Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Toπικές Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής 13-05-2015



Τα 95 χρόνια ενσωμάτωσης στον Εθνικό Κορμό γιορτάζει η Κομοτηνή

Ενενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ενσωμάτωση της Θράκης και της Κομοτηνής στον εθνικό Κορμό.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Αναπληρωτής  υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιωάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας ο οποίος διατέλεσε πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ως επίτιμος Δημότης Κομοτηνής, θα  πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία των Ελευθερίων σήμερα στις 9:15 το βράδυ.

Η ομιλία θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου και θα έχει τίτλο «Ελευθερίες-Ασφάλεια-Δικαιοσύνη: Το τρίπτυχο της Δημοκρατίας».

Αύριο Πέμπτη θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και παρέλαση της ιστορικής σημαίας της πόλης μαθητικών, στρατιωτικών τμημάτων και πολιτιστικών συλλόγων.

Το βράδυ θα παρουσιασθούν παραδοσιακοί χοροί τμήματα χορού από πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ μουσικά θα συνοδεύουν το μουσικό σχήμα  «οι Λαλητάδες», στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

Ο Υφυπουργός Επικρατείας στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις ετήσιες εκδηλώσεις «Ελευθέρια», που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαΐου στην πόλη της Κομοτηνής.

Σήμερα το βράδυ, παραμονή των εκδηλώσεων, θα είναι παρών στην ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης και πρώην Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γιάννη Πανούση, ο οποίος στο Ίδρυμα Παπανικολάου Κομοτηνής θα απευθύνει τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας για τα «Ελευθέρια» με θέμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τέρενς Κουίκ θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, για το επίσημο γεύμα, το οποίο παραθέτει ο Δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Λαμπάκης προς τιμήν των επισήμων, που θα παραστούν στις εκεί αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια», με επικεφαλής, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην Αλεξανδρούπολη,  τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Την Πέμπτη θα παρακολουθήσει και την νυχτερινή διακλαδική στρατιωτική άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στον Έβρο.

Παρασκευή πρωί ο Υφυπουργός Επικρατείας θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη και στην συνέχεια μέχρι και το πρωί της Κυριακής θα περιοδεύσει σε Ξάνθη και Καβάλα, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών και Αυτοδιοικητικών Φορέων.

Παράταση για το ΟΣΔΕ

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας γνωστοποιεί ότι εγκρίθηκε η δυνατότητα παρέκκλισης σε ό,τι αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, μετά και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ 747/2015.

Επισημαίνεται ότι και η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων μεταβολών για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του έτους 2015 είναι επίσης η Τρίτη 2 Ιουνίου.

Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας  υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ, καθώς και των αιτήσεων μεταβολών για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, με δεδομένο ότι το έτος 2015 είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Συμμετοχή του Βαγγέλη Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

O Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από το Γεν. Γραμματέα  Χαράλαμπο Κασίμη.

Στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο περιλαμβάνονταν η βιολογική γεωργία, η απλούστευση της κοινής γεωργικής πολιτικής, η παράταση της προθεσμίας για την επιλεξιμότητα των δαπανών ΠΑΑ 2007-2013 και η ανακήρυξη της 20 Μαΐου ως «Διεθνούς Ημέρας Μελισσών».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Αν. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Ούγγρο Υπουργό Γεωργίας, με θέμα τις κοινές τους προσπάθειες για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Κοινή γραπτή ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου και ευρωβουλευτών, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, συνυπέγραψε  στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ισπανία και στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια γενικότερα. Η γραπτή ερώτηση προέκυψε ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή των Podemos, Pablo Iglesias.

Το κείμενο της γραπτής ερώτησης:
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, στην Ισπανία, ένα στα τρία νοικοκυριά στα οποία οι πολίτες είναι άνεργοι, υποφέρει από την ενεργειακή φτώχεια. Περίπου 1.2 εκατομμύρια πολίτες δαπανούν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους σε ενεργειακές δαπάνες, καθιστώντας την Ισπανία την 4η χώρα στην Ε.Ε. με τα περισσότερα νοικοκυριά ανίκανα να διατηρήσουν μια επαρκή θερμοκρασία στις κατοικίες τους, προκαλώντας πρόωρους θανάτους που υπολογίζονται σε 7.000 ετησίως. Όλοι οι δείκτες αποτυπώνουν αύξηση στην ενεργειακή ευπάθεια των ισπανικών νοικοκυριών.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να εξασφαλιστεί για όλους τους πολίτες η ελάχιστη πρόσβαση, πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα που δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής.

Θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέση να λάβει υπόψη τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου που θα εξασφαλίσει - μεταξύ άλλων πολιτικών - την ενεργειακή διάσωση της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των πολιτών που ζουν σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας»;

Ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο ημερίδας στην Ξάνθη που ολοκληρώθηκε

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020 αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο, που αυτή θα υποστηρίξει, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, των φορέων και των ιδιωτών στην Ξάνθη, το πρωί της Τρίτης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης για το νέο ΕΣΠΑ στο ξενοδοχείο ELISSO από τη Διαχειριστική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης ενώ την ενημέρωση από τους προϊστάμενους των επιμέρους διευθύνσεων παρακολούθησαν οι αιρετοί της περιοχής και τα στελέχη των φορέων και της αυτοδιοίκησης.

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης ανέφερε ότι είναι μια πολύ σημαντική ημερίδα, «για τη διάχυση της γνώσης για το πρόγραμμα αλλά να φανούν οι διαστάσεις της ανάπτυξης στην περιοχή, τα αίτια για την όποια υστέρηση και να τεθούν οι στόχοι για το επόμενο διάστημα».Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες οι οποίες εξαιτίας εθνικών και διεθνών πολιτικών, δεν έχουν αξιοποιηθεί αλλά η Περιφέρεια με το δικό της δυναμικό και πλούτο, μπορεί να προχωρήσει προς το μπροστά χωρίς περιχαρακώσεις και τοπικισμούς. Υπάρχουν πόροι 508 εκατομμυρίων διαθέσιμοι καθώς και μεταφερόμενοι πόροι από την προηγούμενη περίοδο που φτάνουν τα 80 εκατομμύρια ενώ στόχος της ΑΜΘ είναι να αυξηθούν αυτά  τα ποσά.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ζαγναφέρη η ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη για την ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ και των επιμέρους τομέων. 508 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα, όπως είπε, και στόχος είναι «να απορροφήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με την απαραίτητη ετοιμότητα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα απορροφητικότητας, που παρατηρούνται στη χώρα συχνά».

Απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ ορίστηκα η επέκταση της Digea στην ΑΜΘ

Την απένταξη του έργου της επέκτασης του δικτύου αναμετοδοτών της Digea προκειμένου να καλύφθούν οι περιοχές της Περιφέρειας που έχουν μείνει χωρίς τηλεοπτικό σήμα από τη μονοπωλιακή πλατφόρμα της Digea, αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο έργο είχε υποβληθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ όταν είχε αποκαλυφθεί η σκανδαλώδης διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης που απάλλασε το μονοπωλιακό πάροχο ψηφιακού σήματος από την υποχρέωση να καλύψει τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και μετέφερε το βάρος στην αυτοδιοίκηση. Τότε υπεβλήθηκε από την Περιφέρεια σχετικό αίτημα για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αλλά αυτό πρόσφατα απεντάχθηκε με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στους καταληκτικούς χρόνους για το ΕΣΠΑ.

Η εξέλιξη προκαλεί την αντίδραση του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη, ο οποίος ανέφερε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να αρθεί αυτή η ενέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και να γίνει δυνατή η πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα στις ορεινές και άλλες περιοχές της Περιφέρειας που παραμένουν χωρίς σήμα. Βέβαια, η κυβέρνηση επανεξετάζει ευρύτερα και περικόπτει τα προνόμια της ψηφιακής κοινοπραξίας των ιδιοκτητών των μεγάλων καναλιών και δεν θεωρείται απίθανο να άρει, νομοθετικά, και την προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση που απαλλάσσει ένα μονοπωλιακό πάροχο από την υποχρέωση να καλύψει με σήμα όλες τις περιοχές της χώρας ώστε να απαλλάξει την αυτοδιοίκηση από αυτό το βάρος και να το αναθέσει στους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Φυσικά η κοινοπραξία της digea παραμένει ατάραχη, αφού έχει εξασφαλίσει τα έσοδα από τους περιφερειακούς σταθμούς ώστε να λειτουργούν οι πανελλαδικοί σταθμοί των ιδιοκτητών της και αδιαφορεί για τις περιοχές που παραμένει χωρίς σήμα εδώ και 8 μήνες !

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης  για το μέλλον του Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων και απολογισμό

Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον του Φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων» του οποίου η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Ξάνθης υπό το Δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Μουσικού Σχολείου, των Γονέων και των Εθελοντών που αποτελούν τους στυλοβάτες του θεσμού, παράγοντες του Δήμου, η ΦΕΞ και ο Συνθέτης Νίκος Κυπουργός μαζί με άλλους συνεργάτες του Μάνου και άλλοι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος του γιού του Μάνου Χατζιδάκη.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το μέλλον του θεσμού αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει από την πρώτη διοργάνωση και επανήλθαν και φέτος και αφορούν, κυρίως, στην έλλειψη συνεργασίας με το γιο μου μεγάλου συνθέτη, την υποστήριξη που παράσχουν στο θεσμό ο Νίκος Κυπουργός και οι συνεργάτες του Μάνου, τους οποίους ευχαρίστησαν όλοι θερμά για τη συμμετοχή τους καθώς και οι συνεργασία όλων των δυνάμεων της περιοχής γύρω από την παρακαταθήκη του Μάνου, υπό ένα κοινό πλαίσιο και χωρίς διαγκωνισμούς και διαχωρισμούς.

Τη φετινή χρονιά υπήρξε πρόβλημα με την αναφορά του ονόματος του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο απουσίασε παντελώς από το Φεστιβάλ, όπως παρατήρησαν αρκετοί. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που είχε ανακύψει από την περυσινή χρονιά και είχε επισημανθεί αλλά μεσολάβησαν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ο αναγκαίος χειρισμός. Η μη κλήση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, προφανώς και είχε την ουσιαστική και συμβολική της σημασία για τη συνάντηση.

Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας και αναθεώρησης των στόχων που έχουν τεθεί καθώς η επιτυχία του θεσμού ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Δράση επιλογής αγροτουριστικών επιχειρήσεων στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Εκδήλωση κατά την οποία θα επιλεγούν πέντε επιχειρήσεις για πιλοτική πιστοποίηση ποιότητας "Certour" στον αγροτουρισμό, θα πραγματοποιηθεί το πρωί (10.30) της Παρασκευής 15 Μαΐου στο Δημοτικό Κατάστημα Σταυρούπολης.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος "Quality Certification System in Agrotourism" - CerTour (Σύστημα Πιστοποίησης Ποιότητας στον Αγροτουρισμό). Σ' αυτή μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες διαμονής, εστίασης (εστιατόρια, καφέ) και εναλλακτικών δραστηριοτήτων (κανό, ιππασία κ.α.).Η επιλογή των πέντε επιχειρήσεων θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης μεταξύ αυτών που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος, γραπτώς ή με την παρουσία εκπροσώπου την παραπάνω ημέρα και ώρα.

Πληροφορίες: Δέσποινα Χατζογλίδου (τηλέφωνο 25423 50115).

Παρέμβαση-λύση  του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για εξόφληση του ΔΝΤ

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για την χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να προβεί στην ολική ή μερική εξόφληση του δανείου που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ  το Μάιο του 2010,  έκανε με σημερινή του Ερώτηση  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής,  Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών  και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού 3603/93 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1993 (ΕΕ L 53 της 31.12.1993, σ.1)  «η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες προς το δημόσιο τομέα για την εκπλήρωση  υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ …..δεν θεωρείται πιστωτική διευκόλυνση κατά την έννοια του άρθρου 104 της συνθήκης» νυν άρθρο 123 ΣΛΕΕ.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Δεδομένου ότι η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει λόγω της εκβιαστικής πολιτικής της τρόικας  έντονα προβλήματα ρευστότητας  για την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ  τον Μάιο του 2010 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμής ερωτάται η ΕΚΤ:

1. Είναι διατεθειμένη στο πλαίσιο του ως άνω άρθρου 7 του Κανονισμού 3603/93 να χρηματοδοτήσει  την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να προβεί σε ολική ή μερική εξόφληση των ανωτέρω δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ;

2. Ενόψει του ότι η ΕΚΤ βάσει των Συνθηκών μεριμνά ώστε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να τηρούν τις εκ της Συνθήκης υποχρεώσεις τους, ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος  ή άλλη εθνική κεντρική τράπεζα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας    προκειμένου να προβεί σε  ολική ή μερική εξόφληση των ανωτέρω  δανειακών της υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ;».

O Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις Μαλδίβες

Παρέμβαση για την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις Μαλδίβες έκανε στις 29/4/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «η σύλληψη στις 13 Μάρτιου του Μοχάμεντ Νασίντ του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου των Μαλδίβων ενός ανθρώπου που έχει ταχθεί υπέρ της μη άσκησης βίας και η καταδίκη του σε 13 χρόνια φυλάκιση αποτελεί αποκορύφωση του περιορισμού της δημοκρατίας στις Μαλδίβες».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι «ακολούθησαν αποφάσεις του Κοινοβουλίου της χώρας αυτής που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη δραστηριότητα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογράφων. Η κατάσταση λοιπόν στη χώρα αυτή είναι κρίσιμη και τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν την ανάγκη για βαθιές δημοκρατικές αλλαγές. Απαιτείται λοιπόν η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ο σεβασμός της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Η πλουραλιστική δημοκρατία στις Μαλδίβες πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει και να κλείσει ο δρόμος στους τζιχαντιστές. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελευθεροτυπίας και στη λειτουργία του κράτους δικαίου στις Μαλδίβες».

Συνεχίζονται οι Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης

Συνεχίζονται την Τετάρτη και την Πέμπτη 13-14 Μαΐου (ακολουθεί διακοπή ως την επόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου) οι Γιορτές Νεολαίας με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τετάρτη 13 Μαΐου
Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας: Παρουσίαση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και δράσεων σχολικού έτους 2014-15 από το γυμνάσιο Γενισέας.
«Βοήθεια… ένας γιατρός» - πρόγραμμα αγωγής υγείας. Καθηγητές: Χατζηγιαννάκου Αικ., Παυλίδου Γ., Σιδηροπούλου Σ.
«Λαχανόκηπος στο σχολείο μας» - ενεργός πολίτης για την αειφορία. Καθηγητές: Αργυρόπουλος Γ., Σταματόπουλος Ν.
«Επιχειρηματικότητα στον τόπο μας». Καθηγητής: Αργυρόπουλος Γ.

Πέμπτη 14 Μαίου 2015
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (20.30): Θεατρική παράσταση από το 3ο γενικό λύκειο Ξάνθης με τίτλο «Ποιος είδε το παρελθόν (του) και δεν το φοβήθηκε;». Η παρέα συναντιέται στο νησί όπως κάθε χρόνο. Πλάκες, γέλια, φιλίες και έρωτες είναι μέσα στο καλοκαιρινό πρόγραμμα. Ένας φόνος (κι… ακόμα ένας) έρχεται για να αλλάξει πολλά τόσο στη ζωή των παιδιών, όσο και στη ζωή αυτών που τα αγαπούν όσο τίποτα στον κόσμο. Θα μπορέσει ο αστυνόμος Σαΐνογλου να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη νέα πρόκληση ή θα τον κοροϊδεύει για άλλη μια φορά η σύζυγός του; Καθηγητές: Φλώρου Καλ., Γιαννακοπούλου Β., Παπαδόπουλος Λ., Παπασταθόπουλος Α.

Αλκυόνη  Παπαδάκη στην Ξάνθη

Το Βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και οι Εκδόσεις Καλέντη διοργανώνουν την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, στις 19:30, την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Αλκυόνης Παπαδάκη «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, (Ορφέως & Πινδάρου, τηλ.: 2541076363).

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει τα βιβλία της.

Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου στο "Δύο"της Ξάνθης

Την Ελισάβετ Παπαδοπούλου και το βιβλίο της "Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας" παρουσιάζουν στην Ξάνθη το βράδυ (20.00) της Πέμπτης 14 Μαΐου οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο "Δύο".

Με τη συγγραφέα θα μιλήσει ο διαχειριστής του indexanthi.gr Θοδωρής Μπακάλης

Παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι «Επί σκηνής»

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Κομοτηνής, το εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου «Επί Σκηνής» παρουσιάζει την παράσταση “Σκηνικές Παρουσίες- Δέκα σκηνές ζωής”, την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00 στο Δη. Πε. Θε. Κομοτηνής. Πρόκειται για μια συρραφή κειμένων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων που απεικονίζουν την ανάγκη των ανθρώπων για αγάπη, φιλία, έρωτα και το πόσο επίπονη είναι πολλές φορές η αναζήτησή τους.
Διδασκαλία: Μυρσίνη Λαντζουράκη.
Παίζουν: Γιάννης Γιανναράκης, Χρήστος Δαλκυριάδης, Νικόλας Θεοδώρου, Νικολέτα Καραμάνη, Ιωάννα Μεταλλίδου, Ιωάννα Προυσανίδου, Ελένη Τσαραμπουλίδη, Βίλμα Φραντζή και Νάνσυ Χηράκη.

Αγώνες Kickboxing στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kickboxing

Οι Αθλητικοί Σύλλογοι «Πολύδαμος» και «Απόλλων» Κομοτηνής συμμετείχαν με επιτυχία την Κυριακή 10 Μαΐου στους Διεθνείς Αγώνες Kickboxing που διοργανώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από τον Α.Σ. «Απόλλων» Αλεξανδρούπολης υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kickboxing.

Ο Α.Σ. «Πολύδαμος» Κομοτηνής με προπονητή τον Σεβέν Ισμαήλ, έλαβε μέρος με τους αθλητές:
Χριστοφύλλη Τσολάκη (Α’ θέση Low Kick 52 κιλά με αδυναμία του αντιπάλου να ολοκληρώσει τον αγώνα),
Αχμέτ Κώτσογλου (Α’ θέση Low Kick 69 κιλά και Α’ θέσηKick Light 69 κιλά),
Βλαδίμηρο Μαυρίδη (Α’ θέση Kick Light 62 κιλά),
Ανδρέα Πούρα (Α’ θέση Kick Light 73 κιλά),
Θένια Αθανασιάδη (Α’ θέση Kick Light 59 κιλά) και
Γιάννη Καραμπατζιάκη (Β’ θέση Kick Light 128 κιλά).
Ο Α.Σ. «Απόλλων» Κομοτηνής με προπονητή τον Ρεϊχάν Ισμαήλ συμμετείχε με τους αθλητές:
Γιάννη Κουτσουμανή (Α’ θέση Kick Light 34 κιλά),
Τζανέρ Ρουστέμ (Α’ θέση Kick Light 35 κιλά),
Ρεσίτ Ισμαήλ (Α’ θέση Kick Light 30 κιλά) και
Ασημάκη Χριστοδούλου (Α’ θέση Kick Light 28 κιλά και Β’ θέση Light Contact 28 κιλά).

Στην ημερίδα συμμετείχαν πάνω από 170 αθλητές από Βαλκανικές χώρες. Ο Α.Σ. «Πολύδαμος», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kick Boxing, ιδρύθηκε το 2000 και συστεγάζεται με τον Α. Σ. «Απόλλων» στην οδό Αμπέλων 26, παραπλεύρως του ΚΤΕΛ Κομοτηνής.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13/05/2015 - 11:38