Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Στο Δήμο Ιάσμου ο Γιώργος Παπανδρέου

Με στόχο την έναρξη του διαλόγου με την κοινωνία ξεκίνησε περιοδεία στη Θράκη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Δήμου, από τον Δήμαρχο Καδή Ισμέτ και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκο Αμούτζα, αλλά και αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.

Ανάμεσα στα προβλήματα για την προώθηση των κερασιών, το προϊόν σήμα κατατεθέν του Δήμου τα κεράσια(σ.σ. τα οποία και γεύθηκε ο κ. Παπανδρέου), για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση του κέντρου Υγείας Ιάσμου, ενημερώθηκε για το… δράμα το οικονομικό που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι δεν μπορούν να παραστούν στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτοί που είναι από τις μακρινές περιοχές του Δήμου, δεν έχουν χρήματα ούτε για τα καύσιμα, αλλά ούτε και ο Δήμος μπορεί να τους ενισχύσει…

Ο κ. Αμούτζας έκανε λόγο για αποκομμένο Δήμο από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έθεσε δε και το γεγονός ότι αν και ο Δήμος κατοικείται από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, διοικείται μόνο από Μουσουλμάνους…ενώ θα έπρεπε να εξευρεθεί ένας τρόπος να αναδεικνύεται ο Άξιος και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ αντέτεινε πως ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, βρίσκει ανοιχτές πόρτες και για τα πλήρως ώριμα έργα σχεδόν «παρακαλάνε» δημάρχους οι αρμόδιοι για να τα προχωρήσουν. Ωστόσο πολλές φορές έχει καταθέσει τις απόψεις του για να αναδεικνύεται ο άξιος για την Διοίκηση του Δήμου.

Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε στους δύο νυν και πρώην Δημάρχους, να έχουν μικτούς συνδυασμούς, να συνεργασθούν και μαζί να κατεβαίνουν στην Αθήνα και να διεκδικούν. Για δε τους κατοίκους από κοινού να θέτουν τα προβλήματα και μαζί να παλεύουν για τις λύσεις τους

Εξ άλλου αναφερόμενος για τις μέρες της πρωθυπουργίας του, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά και έκρινε αναγκαστικό το δανεισμό από το ΔΝΤ και το Μηχανισμό με την ΕΕ και την ΕΚΤ που μετά δημιουργήθηκε, λέγοντας και πάλι πως για 36 δις που έπρεπε να δοθούν με τη μία, θα έστελναν τη Χώρα στη Χρεωκοπία, αφού θα κόβονταν συντάξεις και μισθοί υπαλλήλων για να δοθούν.

«Σώσαμε τη Χώρα. Δεν μπορούσαμε να δανεισθούμε και έπρεπε να απολύσουμε κόσμο και να κόψουμε συντάξεις για να δώσουμε το ποσό των 36 δις».

Για την Αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να αναβαθμισθεί και αυτό θα γίνει με την αποκέντρωση βιώσιμων μονάδων. «Στόχος είναι να δοθούν εξουσία και πόροι. Για δε το θέμα του προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπουργείων που είναι (σ.σ. όπως είπε ο ένας πάνω στον άλλον) και να μετακινηθούν στην Αυτοδιοίκηση.





Την Κομοτηνή επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας



Περιοδεία στη Ροδόπη πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση και επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Κομοτηνής και τα χωριά Πάσσος και Οργάνη.

Από την Κομοτηνή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Όλες αυτές οι ιστορίες περί προσφυγής στη λαϊκή θέληση, περί δημοψηφισμάτων και εκλογών, είναι στην ουσία στάχτη στα μάτια του λαού. Θέλουν το λαό μας συνένοχο σε μια πολιτική η οποία εξακολουθεί να είναι αντιλαϊκή. Έχουν σε ισχύ όλους τους εφαρμοστικούς, αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενοι, έχουν υποσχεθεί στους εταίρους ότι από τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα πειράξουν τίποτε και ότι θα βάλουν και καινούργια μέτρα.

Κατά τη γνώμη μας η συμφωνία, άσχετα με το τι λέγεται είναι στα σκαριά, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα μνημόνιο το οποίο δεν θα ονομάζεται έτσι, όμως θα περιέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Δηλαδή και αύξηση στον Φ.Π.Α. και φορολογικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, θα περιέχει και εργασιακά ζητήματα και αρνητικές ανατροπές στο ασφαλιστικό. Για τα δύο τελευταία γίνεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία.

Ο λαός μας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, δεν πρέπει να περιμένει τίποτε από διαχειριστές μιας ίδιας πολιτικής εντός των αντιλαϊκών τειχών της Ε.Ε. και αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που μας έφερε στην κρίση. Πρέπει να βγάλουμε όλοι μας συμπεράσματα».



Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής



Τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το νοσοκομείο της Κομοτηνής περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, που τους επισκέφθηκε.

Συγκεκριμένα, από τους 500 εργαζόμενους που θα έπρεπε να έχει, εργάζονται μόλις 300, με σοβαρές ελλείψεις να καταγράφονται σε ειδικούς γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φαίνονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στις κλινικές, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις όπως π.χ. στην οφθαλμολογική, οι δυο γιατροί έχουν μόνιμα εφημερία ετοιμότητας τα Σαββατοκύριακα. Αντίστοιχα, στην καρδιολογική κλινική λειτουργούν συνολικά 25 κλίνες, με δυο μόνιμους γιατρούς, δύο επικουρικούς και δώδεκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής και της μονάδας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές, όπως η ουρολογική και η Μ.Ε.Θ., η οποία διαθέτει τέσσερις κλίνες και λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια με έναν ή δυο γιατρούς.



Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου διαρκώς μειώνεται: Ενώ το 2010 είχε προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, αυτός μειώθηκε για το 2015 στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι τώρα έχει εισπράξει μόλις 650.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο της Κομοτηνής πέρσι περιέθαλψε 4.000 ανασφάλιστους και φέτος υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 5.500, στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην περιοχή η καπιταλιστική κρίση με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.



Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:



«Βρισκόμαστε σήμερα στην Κομοτηνή, σε μια επίσκεψη-περιοδεία της αντιπροσωπείας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., προκειμένου να ενημερωθούμε από κοντά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, οι εργαζόμενοι της περιοχής. Κυρίως το μεγάλο πρόβλημα με το νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου κάνουν μια τεράστια υπεράνθρωπη προσπάθεια όλοι -από το διοικητικό προσωπικό, τη διοίκηση μέχρι τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές- μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό για το πολύτιμο αγαθό της υγείας, που έπρεπε να είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας και του κράτους συνολικότερα. Και εδώ εντοπίζουμε ξανά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, χρειάζεται άμεση ενίσχυση, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Κομοτηνής. Φυσικά, είναι πρόβλημα που έχουν και αντιμετωπίζουν στο σύστημα υγείας όλα τα νοσοκομεία της χώρας και απ’ αυτήν την άποψη θα συνδράμουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και στη βουλή με ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές, αλλά και στους αγώνες. Ήδη προετοιμάζεται μια πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 20 του Μάη και σε αυτή συμμετέχουμε ως κόμμα, τη στηρίζουμε. Θα πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας γύρω από αυτά τα προβλήματα, γιατί –ξαναλέω- το ζήτημα της υγείας, όπως παράλληλα και της παιδείας, πρέπει ν’ αποτελέσουν προτεραιότητα όλων».



Επίσκεψη στα χωριά Πάσσος και Οργάνη



Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο γραμματέας του Κ.Κ.Ε. επισκέφτηκε τα μειονοτικά χωριά Πάσσος και Οργάνη. Στον Πάσσο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ευχαρίστησε το Κ.Κ.Ε. για τις παρεμβάσεις που έκανε για προβλήματα του οικισμού και ειδικότερα για την επισκευή του σχολείου (δημοτικό και νηπιαγωγείο) και την έλλειψη αγροτικού γιατρού. Στην ορεινή Οργάνη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το τοπικό κοινοτικό κατάστημα, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο, μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων και επισκέφθηκε το τζαμί του χωριού. Ο λαός της περιοχής ζει κύρια από τη γεωργία (κυρίως καπνά) και την κτηνοτροφία, που τα τελευταία δύο χρόνια χτυπήθηκε από τις ζωονόσους της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού.



Αναφερόμενος στις επισκέψεις στα χωριά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του σημείωσε:



«Υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως ξέρετε, κυρίως με τους αγρότες στην περιοχή, τους κτηνοτρόφους, με τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί. Θα ενημερωθούμε και γι’ αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, είναι γνωστά τα προβλήματα με την ευλογιά, με τον καταρροϊκό πυρετό, αποζημιώσεις που δεν τους έχουν δοθεί, χρηματοδοτήσεις που εκκρεμούν. Σοβαρά προβλήματα και μάλιστα σε μια χρονιά που είχαμε άσχημες συνθήκες, που έπληξαν παραπέρα και τη ζωική και τη φυτική παραγωγή. Τα προβλήματα είναι όλων μας, είναι κοινά, ιδιαίτερα σε έναν τέτοιο νομό, όπως είναι ο νομός Ροδόπης, που έχει και πλούσιο υπέδαφος και φυσικό κάλλος, αλλά και μεγάλα προβλήματα, όπου όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ζούμε ενωμένοι, χωρίς να μας ενδιαφέρει τι Θεό πιστεύει ο καθένας, τι χρώμα έχει, τι καταγωγή έχει, τι γλώσσα μιλά ή τι ήθη και έθιμα ακολουθεί».

πηγή: 902



Έλεγχος στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και στη διαφάνεια γύρω από τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ – πασίγνωστων ως “μυστικών κονδυλίων” στη Θράκη- προκύπτουν μετά από έγγραφο που μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και μετά από μεγάλη συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής.Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί και ζήτημα που θέτει μετ΄επιτάσεως εδώ και χρόνια ο Πρωθυπουργός αφού έχει κάνει προσωπικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης που υπάρχει για μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαχείριση απόρρητων δαπανών με έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει ήδη προτείνει και βρίσκεται υπό επεξεργασία, η σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα ελέγχει και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην ευρίσκονται στη χρήση του υπουργού χωρίς άλλο ουσιαστικό έλεγχο, πλην του υπηρεσιακού.

Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Κοτζιάς θα προτείνει στη Βουλή να αναλάβει ρόλο προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών.

Το έγγραφο του Νίκου Κοτζιά διαβιβάστηκε, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι ο συγκεκριμένος τομέας πιστώσεων στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε πηγή αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων.

Στο αίτημα του βουλευτή να κατατεθούν στοιχεία, όπως τα έγγραφα των επιτροπών που αποδεικνύουν πως ποια ποσά δαπανήθηκαν το 2014 αλλά και έγγραφα για τη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει εκ προοιμίου να επισημάνει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει δε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ από τις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών που προορίζονται για δαπάνες εθνικών αναγκών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός β άσει του άρθρου 39 του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Βάσει του ιδίου άρθρου, όλα τα παραστατικά έγγραφα δαπανών για απόρρητη εθνική ανάγκη και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή Ειδικών Δαπανών ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση δαπάνης, καταστρέφονται από τους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων ένα χρόνο, το αργότερο, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.



Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήσει υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών Γκαρά Αναστασία,Αϊχάν Καρά Γιουσούφ,Ζεϊμπέκ Χουσεΐν προς τον κ. υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. με Θέμα : Αντιμετώπιση προβλημάτων και ανάπτυξη του Κρατικού Διεθνούς Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος

Στο κείμενο της ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Η ανάπτυξη μίας περιοχής με τα χαρακτηριστικά του Έβρου σχετίζεται και με τις αερομεταφορές και τους βιώσιμους αεροπορικούς οργανισμούς (αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες κλπ), προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να βγει από το τέλμα της γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης. Το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Κρατικός Διεθνής Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πλέον στρατηγικής σημασίας θέση για την Ελλάδα, αντιμετωπίζει ωστόσο μια σειρά από καίρια προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως, έχει και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, με μηδενικό ή ελάχιστο, μάλιστα, κόστος.

Σημαντικά είναι τα κενά σε οργανικές θέσεις που αντιμετωπίζει ο Αερολιμένας, ενώ η έλλειψη προσωπικού είναι ο βασικός λόγος για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το αεροδρόμιο «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα, υπάρχουν κενά σε οργανικές θέσεις στον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, στον κλάδο των Οδηγών – Πυροσβεστών και στον κλάδο των Αερολιμενικών.

Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών πυροσβεστών από τον αερολιμένα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η 24ωρη ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των εναέριων επιχειρήσεων του οργανισμού Frontex.

Παράλληλα, ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου (ΠΕΑ) είναι έργο άμεσης προτεραιότητας και ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι η ΥΠΑ έχει ήδη έτοιμη την τελική μελέτη και εκτιμάται ότι ο τελικός απαιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 600.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, αναμένεται η αποχώρηση της εταιρείας αεροπορικού καυσίμου ΕΚΟ από το αεροδρόμιο, καθώς έχει εκφράσει επισήμως τη βούληση της να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών.Δεδομένου ότι τα αεροδρόμια αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης μίας περιοχής και πρέπει να αναδιοργανωθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.Δεδομένου της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης των αερολιμένων των παραμεθόριων περιοχών και τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της χώρας.

Δεδομένου ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων και των δράσεων στο χώρο των αερομεταφορών.

Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικής ανάπτυξης των αερολιμένων και των αερομεταφορών μέσα από δράσεις όπως η εκπαίδευση χειριστών, η στήριξη των επιχειρήσεων ευρωπαϊκών οργανισμών, η εξυπηρέτηση της γενικής αεροπορίας και η διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων εντός των υποδομών των αεροσταθμών.

Δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Διεθνούς Επιχειρησιακού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και του οργανισμού Frontex στον ΚΑΑΛΔ και παραρτήματος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. (Αυτό μάλιστα το επιθυμούν διακαώς από κοινού η ΕΛ.ΑΣ και ο Frontex, ενώ στον ΚΑΑΛΔ υπάρχουν διαθέσιμοι οι σχετικοί χώροι -τα παλαιά γραφεία διοικήσεως-, τους οποίους μάλιστα θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ να αναμορφώσει και να υποστυλώσει με χρήματα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων).

Δεδομένου ότι ο τουρισμός έχει σαν βασικό πυλώνα στήριξης τα αεροδρόμια και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Δεδομένου ότι ο εκσυγχρονισμός του αερολιμένα, με διαρκή ενίσχυση του αερομεταφορικού και εμπορικού του χαρακτήρα πρέπει να αποτελέσουν εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Έβρου.

  

Ερωτάται ο κ. υπουργός:



1)       Πώς προτίθεται να στελεχώσει τις υπηρεσίες του αερολιμένα Αλεξανδρούπολης με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας;

2)       Βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου να αποκτήσει ο αερολιμένας δικό του πυροσβεστικό σταθμό;

3)       Τι χρονικό διάστημα προβλέπεται ώστε να περατωθεί το έργο του νέου πύργου ελέγχου;

4)       Πώς θα εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών;

5)       Ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε ο αερολιμένας να λειτουργήσει ως κέντρο εκπαίδευσης επαγγελματιών χειριστών αεροσκαφών;

6)       Έχει εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας διεθνούς επιχειρησιακού κέντρου ΕΛ.ΑΣ-Frontex;





To μήνυμα Δημαρχόπουλου για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι σταθμός στη πορεία των μαθητών αλλά και αποκορύφωμα των προσπαθειών τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Είναι η αρχή και το ξεκίνημα νέων προσπαθειών, για να γίνουν πράξη τα όνειρα και οι προσδοκίες.



Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται και φέτος να δώσουν τον αγώνα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για την αρχή μιας νέας πορείας. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνατότητες και θέληση.



Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες παράλληλα δε, στους γονείς και στους καθηγητές κουράγιο, όπως πάντα έκαναν και κάνουν, έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Καλή επιτυχία, στα παιδιά μας!

Σιωπηρή διαμαρτυρία για το μνημείο του ολοκαυτώματος στην Καβάλα και “συγνώμη” από τη Δήμαρχο

Με σιωπηρή διαμαρτυρία ατόμων, και “συγνώμη” της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα που επέρριψε ευθύνες σε συνεργάτη της για το χειρισμό, μικρής έκταση λεκτική επίθεση εναντίον της και υπόσχεση για διεξαγωγή των αποκαλυπτηρίων στις 7 Ιουνίου, πήρε προσωρινά τέλος η πολύκροτη υπόθεση με το μνημείο για τους Καβαλιώτες Εβραίους που χάθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.



Όπως αναφέρει το Kavala-portal:



Περί τα 100 άτομα διαφόρων ηλικιών -ανάμεσά τους 4 Ισραηλίτισσες αδελφές από την Χάϊφα και το Τελ Αβίβ, οι γονείς των οποίων είχαν γεννηθεί στην Καβάλα και την Κομοτηνή αλλά χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, και μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι οποίοι εκπόνησαν μια εργασία για το Ολοκαύτωμα με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου- συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας για να λάβουν μέρος στην σιωπηλή διαμαρτυρία που διοργανώθηκε με αφορμή την αναβολή της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ των 1484 Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα το 1943. Ορισμένοι, δε, από αυτούς έφεραν συμβολικά και κίτρινα “Άστρα του Δαυίδ”, παρόμοια με αυτά που είχαν αναγκαστεί να φοράνε οι Εβραίοι από τους ναζί εκείνα τα χρόνια.

Λίγη ώρα μετά, οι συγκεντρωθέντες κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο με σκοπό να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα βγήκε από το δημαρχειακό μέγαρο και, αφού χαιρέτησε τις 4 αδελφές από το Ισραήλ, απευθύνθηκε στους συγκεντρωθέντες παραθέτοντας το πλήρες ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν στην αναβολή της εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων, η κ. Τσανάκα -η οποία δέχτηκε φραστική επίθεση από ελάχιστους συγκεντρωθέντες, οι οποίοι την αποκάλεσαν “φασίστρια, ρατσίστρια, μια γυναίκα που βγήκε από ρατσιστές και από την οποία δεν περιμένουμε να δούμε άσπρη μέρα”– ζήτησε συγνώμη για όλα όσα έγιναν μέχρι εκείνη την ώρα, τονίζοντας πως υπήρξε μια τεράστια παρεξήγηση και διαβεβαιώνοντας ότι το μνημείο θα τοποθετηθεί κανονικά στην θέση του και θα αποκαλυφθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από κοινού με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, με το οποίο και θα υπάρξει επικοινωνία από την Δευτέρα -με πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 7η Ιουνίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι “ίσως κακώς να εμπιστεύτηκα τόσο πολύ τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την διοργάνωση της εκδήλωσης και το μνημείο. Ήταν λάθος μου”. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεντρωθέντων αποχώρησαν ικανοποιημένοι από τα όσα ειπώθηκαν, σημειώνοντας ότι “χαιρόμαστε από την απάντηση της κ. Τσανάκα και την συγνώμη της, γιατί όλο αυτό -το να μας αποκαλούν φασίστες- δεν μπορούμε να το ανεχτούμε”





Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση

Την Ελισάβετ Παπαδοπούλου και το σπουδαίο βιβλίο της "Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας" παρουσίασαν στην Ξάνθη το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαΐου οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο "Δύο", σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.



Η συγγραφέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό, να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της και να απαντήσει σε καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε από το κοινό, αλλά και από τον συντονιστή της εκδήλωσης και διαχειριστή του indexanthi.gr.

Η ίδια μίλησε για την ιστορία, τις σκέψεις, τις εικόνες και τα μηνύματα του αξιοπρόσεκτου έργου της. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε με την απάντησή της σε σχετική ερώτηση του συντονιστή, για τις ιδιαιτερότητες της Θράκης που αποτυπώνει ανάγλυφα στο μυθιστόρημά της. Ακούστε τα πολύ ενδιαφέροντα που –επιτέλους!- κάποιος καταθέτει (τα υπόλοιπα στο βιβλίο):



Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις τρεις δεκαετίες που συνθέτουν το σκηνικό του έργου της, στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και στις αλλαγές τους, ξυπνώντας μνήμες και εγείροντας γόνιμες ανταλλαγές απόψεων με τους παριστάμενους.Συζητήθηκαν έντονα οι πολιτικές προεκτάσεις του έργου της, "ενός μυθιστορήματος που γράφηκε με πρόσχημα τον έρωτα" όπως ξεκαθάρισε και η ίδια. Ενός βιβλίου που ανατέμνει με μοναδική δεξιοτεχνία τις οικογενειακές σχέσεις, την κοινωνία, την ελληνική επαρχία, τη στάση των ανθρώπων μέσα στο σύνολο αλλά και απέναντι στην ίδια τη ζωή τους. Στην κατάθλιψη που μαστίζει τη μειονότητα αλλά –πλέον- και την πλειονότητα, στους κοινωνικούς δεσμούς και την έλλειψή τους και φυσικά στον έρωτα που κατέχει κεντρική θέση στο έργο.

Η συζήτηση εμβάθυνε σε πολλά από τα παραπάνω, σε μια εξαιρετική παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου.

Ο ''Μαρξ στο Σόχο''

Η θεατρική ομάδα ''Φάντης Μπαστούνι'' παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Howard Zinn ΄΄Ο Μαρξ στο Σόχο΄΄, την Τρίτη 19 & την Πέμπτη 21 Μαΐου στο ΟΧΤΩ.

Ο ''Μαρξ στο Σόχο'', μολονότι δεν προέρχεται από την πένα ενός επαγγελματία δραματουργού, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της εποχής μας. Η φανταστική επιστροφή του Μαρξ στην πατρίδα του καπιταλισμού και η εξίσου φανταστική ανάκληση της συνάντησής του με τον Μπακούνιν στο σπίτι του πρώτου, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Χ. Ζινν, προκειμένου να ανασυστήσει το ελευθεριακό αίτημα σήμερα. Στο έργο παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία από τη βιογραφία του Μαρξ καθώς και μια χαρτογράφηση των κινημάτων.

Πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Κυριάκου σε σκηνοθεσία Νίκου Τζ. Σέργη.

Ώρα 'Εναρξης: 21.00

Τιμή Εισιτηρίου: 5€





ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΒΑΚΧΑΙ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



Την παράσταση της τραγωδίας Βάκχαι του Ευριπίδη διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής - Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Αυτή την εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ.

Με κινηματογράφο, συναυλία, θέατρο και τη διεθνή ημέρα μουσείων στο επίκεντρο θα περάσει η ερχόμενη εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Δευτέρα 18 Μαΐου - διεθνής ημέρα μουσείων στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Τρίτη 19 Μαΐου (21.30) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Ο κινηματογράφος των δημιουργών - αφιέρωμα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Τετάρτη 20 Μαΐου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Η διεθνής ημέρα μουσείων - μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές. Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης γιορτάζει τη διεθνή ημέρα μουσείων και το θέμα του 2015 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Με την ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου.

Παρασκευή 22 Μαΐου (21.00) στο Σπίτι πολιτισμού: Μουσική σκηνή –συναυλία με τον Βαγγέλη Τσακίρη. Μπαλάντες, ακουστικά, έντεχνο ρόκ, latin αλλά και παραδοσιακά τραγούδια συνθέτουν την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και στιχουργού Βαγγέλη Τσακίρη με τίτλο «Μόνο να ταξιδεύω».

Τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: "Γεια σας κύριε Τσέχωφ". Η θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. «οδός ονείρων» παρουσιάζει τα μονόπρακτα «η αρκούδα» και «Όλια, μια ψυχούλα». Ερμηνεύουν: Ελπινίκη Σταθακοπούλου, Μαρία-Αικατερίνη Ζαρογιάννη, Φαίδρα Γιβαννάκη, Στυλιανός Αναστόπουλος. Σκηνοθεσία: Πασχάλης Ξανθόπουλος. Μόνο με κρατήσεις στη Φ.Ε.Ξ. (25410 25421).



Το Ε.Μ.Θ. τιμάται από το μουσείο Μπενάκη



Εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη το απόγευμα (19.30) της Τρίτης 19 Μαΐου, ως αναγνώριση της 14χρονης πολιτιστικής προσφοράς του ακριτικού μουσείου μέσα από τη σημαντική συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.



Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις που στοχεύουν να προβάλουν το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού και γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της διεθνούς ημέρας των μουσείων.



Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Ε.Μ.Θ. θα μιλήσουν η καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών Όλγα Κατσιαρδή-Hering, η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και η ιδρύτρια και πρόεδρος του Ε.Μ.Θ. Αγγελική Γιαννακίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Σε σχετική ανακοίνωση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης σημειώνονται τα ακόλουθα:



Το Ε.Μ.Θ. έχει επαινεθεί από το European Museum Forum για την οργάνωση του και την πολυποίκιλη πνευματική παραγωγή του. Το πέτρινο νεοκλασικό του 1899 στο οποίο στεγάζεται το Ε.Μ.Θ., έχει εξελιχθεί από το 2002 σε κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας που γνωρίζει να συμφιλιώνεται, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη δυναμική του θρακικού πολιτισμού. Τολμηρό και δυναμικό, είναι ένας από τους ελάχιστους ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς στη Θράκη, παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπεύθυνης πολιτιστικής αποκέντρωσης, που υπηρετεί τον τόπο με ιστορική και πολιτιστική ευθύνη χωρίς να στηρίζεται σε συντεχνιακές και κρατικοδίαιτες συμπεριφορές.



Ο στόχος του μουσείου είναι να συνδέσει τη γνώση που εμπεριέχεται στην παράδοση με τους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας, επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο, μέσα από τις πολυεπίπεδες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις του, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με τις τελευταίες να ενέχουν και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς εμβάθυνσης και έρευνας, χάρη στους συνεργάτες του, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου κοινού που πλαισιώνει το μουσείο, ώστε αυτό να παρεμβαίνει και να λειτουργεί διαδραστικά με την τοπική κοινωνία.



Σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες πλευρές και χρησιμοποιείται σε συντεχνιακές συμπεριφορές και με συγκρουσιακές λογικές, το υλικό του μουσείου και οι δράσεις του είναι εδώ για να καινοτομούν. Απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες διαφορετικής εθνοτικής και πολιτισμικής προέλευσης, ενισχύοντας κώδικες επικοινωνίας και συνύπαρξης ανθρώπων στη Θράκη, που παρά τις κατασκευασμένες ιδεολογίες πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα πολιτισμικής αλληλεπίδρασης και συμβίωσης.



Το Ε.Μ.Θ. ελπίζει να αντέξει τις δύσκολες συγκυρίες και τις κοινωνικές μεμψιμοιρίες της Ελλαδικής επαρχίας που δυστυχώς ανατροφοδοτούνται από τον θρυμματισμό του τοπίου και των ψυχών. Πιστεύει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο στην έρευνα μιας ακόμη θεματικής του ευρύτερου χώρου, αλλά και στην έκθεση υλικού που θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι στη συντήρηση του φολκλόρ, αλλά -μέσα από τη φιλοσοφία του μουσείου- στην πολιτισμική επικοινωνία και την επιστημονική γνώση που διασφαλίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.



Στην Ξάνθη τον Ιούλιο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας MTB

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, Ο ΠΗΓΑΣΟΣ Ξάνθης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμέτοχοι σε ένα κράμα αποφασιστικότητας διοργανώνουν φέτος στον Ιερό Βράχο Της Παναγίας Καλαμού το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας Mountain Bike(MTB).

Η αντίστροφη μέτρηση για το τριήμερο ποδηλατικό βίωμα έχει ήδη ξεκινήσει. Γεμάτη αισιοδοξία έμπειρη ομάδα μελών του ΠΗΓΑΣΟΥ δρομολόγησε την έναρξη χάραξης, ιχνηλάτησης και καθαρισμού των μονοπατιών που θα φιλοξενήσουν ένα ατμοσφαιρικό ποδηλατικό έργο ιδιαίτερου αθλητικού βάθους, με ένα αριθμό 250 και πλέον αθλητών ποδηλατών παγκοσμίου κλάσης.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54