Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Eιδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής   16/04/2015



Σύμπραξη  ΕΛΓΟ Δήμητρα-Περιφέρειας-ΔΠΘ για Πιλοτικούς Αγρούς στην Νέα Ορεστιάδα

Σύμπραξη δρομολογείται  μεταξύ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης(ΔΠΘ) και Δήμου Νέας Ορεστιάδας, για την δημιουργία πιλοτικών αγρών διαφόρων ειδών.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η τακτική ερευνήτρια-Διευθύντρια Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας, Ελένη Μαλούπα.

Η κ. Μαλούπα δήλωσε πως ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας έχει εξασφαλίσει τις  απαραίτητες εκτάσεις, θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει την προσπάθεια η Περιφέρεια και θα το παρακολουθεί στενά το ΔΠΘ. Το όλο εγχείρημα μπορεί να περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια, τα οποία θα έχουν ως στόχο την εμπέδωση της ιδέας στους Αγρότες-Παραγωγούς της καλλιέργειας σε συλλογικό επίπεδο Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών Αυτοφυών Φυτών  και ΑΦΦ τα κάνουν ασυναγώνιστα στις αγορές του Εξωτερικού, οι οποίες στην κυριολεξία διψούν για αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η οργάνωση των Αγροτών-Παραγωγών σε ομάδες ή συνεταιρισμούς. Ήδη έχει καταγραφεί πρόοδος στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και περιμένουμε σαφή δείγματα γραφής και στην Βόρεια Ελλάδα. Περιμένουμε και  δε από την Πολιτεία να διαμορφώσει, λαμβάνοντας και τα μηνύματα από τη βάση, μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης για τα Ελληνικά ΑΦΦ και με άμεσες ενέργειες την παρουσία σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία και τη νέα κυβέρνηση να το θέσει σε προτεραιότητα και να έχουμε αποτελέσματα μια και όλοι επιθυμούμε την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Πέρα δε από αυτά οφείλουμε σαν Έλληνες να διαφυλάξουμε αυτή την βιοποικιλότητα με την οποία μας προίκισε η Φύση», σημείωσε η κ. Μαλούπα.
(σ.σ. στην  οποία δικαίως μπορούμε να της προσάψουμε το προσωνύμιο ως σύγχρονη θεά Δήμητρα).

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις σήμερα και κορυφώνονται το Σάββατο

Ξεκίνησε από σήμερα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας οι φετινές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι.

Εκατοντάδες καλλιεργητές από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές  χώρες της υφηλίου  όπως, Κύπρος, Τανζανία, Ινδία, Περού, Χιλή κ.α. βρίσκονται στην έδρα του Πελίτι και ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και σπόρους.

Επίσης έχουν προγραμματισθεί σεμινάρια, δημιουργικές δράσεις, συναυλίες, δράσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο με την ανταλλαγή των σπόρων. Αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή άνω των 3.000 επισκεπτών, ενώ μια χρονιά οι επισκέπτες είχαν φτάσει τον αριθμό 7.000!

Σύμφωνα με το συντονιστή της κοινότητας Πελίτι Αίγινας Άρη Παύλου, φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων θα γίνουν και τα εγκαίνια του Σπιτιού των Σπόρων, όπου εκεί θα φυλάσσονται όλοι οι ντόπιοι σπόροι, ως πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να κληροδοτηθεί και στις επόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 και πλέον ομάδες σε όλη τη Χώρα, ως περιφερειακές ομάδες του Πελίτι, όπου οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν την Αγάπη για τη Γη και τους τοπικούς σπόρους.
Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα από ανθρώπους όλης της Γης που διεκδικούν να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στην καλλιέργεια και την τροφή, κάτι που σίγουρα ενοχλεί τις πολυεθνικές, καθώς κλονίζει την αλυσίδα υπερκαταναλωτισμού αγαθών και φαρμάκων και  φυτοφαρμάκων που τους κρατά στη ζωή, σε συνδυασμό και με το υπάρχουν μιντιακό σύστημα.

Το πρόγραμμα της 15ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Το πρόγραμμα της γιορτής είναι το ακόλουθο:
10:30 Η γιορτή ξεκινάει, ανοίγουν οι πόρτες
10:30 - 14:00 Μοίρασμα παραδοσιακών ποικιλιών
10:30 - 14:00 Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με την Τασούλα Αγαθαγγέλου
10:45 - 12:20 Παράλληλα εργαστήρια στον ευρύτερο χώρο του κτήματος
10:40 - 10:45 Χαιρετισμοί
10:45 - 11:45 Εργαστήριο για τη νομοθεσία των σπόρων με την Blanche Magarinos-Rey από την οργάνωση «Κοκοπελλί» (Γαλλία) και την Iga Niznik από την «Κιβωτό του Νώε» (Αυστρία). Το εργαστήριο συντονίζει η Βάσω Κανελλοπούλου από το «Πελίτι»

10:45 - 11:45 «Η διαχείριση της υγείας μας με φυσικά μέσα» με την Κωνσταντίνα Λίτσα
10:45 - 11:45 Εργαστήριο μελισσοκομίας με τον Γιώργο Καρυπίδη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου

10:45 - 12:00 Εργαστήριο αργαλειού με το Στράτο Μυλωνά και την Αθηνά Παρασκευαΐδου
11:45 - 12:20 «Καλλιεργώντας λαχανικά με αγάπη» με τον Μανώλη Μήλιο
11:45 - 12:20 «Παραδοσιακοί και εγκαταλελειμμένοι ορεινοί οπωρώνες: περιβαλλοντική και πολιτισμική σημασία, ορθή διαχείριση και δυνατότητες αξιοποίησης». Εισηγητής: Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας Οικολογίας

11:45 - 12:20 «Η παραγωγή και η χρήση των άγριων ειδών στη Γερμανία» με τον Ernst Rieger
12:30 - 12:35 Σιωπηλή προσευχή ανεξαρτήτως θρησκείας και οραματισμός ενός θετικού μέλλοντος για τη γη και τους σπόρους της
12:35- 13:30 Μικρές και μεγάλες ιστορίες από τα είκοσι χρόνια του «Πελίτι»
13:30 Το τραπέζι της αγάπης - προσφορά φαγητού προς όλους
13:30 - 14:30 «Οι φύλακες των σπόρων χτίζουν τον κόσμο για τον οποίο ονειρευόμαστε». Ομιλητής: Hugo Blanco (Περού)
14:30 - 14:45 «Ενώνουμε τα χέρια σε έναν κύκλο» με τη Σοφία Γίδα
14:45 - 15:15 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου παρουσιάζει χορούς του Πόντου
15:15 - 16:15 Το μουσικό σχήμα «Namaste» τραγουδά για το «Πελίτι» και για την ελευθερία των σπόρων
16:15 - 17:00 Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι
17:00 Λήξη της γιορτής.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ φιλοξενεί 40 Ρουμάνους Δημοσιογράφους και Τουριστικούς Πράκτορες

Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Παυλίδη και στα πλαίσια των ενεργειών για την καθιέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ως προορισμού αριστείας, 12 μηνών, στη Ρουμανική αγορά, θα φιλοξενηθούν για πέντε μέρες, (15-19 Απριλίου), σαράντα δύο άτομα, εξ αυτών δεκαέξι δημοσιογράφοι από εθνικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων τρία συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και εικοσιέξι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων της Ρουμανίας. Η επιλογή έγινε σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία, υπάλληλος του οποίου θα συνοδεύσει την αποστολή συμβάλλοντας με τη διερμηνεία στα Ρουμανικά και στην επιτυχή οργάνωσή της .

Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί είναι το εξής :

Τετάρτη 15.04.2015 
Αναχώρηση με πούλμαν από Βουκουρέστι. Υποδοχή στο Ορμένιο, από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Αμοιρίδη και  αναχώρηση για Ορεστιάδα – Διδυμότειχο – Σουφλί. Ξεναγήσεις και αναχώρηση για διανυκτέρευση στην Αλεξανδρούπολη

Πέμπτη 16.04.2015 
Ξενάγηση στην Αλεξανδρούπολη. Αναχώρηση για Κομοτηνή. Επίσκεψη και υποδοχή στις 12.30μ.μ. στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και ξεναγήσεις σε Κομοτηνή, Μαρώνεια, Φανάρι, αναχώρηση για διανυκτέρευση στην Ξάνθη.
Στη Ξάνθη θα τους παραθέσει δείπνο ο Περιφερειάρχη κ. Γιώργος Παυλίδης, κατά το οποίο θα γίνει σύντομη παρουσίαση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Παρασκευή 17.04.2015  
Ξεναγήσεις στη Ξάνθη και στα Τέμπη του Νέστου, αναχώρηση για Καβάλα, ξεναγήσεις και διανυκτέρευση

Σάββατο 18.04.2015  
Αναχώρηση για Φιλίππους, Παγγαίο, παραλιακή ζώνη με ξεναγήσεις. Αναχώρηση για ξενάγηση και διανυκτέρευση στη Δράμα

Κυριακή 19.04.2015
Ξενάγηση στη Δράμα, επίσκεψη στο σπήλαιο Αγγίτη, επιστροφή στο Βουκουρέστι.

Κατά την εδώ παραμονή τους, θα συναντηθούν με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες επαγγελματικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού, σε όλες τις περιοχές που θα επισκεφτούν και θα τους δοθούν πληροφορίες και τουριστικό υλικό, ενώ κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών συναντήσεων των τουριστικών πρακτόρων, έχει προβλεφθεί η ομάδα των δημοσιογράφων να κινηθεί ανεξάρτητα για την μεγαλύτερη δυνατή γνωριμία και προβολή της περιοχής μας.

Τροπολογίες για την κατάργηση της κουκούλας και τη λήψη DNA χωρίς συγκατάθεση συνυπογράφουν ο Σ. Γιαννακίδης και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

 Δύο τροπολογίες για την κατάργηση των επιβαρυντικών διατάξεων για τα αδικήματα που διαπράττονται με καλυμμένα χαρακτηριστικά καθώς και για τη λήψη DNA ως αποδεικτικού μέσου χωρίς τη συναίνεση του κατηγορούμενου, κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους  ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης και ο βουλευτής Ροδόπης  Καρά Γιουσούφ Αϊχάν.

Λύση για τους «ομήρους» των πινάκων Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης ζητούν με ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπέβαλαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Η ερώτηση αφορά την απορρόφηση των Επιτυχόντων – Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που, όπως αναφέρει η ερώτηση, παραμένουν ακόμα σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας κατά παράβαση του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 που επισημαίνει ρητά την υποχρέωση της πολιτείας για κάλυψη του 50% των κενών οργανικών θέσεων που προκύπτουν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατ’ έτος από τον πίνακα Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως κάτωθι:

Ο διαγωνισμός των 4000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με αριθμ. Πρωτ. 34671οικ/ Φ.300.2 /28-07-2011, πραγματοποιήθηκε για την εργασιακή τακτοποίηση όσων εργάζονταν πολλά χρόνια, κατά τη θερινή περίοδο ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες. Παρόλα αυτά είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε καθώς οι προκάτοχοί του αρμόδιου υπουργείου, έκριναν σκόπιμο να συνεχίσουν την ομηρία όσων μένουν μέχρι και σήμερα στους πίνακες Επιλαχόντων - Επιτυχόντων.

Το Άρθρο 15 του Ν. 3938/2011 αφορά αποκλειστικά τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και βάσει αυτού θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει και απορρόφηση των υπολοίπων. Στην παράγραφο 6 του άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ότι η κάλυψη του 50% των κενών θέσεων που προκύπτουν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατ’ έτος, οφείλει να καλύπτεται από τον πίνακα Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης. Η συγκεκριμένη παράγραφος ερμηνεύτηκε και παρερμηνεύτηκε κατά το δοκούν. Κατά την Αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος (πέρα από τα 3 έτη που ήταν η ισχύς του πίνακα) δόθηκε παράταση για άλλα 2 έτη. Ουσιαστικά παράταση στην ομηρία τους, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά απολύτως ενέργεια για τη διευθέτηση του θέματος.

Παράλληλα, στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 η οποία προβλέπει την αύξηση ή τη μείωση του προσωπικού των Πενταετών Πυροσβεστών με προεδρικό Διάταγμα και την έγκριση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη & του Υπουργού Οικονομικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί στην άμεση απορρόφηση των Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, απαλείφοντας με αυτό τον τρόπο την αδικία που υφίστανται τα 4 περίπου χρόνια μετά από το διαγωνισμό;
2. Έχοντας υπόψη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στη διάθεσή του έμπειρο προσωπικό σε πάσης φύσης συμβάντα που μπορούν να συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία του, τα κενά που έχουν προκύψει στο Πυροσβεστικό Σώμα, προτίθεται να τα αναπληρώσει από τη δεξαμενή των Επιτυχόντων του πίνακα κατά το 50%;
3. Προτίθεται να κάνει χρήση της παραγράφου 1 του άρθρου 15, αυξάνοντας τις θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης ούτως ώστε να απορροφηθούν οι Επιλαχόντες – Επιτυχόντες του διαγωνισμού από τον εν λόγω πίνακα;

Τη δημιουργία ολοκληρωμένου νομοθετήματος που να διέπει την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της πατρίδας μας»οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ

Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθαρό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο και λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας στοχεύοντας στην αποδοτικότερη παραγωγή και στη βελτίωση της επαγγελματικής ζωής αγροτών και κτηνοτρόφων ζητούν με κοινή ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά όπως επίσης και η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραθέτοντας χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε Ροδόπη και Πιερία όπως το μετέωρο θεσμικό καθεστώς των σταβλικών εγκαταστάσεων, η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων και επιδοτήσεων ζητούν τη δημιουργία ολοκληρωμένου νομοθετήματος που να διέπει την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της πατρίδας μας.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Οι δυο πυλώνες της οικονομίας στους νομούς Πιερίας και Ροδόπης εξακολουθούν να είναι από παλιά η γεωργία κι η κτηνοτροφία. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία βελτίωσε σημαντικά τη ζωή στην ύπαιθρο, δεν συνέδραμε αντίστοιχα και στα ζητήματα που άπτονται της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους δυο αυτούς κλάδους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σημαντικότερα των προβλημάτων που βασανίζουν τους ανωτέρω κλάδους τόσο στις περιοχές μας, όσο και σε όλη τη χώρα:
• Το συντριπτικό ποσοστό των στάβλων παραμένει παράνομο• αριθμημένο μεν ώστε να διεκπεραιώνονται οι βασικές υποθέσεις, θεσμικά όμως μετέωρο.
• Οι σταβλικές εγκαταστάσεις διέπονται από αυστηρούς όρους όπως απαγόρευση χρήσης τσιμέντου, αυστηρές νόρμες για κοπροσωρούς και αναμοχλευτές, ακριβά παράβολα Δ.Ε.Η.
• Οι επιχορηγήσεις κι οι αποζημιώσεις καθυστερούν και παράλληλα δεν δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο επαγγελματία να παρακολουθεί online την εξέλιξη του αιτήματός του.
• Η αρχειοθέτηση κι η τεκμηρίωση της γης και των κτισμάτων – χωράφια, βοσκότοποι, μαντριά, καλλιέργειες, εκτιμήσεις σοδειάς και παραγωγής – βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο και αναζητούνται στα χαρτιά και στα κιτάπια των υπερβολικά πολλών υπηρεσιών που ασχολούνται ταυτόχρονα με τα ίδια αντικείμενα, προσκολλώντας μάλλον παρά εξυπηρετώντας την παραγωγή και τα δικαιώματα των αγροτοκτηνοτρόφων: ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΠΠΥΕΛ, ΕΘΙΑΓΕ, Δήμοι, Κοινότητες, Νομαρχίες, Περιφέρειες...

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε:
α) Να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στον κάθε κλάδο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την έκταση της καλλιεργήσιμης γης και την προσδοκώμενη σοδειά, το ζωικό κεφάλαιο και την εκάστοτε παραγωγή, καθώς και τις καταστροφές που προκαλούνται από θεομηνίες και ασθένειες με τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις,
β) Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ ο απαιτούμενος εμβολιασμός για τον καταρροϊκό πυρετό! Παραμένει ανεξήγητος ο λόγος για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση ολιγώρησε σε ένα τέτοιο ζήτημα και οφείλουμε να καλύψουμε τάχιστα το κενό αυτό.
γ) Να αποδοθούν αναλογικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις και στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
δ) Να δημιουργηθεί τελικά ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να διέπει την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της πατρίδας μας, στοχεύοντας στην αποδοτικότερη παραγωγή και στη βελτίωση της επαγγελματικής ζωής των αναφερόμενων επαγγελματιών.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον κοινωνικό διάλογο

Για τον «κοινωνικό διάλογο» ονομάζεται η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ Ξάνθης:

Ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ των «κοινωνικών διαλόγων» προσθέτουν σήμερα η κυβέρνηση και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι». Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αντικείμενο «διαλόγου» είναι η νομοθεσία που σχεδιάζεται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τον κατώτατο μισθό και για την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ.

Όπως οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, καλλιεργεί την εντύπωση ότι ο «διάλογος» γίνεται για το καλό των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Όλες οι προηγούμενες ανατροπές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό κρύβουν από πίσω τους κι έναν «κοινωνικό διάλογο».

Το ίδιο μεθοδεύεται και τώρα. Παρά τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια, ο «κοινωνικός διάλογος» που στήνει η κυβέρνηση μεταθέτει στο αόριστο μέλλον κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων και επί της ουσίας δίνει χρόνο και χώρο στους εργοδότες να βάλουν τη δική τους ατζέντα, κρατώντας το κίνημα σε στάση αναμονής.

Αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να νομοθετήσει μια κι έξω ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τότε γιατί βάζει αυτά τα θέματα στο τραπέζι του «διαλόγου» με τις εργοδοτικές ενώσεις; Είναι φανερό ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα υπέρ της εργοδοσίας για οποιοδήποτε μέτρο πάρει που θα αλλάζει το σημερινό καθεστώς σε ότι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Άλλωστε, το ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας. Στις συναντήσεις που είχε με τους «κοινωνικούς εταίρους», όταν ανέλαβε καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση, τους καθησύχαζε ότι ακόμα κι αν φτάσει να νομοθετήσει τα 751 κατώτερο μισθό, αυτό θα γίνει «σταδιακά» και παράλληλα με τη χορήγηση «αντισταθμιστικών» μέτρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως φορολογικά κίνητρα, παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διεύρυνση της τζάμπα εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και άλλα. Αντισταθμιστικά που, βεβαίως, πάλι θα πληρώσουν έμμεσα οι εργαζόμενοι.

Αυτά θα μπουν σήμερα στο τραπέζι του «διαλόγου». Και είναι βέβαιο ότι στο τέλος του δρόμου, όταν εργοδότες και εργαζόμενοι κάνουν ταμείο, χαμένοι θα είναι ξανά οι δεύτεροι, αν πατήσουν την μπανανόφλουδα του «κοινωνικού διαλόγου».

Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί στην προσπάθεια να νομιμοποιήσει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» αλλαγές που τελικά ωφελούν την εργοδοσία. Θυμίζουμε ότι σε διάσκεψη που έγινε το Μάρτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων» σε επίπεδο ΕΕ, τονίστηκε ότι «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020″ (…) υποστηρίζει ή ακόμη και οδηγεί τις αλλαγές που απαιτούνται σήμερα σε πολλές χώρες».

Με άλλα λόγια, ο «κοινωνικός διάλογος» είναι χρήσιμος, για να προωθούνται με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις μέτρα που έχει ανάγκη η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως ορίζει η στρατηγική «Ευρώπη 2020». Αυτά τα μέτρα δε γίνεται να υπηρετούν ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, να συμφιλιώνουν τα ασυμφιλίωτα συμφέροντά τους.

Στην ταξική συνεργασία και συνεννόηση, το κίνημα έχει συμφέρον να αντιτάξει την κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, με αίτημα την αποκατάσταση των απωλειών, το ξήλωμα του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Αυτόν τον αναγκαίο δρόμο αναδεικνύουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής που διοργανώνουν διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο.

Ξεκινάνε στις 20 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 20 Μαΐου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Αρχίζει στις 20 Απριλίου η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4320/2015, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 20 Μαΐου.

 Πρόκειται για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα τους παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης.Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Συγκεκριμένα το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του νόμου 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
• 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και
• 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.

Τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:
• Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
• Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

To Photoparty επιστρέφει και φέτος στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης

Μετά και την μεγάλη επιτυχία της πρώτης περσινής διοργάνωσης το Photoparty της Πολιτιστικής Κίνησης επιστρέφει αυτή την Κυριακή 19 Απριλίου, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης. Το δεύτερο αυτό Photoparty θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Κομοτηνή, την Κυριακή του Θωμά, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα με την συμμετοχή της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής, του Blackbox Ξάνθης, του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας και μεμονωμένων φωτογράφων από όλη την Ελλάδα.Πρόκειται για μία φωτογραφική όπως έχει χαρακτηριστεί εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονται παρουσιάσεις της φωτογραφικής δουλειάς των συμμετεχόντων και ταυτόχρονη κριτική και συζήτηση γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία.

 Ο Απρίλιος όμως στην Πολιτιστική Κίνηση του ν.Ροδόπης έχει και συνέχεια με το τριήμερο συνεχόμενων προβολών όλων των βραβευμένων και πιο αξιόλογων ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 20 έως και την Τετάρτη 22 Απριλίου από τις 7 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ.

Τέλος η Πολιτιστική αποχαιρετά τον Απρίλη με μία μουσική συναυλία ελληνικής και ξένης μουσικής, το Σάββατο 25 Απριλίου στις 9 το βράδυ. Οι νεότεροι μουσικοί της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης συμπράττουν με τους παλαιότερους μουσικούς του Συλλόγου σε μια Συναυλία αφιερωμένη στα παλαιότερα και στα νεότερα μέλη του Συλλόγου, καθώς και σε όλους τους φίλους που τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Κίνησης.

Οι εξαιρετική μουσικοί έκδοση  «Από την Καισάρεια στους Ασκητές» ταξιδεύει  στην Αθήνα

Διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την παρουσίαση της μουσικής έκδοσης «Από την Καισάρεια στους Ασκητές», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Η μουσική αυτή έκδοση περιλαμβάνει μουσικές και τουρκόφωνα τραγούδια των Ρωμιών της Καππαδοκίας που εξέδωσε ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Κομοτηνής “Ο Μέγας Βασίλειος”. Την επιτόπια έρευνα, τη μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση παραγωγής πραγματοποίησε ο Γιάννης Παγκοζίδης.

Το πρόγραμμα του διημέρου αναλυτικά περιλαμβάνει:

Σάββατο, 25 Απριλίου 2015
7.00 μ.μ. (προσέλευση: 6.30 μ.μ.): στο Κέντρο Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ, Πατριάρχου Ιωακείμ 4, 14234, τηλ. 210 2795012) του Δήμου Νέας Ιωνίας, θα γίνει η παρουσίαση της μουσικής έκδοσης Από την Καισάρεια στους Ασκητές η οποία θα πλαισιωθεί από τις εισηγήσεις των παρακάτω ομιλητών:
• Δρ. Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών:
Η πνευματική ζωή στην Καππαδοκία τον 19ο αιώνα.
• Μιράντα Τερζοπούλου, λαογράφος και εθνολόγος:
Καππαδοκικά τουρκόφωνα τραγούδια. Μήπως αργήσαμε πάρα πολύ;
• Δρ. Ζωή Ν. Μάργαρη, εθνολόγος, πολιτισμική ανθρωπολόγος και ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:
Από την Καισάρεια στους Ασκητές και από τους Ασκητές στην Αθήνα: Μουσικοχορευτικές διαδρομές σε σύγχρονα μονοπάτια…
• Δημήτρης Μαντζούρης, συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ, Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά):
Τουρκόφωνη μουσικοχορευτική παράδοση στα βόρεια της Καππαδοκίας: Η περίπτωση των χριστιανικών κοινοτήτων του Δυτικού Πόντου.
• Βασίλειος Μαυρίδης, συνταξιούχος διδάσκαλος, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Κομοτηνής:
Ακούσματα, Μνήμες, Διαπιστώσεις.
• Γιάννης Παγκοζίδης, ερευνητής, λαϊκός οργανοπαίκτης, επιμελητής της έκδοσης:
Από την Καισάρεια στους Ασκητές. Λίγα λόγια για το ιστορικό της έκδοσης
Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με ζωντανή εκτέλεση έργων του δίσκου από τους συντελεστές της έκδοσης.
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015
• 12:00 π.μ. – 3.00 μ.μ.: Στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων 7ου Γυμνασίου & 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας (Εμ. Παππά 6 & Φιλελλήνων, 14234), ο Γιάννης Παγκοζίδης θα διδάξει χορούς της ευρύτερης περιοχής της Καισάρειας Καππαδοκίας, που εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη έκδοση. Ένα υλικό που έχει συγκροτηθεί μετά από μακρόχρονη έρευνα, μελέτη και προβληματισμό. Προσέλευση: 11.30 π.μ.
• 3.00 έως τις 7.30 μ.μ.: Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει γλέντι μικρασιατικό με το μουσικό σχήμα «Λαλητάδες της Ροδόπης» και τη συμμετοχή του Δρόσου Κουτσοκώστα στο τραγούδι. Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς Κυριάκο Πετρά στο βιολί, Γιάννη Παγκοζίδη στο ούτι και στο τραγούδι, Θανάση Μουσμουλίδη στο λαούτο και Γιώργο Παγκοζίδη στα κρουστά. Τουρκόφωνα μικρασιάτικα τραγούδια θα αποδώσει η κ. Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου.
Η γενική είσοδος για τη διδασκαλία και το γλέντι ορίζεται στα 15 ευρώ (φαγητό & ποτό).

Παρακαλούνται οι φορείς και τα άτομα που ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή έως την Δευτέρα, 20 Απριλίου, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, για την αρτιότερη διοργάνωση.

Πληροφορίες και επικοινωνία στα τηλέφωνα:2531022370, 2531033444, 6944395560, Γιάννης Παγκοζίδης
και ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην Αλεξ/πολη ρωσσικό ιστιοφόρο με τη σημαία του “Κόκκινου Στρατού” που κατέλαβε το Reichstag το 1945

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρώσικο Σπίτι»  σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρουπόλεως  υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη,  ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια από τη Νίκη κατά του Ναζισμού και Φασισμού  στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  οργανώνει την επίσκεψη και ελλιμενισμό, στην Αλεξανδρούπολη,  του ρωσικού ιστιοφόρου πλοίου Kruzenshtern  από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ,  μεταξύ 18-20 Απριλίου.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα το πλοίο  μεταξύ 10.00 π. μ. και 6.00 μ. μ.

Το πλοίο φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση από τον Β’ Παγκόσμιο  Πόλεμο και τη σημαία του Κόκκινου Στρατού που κατέλαβε το Ράιχσταγκ το 1945  και η οποία αποτελεί το Σύμβολο Νίκης.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Σάββατο 18 Απριλίου
10.00    Συνάντηση με Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως
10.30    Επίσκεψη στο Επιμελητήριο
19.00    Ημερίδα με θέμα «Καθοριστική συμβολή της Ελλάδας και Ρωσίας στη Νίκη κατά του Ναζισμού και Φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κυριακή 19 Απριλίου
09.00    Εκκλησιασμός του πληρώματος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
10.30    Απόδοση τιμών και τρισάγιο στο Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών.
11.30    Ξενάγηση του πληρώματος στα Μουσεία, επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας του Έβρου και στην αρχαιολογική περιοχή Μεσημβρίας
17.00    Πολιτιστικό πρόγραμμα στο πλοίο με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Δευτέρα 20 Απριλίου
10.00    Επίσκεψη Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως στο πλοίο.
16.00    Φιλικός σκακιστικός αγώνας με τη συμμετοχή του Σκακιστικού Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης
20.00    Αναχώρηση του πλοίου

Ιστορίες του «καφέ αμάν» με τον Σόλωνα Λέκκα

 Ο γνωστός αμανετζής από τη Μυτιλήνη Σόλων Λέκκας εμφανίζεται για μία και μοναδική βραδιά την Τρίτη 21 Απριλίου στην Ξάνθη (παραδοσιακή ταβέρνα «Γερακοφωλιά») με τραγούδια της Μυτιλήνης και των πάλαι ποτέ «καφέ αμάν», τραγούδια που παρουσίαζε άλλοτε -μεταξύ άλλων- και στο "Μπαμ Τερλελέ" της Θεσσαλονίκης.

Ο Σόλων Λέκκας εκπροσωπεί την πιο γνήσια και αυθεντική φωνή της Μυτιλήνης. Ο ίδιος προσεγγίζει την μουσική των άλλοτε γνωστών «καφέ αμάν», μέσα από μια βιωματική σχέση και είναι ίσως ο μοναδικός γνήσιος αμανετζής του σημερινού χώρου της παραδοσιακής μουσικής. Παρουσιάζει τα τραγούδια της Μυτιλήνης καθώς και τραγούδια από το πρώιμο ρεμπέτικο της εποχής των «καφέ αμάν». Ρόζα Εσκενάζυ, Αγάπιος Τομπούλης, Δημήτριος Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Νταλγκάς, είναι ορισμένοι μόνο από τους τότε καλλιτέχνες οι οποίοι αναδύονται από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και αφηγούνται μέσα από τη μοναδική φωνή του Σόλωνα τις δικές τους ιστορίες.Σ’ αυτή την μοναδική εμφάνιση τον συνοδεύουν καταξιωμένοι μουσικοί του χώρου: Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά), Γιάννης Κατσούλης (ούτι).

Πληροφορίες-κρατήσεις: παραδοσιακή ταβέρνα «Γερακοφωλιά», Γέρακας Ξάνθης, τηλέφωνο 25410 62471.

Τιμή εισόδου 15 ευρώ (πλήρες μενού συμπεριλαμβανομένου του ποτού).


Το 5,1% του ΑΕΠ για την διάσωση χωρών στη ζώνη του Ευρώ 2008-2013
 
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουν ότι η πολιτική συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών πρέπει να εστιάσει με ειλικρίνεια και σε βάθος στο γιατί και πώς φτάσαμε στην κρίση και στην χρεοκοπία, στο τι επιπτώσεις έχουν μέχρι σήμερα τα διάφορα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και διάσωσης και τι μπορεί να γίνει ώστε να είναι πιο δίκαιη η κατανομή βαρών. Η συνεχιζόμενη χωρίς αρχές πολιτική αντιπαράθεση δείχνει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα ελάχιστα έχει μάθει από τα μεγάλα παθήματα των τελευταίων χρόνων.
 
Τόσο οι δανειστές όσο και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πρέπει  να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, με δεδομένο ότι οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει με πολλούς τρόπους τις λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεων, τις ανεύθυνες επιλογές των «αγορών» αλλά και τις αδυναμίες και λάθη της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των πολιτικών διάσωσης είναι δυσανάλογα μεγάλο και άνισα κατανεμημένο αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ποτέ στην ιστορία δεν καταβλήθηκε τόσο μεγάλο δάνειο από δημόσιους πόρους για την διάσωση μιας χώρας.
 
Παραμένει ακόμα ζητούμενο ένα ισορροπημένο, εναλλακτικό σχέδιο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων, που θα ρίχνει βάρος στηνοικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας για να αντιμετωπιστούν, μέσω αυτής, και τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Η κυβέρνηση παρουσιάζει κάποιες προτάσεις ή ευχές για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανέναν σχέδιο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις αλλαγές που απαιτούνται στην διοίκηση και στις διάφορες πολιτικές. Απαιτείται μια ειλικρινής συζήτηση για το τι είδους μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η χώρα. Η απουσία κοινωνικού διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές αλλά και μια αδικαιολόγητη παρατεινόμενη αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων επιβαρύνουν την κατάσταση της οικονομίας και δημιουργούν μεγαλύτερο κενό χρηματοδότησης.
 
Το πρόβλημα της χώρας αλλά και της ευρωζώνης δεν είναι η απουσία πόρων για την διάσωση. Είναι, κυρίως, η απουσία πολιτικού σχεδίου που να είναι ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το 2012, έχουν καταγραφεί 147 κρίσεις των συστημικών τραπεζών παγκοσμίως την περίοδο 1970-2011 που έχουν κοστίσει τεράστια ποσά στις κοινωνίες και στις οικονομίες.  Μια εκτίμηση για το κόστος για 39 από αυτές («BankingCrises»), το προσδιορίζει στο 12,5% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος.

Απλό και αξιόπιστο σύστημα επιθεώρησης των ψεκαστικών

Σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε απόφαση σχετικά με την διαδικασία τακτικής επιθεώρησης του εν χρήσει επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά).  

Με την απόφαση θεσπίζεται το σύστημα των επιθεωρήσεων των ψεκαστικών, για τη χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας. Όπως έχει οριστεί με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, οι φορείς υλοποίησης των επιθεωρήσεων (Σταθμοί Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων) μπορεί να είναι είτε δημόσιου χαρακτήρα, είτε ιδιωτικοί.

Με την αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών του Δημοσίου, θεσπίστηκε ένα απλό αλλά λειτουργικό και αξιόπιστο Σύστημα Επιθεώρησης, το οποίο θα μπορεί να έχει αναγνωρισιμότητα και από τα λοιπά κράτη μέλη. Το σύστημα βασίζεται στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των επιθεωρητών (πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) - ανοίγοντας έτσι και μια νέα αγορά εργασίας – ενώ ο υποχρεωτικός εξοπλισμός των Σταθμών Επιθεώρησης περιορίζεται στο απαραίτητο βασικό επίπεδο, με σκοπό τη διατήρησή του στο χαμηλότερο κόστος.

Με την εφαρμογή της απόφασης αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα γεωργό λόγω εφαρμογής της σωστής ποσότητας φυτοφαρμάκου που συνεπάγεται η συντήρηση του εξοπλισμού. Επιπλέον η παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, απαλλαγμένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συνιστά όφελος για τον παραγωγό καθότι μπορούν να αποφευχθούν κυρώσεις που επιβάλλονται κατά τους ελέγχους στα γεωργικά προϊόντα εξ αυτού του λόγου. Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, η αποδοτικότερη και ασφαλέστερη χρήση των ψεκαστικών μηχανημάτων έχει σαν αποτέλεσμα την ασφάλεια και προστασία της υγείας των χρηστών του εξοπλισμού, των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Ημερίδα για χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ της ΠΑΜ-Θ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Έρευνας ΑΜ-Θ, και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών ενημέρωσης δυνητικών δικαιούχων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Χρηματοδοτήσεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την Καινοτομία - Ορίζοντας 2020».

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση «Χρηματοδοτήσεις για ΜΜΕ μέσω του χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία - Ορίζοντας 2020» θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που αφορούν τις καινοτόμες ΜΜΕ και να δικτυωθούν με πιθανούς εταίρους. Η εκδήλωση αφορά επιχειρήσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που εμπλέκονται ήδη ή σκοπεύουν να εμπλακούν σε προτάσεις έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα για διμερείς συναντήσεις εργασίας των επιχειρήσεων με ειδικούς του δικτύου ΠΡΑΞΗ, συντονιστή του Enterprise Europe Network Hellas καθώς και με ερευνητές των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της ΠΑΜ-Θ με σκοπό την εξατομικευμένη ενημέρωση καθώς και τη δικτύωση για την ανάπτυξη συνεργασιών και την από κοινού εξεύρεση χρηματοδότησης.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο GALAXY, Ελ. Βενιζέλου 27, Καβάλα, στις 22 Απριλίου.

Εγγραφείτε: http://goo.gl/forms/2OBucFyp6k
(Εγγραφείτε για να συμμετέχετε στις διμερείς συναντήσεις εργασίας)

Ανοιξιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Μια ανοιξιάτικη εορταστική συναυλία με τη διάσημη πιανίστα Elisso Bolkvadze και την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Θράκης, θα δοθεί  το  Σάββατο 25 Απριλίου στις 9 το βράδυ, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.

Η διεθνούς φήμης Elisso Bolkvadze στο πιάνο και η “Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής - Θράκης” θα προσφέρουν στο κοινό της περιοχής μια ευχάριστη βραδιά με μουσική διάσημων συνθετών. Γνωστά μουσικά θέματα και χαρακτηριστικές «εθνικές» μελωδίες από διάφορες χώρες δίνουν τον αέρα της Άνοιξης στην αίθουσα. Οι 30 μουσικοί της Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, μαζί με τη χορωδία του Θρακικού Ωδείου υποδέχονται τη διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα στο πιάνο και παίζουν ζωντανή μουσική χαρίζοντάς μας μια αξέχαστη νύχτα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική κλασσική, ορχηστρική, κινηματογράφου και έθνικ από συνθέτες όπως: Haydn, McDowell, Elgar, Bach, Myers, Tzintsadze, Haendel, παραδοσιακά.

Διάθεση προσκλήσεων:

KOMOTHNH:   Δημοκρίτειο  Βιβλιοχαρτοπωλείο, Δημοκρίτου 7Α,  25310 84040
ΞΑΝΘΗ:    Βιβλιοπωλείο Πυργελή, Ανδρέου Δημητρίου 57, 25410 72363
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:   Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, Αδριανουπόλεως 4Α, 25510 22808

Στην συναυλία συμμετέχει η 30μελής μικτή Χορωδία του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16/04/2015 - 12:45