή των επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, καθώς  εταιρία μέσω τηλεφώνου καλεί τους συναδέλφους να εγγραφούν στον επονομαζόμενο «Επαγγελματικό Σύλλογο Κομοτηνής» αντί του ποσού των 33,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως  η μόνη υποχρεωτική εγγραφή είναι στο οικείο Επιμελητήριο.

Η Κοινωνική Συμμαχία για τα Τενάγη των Φιλίππων

Ανακοίνωση εξέδωσε η η παράταξη της Κοινωνικης Συμμαχίας ΑΜ-Θ για το θέμα των Τενάγη των Φιλιππων. Σύμφωνα με αυτή, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την περασμένη  Πέμπτη 2 Απριλίου 2014, μετά από μαρτυρία των υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας, αποκαλύφθηκε το μεγάλο ψέμα της Διοίκησης της Περιφέρειας  για «δικές τους» χρηματοδοτήσεις στο έργο των Τεναγών Φιλίππων.

Όπως αποκαλύφθηκε όλες οι χρηματοδοτήσεις για το συγκεκριμένο έργο είναι αυτές της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ποσού περίπου 500.000 €υρώ. Μετά τις δημοπρατήσεις του έργου και τις εκπτώσεις που έλαβε και θα λάβει, θα εκτελεσθεί συνολικό έργο προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 Ευρώ.

«Αντί να κομπάζετε για τις χρηματοδοτήσεις που δεν εξασφαλίσατε εσείς, φροντίστε τουλάχιστον να συνεργαστείτε με τους αυτοδιοικητικούς, τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής για να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.

Διότι η αναποτελεσματικότητά σας είναι τόση, ώστε δεν μπορείτε να φέρετε σε πέρας έτοιμες διαδικασίες εκτέλεσης του έργου από το καλοκαίρι του 2014!!!. Δημιουργήσατε ήδη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου με συνέπεια σοβαρά προβλήματα στην περιοχή και ιδιαίτερα στους αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Επιτέλους υλοποιείστε το έργο επ’ ωφελεία των κατοίκων της περιοχής έστω κι αν δεν έχετε φέρει ούτε ένα ευρώ για εκτέλεση έργων στους 8 μήνες που διοικείτε.

Το ψέμα έχει κοντά πόδια και κονταίνει τον ψεύτη περισσότερο» όπως λέει ο λαός μας…»καταλήγει η ανακοίνωση της Κοινωνικής Συμμαχίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Βοήθεια για τους μη έχοντες Ηλεκτρονικό Υπολογιστή από το Δήμο Κομοτηναίων

Από το Δήμο Κομοτηνής γίνεται γνωστό σε όλους τους δημότες πως, ότι από την Μ. Τρίτη 7-4-2015 έως και την Δευτέρα 27-4-2015 στα δύο (2) Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), θα υπάρχουν γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών για τους μη έχοντες πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτσι ώστε να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση στο site του ΟΑΕΔ με αποκλειστική τους ευθύνη.   
 
Οδηγίες για το Αγοραστικό κοινό εν’ όψει Πάσχα

         Η Γενική Διεύθυνση  Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενόψει των εορτών του Πάσχα,  συνιστά στους καταναλωτές της Περιφέρειας:

Για την προμήθεια κρέατος :
•    Αγοράζουμε  κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι κρεατικά  που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται σε τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώων (αρνιών κλπ) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός  των αδειοδοτημένων σφαγείων.
•    Να μην προμηθευόμαστε αρνιά και κατσίκια που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν  κατά τη σφαγή τους τον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο που διασφαλίζει την ποιότητα του κρέατος.
•    Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων ειδών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
•    Η τιμή ανά κιλό κρέατος θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο κατάστημα. Επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :
•    Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα και θα πρέπει να φέρουν οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.
•    Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.  Στην περίπτωση αυτή ζητάμε να μας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
•    Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια αυγών:
•    Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
•    Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας  λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
•    Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Δεν καταναλώνουμε   αυγά με δυσάρεστη οσμή.
•    Οι χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών εφ όσον είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών,  δεν δημιουργούν  πρόβλημα με  την είσοδο  μικρής ποσότητάς  τους στο εσωτερικό  των αυγών.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07/04/2015 - 12:11