Ειδήσεις από την ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ   3-4-2014 
 
 
Νέα οδική γέφυρα Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους
 
  Διμερές πρωτόκολλο για την κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στην περιοχή της διόδου Κήπων-Υψάλων αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας.Από ελληνικής πλευράς, το πρωτόκολλο θα υπογράψει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου, ενώ από τουρκικής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Habib Soluk. Παρόντες στην τελετή της υπογραφής θα είναι ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνταντίνος Κατσιμίγας, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Tuğrul Biltekin, υπηρεσιακοί παράγοντες της Τουρκίας και η Μεικτή Ομάδα Εργασίας των δύο χωρών.Θα ακολουθήσει σύσκεψη της εξαμελούς Μεικτής Ομάδας Εργασίας των δύο χωρών, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τεχνικό και διαχειριστικό συντονισμό της μελετητικής ωρίμανσης του έργου και της προετοιμασίας για τη δημοπράτηση και υλοποίησή του.
  Η νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα χωροθετείται κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. Το συνολικό μήκος της χάραξης με τις απαιτούμενες προσβάσεις ανέρχεται σε 1.400 μέτρα. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο. Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας θα είναι περίπου 810 μέτρα, από τα οποία 344 βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων-Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV και τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης και συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
 
 Κανένα πρόβλημα με το νερό στην Ξάνθη, αρνητικά όλα τα δείγματα
 
Καθησυχάζει τους πολίτες της Ξάνθης για την ποιότητα του νερού ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ξάνθης.Μετά τη συζήτηση που υπήρξε εξαιτίας ανακοινώσεων μιας ΜΚΟ ,ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Λάμπρος Τσούργιαννης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού στην πόλη καθώς υπάρχει συνεχής και αδειάλειπτη δειγματοληψία από το Τμήμα Υγιεινής, πέρα από τους ελέγχους της ίδιας της ΔΕΥΑΞ.
 
Διημερίδα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές, τη δημοκρατία και τις διακρίσεις
 
  Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διημερίδα διοργανώνεται από τη «Συμβίωση» με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη,  με θέμα της Ευρωπαϊκές Εκλογές, τη δημοκρατία και τις διακρίσεις. Μεταξύ των ομιλητών της Διημερίδας είναι ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης αλλά και Ξανθιώτες Δημοσιογράφοι Γιάννης Σιδηρόπουλος και  Σαμή Καραπουγιούκογλου, δημοσιογράφος, της  ελεύθερης   ΕΡΤ.
Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, η δημοκρατία και τα δικαιώματα βρίσκονται στην καρδιά των εκλογών 2014 για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι ανάγκη οι πολίτες της Ευρώπης και οι συλλογικότητές τους να συμμετέχουν ενεργά σε μια ευρεία συζήτηση που θα αποβλέπει να διερευνήσει την κρισιμότητα που έχουν αποκτήσει σήμερα στην ατζέντα των Ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα θέματα των διακρίσεων και του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου. Στόχος είναι μια τέτοια συζήτηση να αναδείξει προτάσεις για μηνύματα και δράσεις που θα αποτελέσουν την κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορεία –ατόμων που επιζητούν να (επαν)εκλεγούν. Οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές εγείρουν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Λαμβάνοντας ως δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις δημοσιονομικής κρίσης, ποιες πολιτικές αναπτύσσονται στα κράτη μέλη της ΕΕ με άξονα την εθνική και κοινωνική ετερότητα και ποιες οι θέσεις των κομμάτων; Αλλά και στο επίπεδο της δημόσιας επικοινωνίας, οι προκλήσεις δεν είναι λίγες:  Υπάρχει περίπτωση το κυνήγι για ψηφοφόρους να μην συνοδεύεται και από έναν ξενοφοβικό λόγο, ή και ρατσιστικά και ομοφοβικά επιχειρήματα;  Πως μπορούν να δημιουργηθούν χώροι διαλόγου μεταξύ του εκλογικού σώματος και των μειονοτικών ομάδων; Πώς να επισημανθούν και να συνδεθούν τα κοινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προβληθούν ισχυροί αφηγηματικοί λόγοι αντίθετοι στις εύκολες κοινοτοπίες των πολιτικών που καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους τους πιο ανίσχυρους; Ποιοι οι τρόποι διάδοσης των μηνυμάτων αυτών σε όσο δυνατόν ευρύτερα ακροατήρια
 
Στην Ξάνθη τη Δευτέρα ο Στέλιος Κούλογλου
 
Τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Στέλιο Κούλογλου και την ταινία του με τίτλο «Η Νονά» παρουσιάζει το απόγευμα (19.30) της Δευτέρας 7 Απριλίου στην καπναποθήκη «Π» το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει διάλογος του δημοσιογράφου με το κοινό.
 
Η Νονά είναι η Μέρκελ και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Γερτρούδης Χέλερ, που μιλά στην ταινία. Η ιστορία ξεκινά από την παιδική της ηλικία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου η σημερινή καγκελάριος μεγάλωσε και διαμόρφωσε τις αξίες και την προσωπικότητα της. Τη βλέπουμε να ομολογεί ότι τις ώρες που έπεφτε το τείχος του Βερολίνου πήγε… για σάουνα. Όμως μερικά χρόνια μετά, η άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ο δάσκαλός της στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η “Μερκιαβέλι” ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Μια δημοσιογράφος που την γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους της μαφίας. Το 2008 η Γερμανίδα καγκελάριος καλείται να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι γερμανικές τράπεζες είναι σοβαρά εκτεθειμένες, αλλά υπάρχει και ένας Έλληνας, από μηχανής θεός. «Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ» λέει η Νάομι Κλάιν,«θα ήταν για την Ελλάδα». Πώς η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να κυριαρχήσει στην Γερμανία και να επιβάλλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη;
 
Στην Κομοτηνή ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης
 
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, διάλεξη με ομιλητή τον ομότιμο Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη
 
Εκδήλωση για "το στρες της κρίσης"
 
Το παράρτημα Ξάνθης της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο άνθρωπος και η κοινωνία μπροστά στο στρες της κρίσης. Το κοινωνικό φάρμακο: οι συλλογικοί αγώνες, η θρησκευτική πίστη, η ποίηση, το παραμύθι».Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το απόγευμα (18.00) της Πέμπτης 3 Απριλίου στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου (κάτω από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, είσοδος δίπλα από το διοικητήριο) και τελεί υπό την αιγίδα της μητρόπολης.
Πρόγραμμα
«Η αντίδραση των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού στο στρες της οικονομικής κρίσης. Οι συλλογικοί αγώνες ως κοινωνικό φάρμακο». Εισηγητής: Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ξάνθης
«Γινόμενοι το Ευαγγέλιο, σε καιρούς κρίσιμους». Εισηγητής: Νίκος Κοσμίδης, φοιτητής Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
«Η ποίηση – φάρμακο». Εισηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, λογοτέχνης-φιλόλογος.
«Το παραμύθι-φάρμακο». Εισηγητής: Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης.
 
Ημερίδα από τη ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.
 
Ημερίδα με θέμα "Το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων: οι παλαιές και οι νεότερες έρευνες" διοργανώνει η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 5 Απριλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
«Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανακάλυψε το 1965 τυχαία ο Δημήτριος Χατζόπουλος. Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανασκάφηκε από τον Δημήτριο Λαζαρίδη δοκιμαστικά το 1965, αλλά η καταστροφή του ήταν τόσο μεγάλη που οι έρευνες δεν συνεχίστηκαν. Το θέατρο των Αβδήρων. Το μνημείο που στη συνείδηση των Αβδηριτών και των κατοίκων της Ξάνθης απέκτησε την ισχύ συμβόλου, αυτό για το οποίο όλοι ενδιαφέρονται πότε θα ανασκαφεί, πότε θα αξιοποιηθεί και πότε θα δοθεί για παραστάσεις.
Ο ερευνητής του θεάτρου των Αβδήρων έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην έρευνα και την ερμηνεία του και μεγάλους προβληματισμούς στην αντιμετώπιση πρακτικών και επιστημονικών ζητημάτων: Πότε κατασκευάστηκε; Ποια ήταν η μορφή του; Πότε εγκαταλείφθηκε; Πότε καταστράφηκε; Από ποιους; Τι χρήσεις είχε ο χώρος μετά την καταστροφή του; Με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η έρευνά του; Πώς θα επιλυθούν απρόσμενα προβλήματα που προκάλεσαν απρόσμενα ευρήματα;
Ύστερα από δεκαετίες σιωπής, το θέατρο είναι έτοιμο να μας αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. Βλέπετε, από το 2008 οι έρευνες ξανάρχισαν. Έτσι λοιπόν αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α. και καθηγητές πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες και γεωφυσικοί, θα παρουσιάσουν τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα. Είστε όλοι καλεσμένοι να τις παρακολουθήσετε».
Το πρόγραμμα της ημερίδας
19.30-20.00: Χαιρετισμοί
20.00-20.10: Μαρία Χρυσάφη: «Το θέατρο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»
20.10-20.20: Κωνσταντίνα Καλλιντζή: «Αρχαίο θέατρο Αβδήρων 1965-2008 – έρευνες και προβληματισμοί»
20.20-20.40: Κυριακή Χατζηπροκοπίου – Μαρία Χρυσάφη: «Αρχαιολογικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων την περίοδο 2008-2014»
20.40-20.50: Γρηγόρης Τσόκας: «Γεωφυσική διασκόπηση στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων»
20.50-21.00: Νικόλαος Λιανός: «Εφαρμογές ψηφιακής τεκμηρίωσης μνημείων με χρήση 3D Terrestrial Laser Scanner στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων»
21.00-21.10: Φιλοποίμην Ανδρεάδης: «Η δόξα του Διόνυσου από αρχαία χορικά» – απαγγελία.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με αβδηρίτικο κρασί, χορηγία από το οινοποιείο «Ανατολικός Αμπελώνας».
 
Η Άλκη Ζέη στην Ξάνθη
 
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τα εκπαιδευτήρια «ΑΞΙΟΝ», το βιβλιοπωλείο «Τζελέπης» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», παρουσιάζουν το απόγευμα (19.30) της Παρασκευής 11 Απριλίου στην καπναποθήκη «Π» τη συγγραφέα Άλκη Ζέη και το νέο της βιβλίο με τίτλο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει ο φιλόλογος και διευθυντής λυκείου των εκπαιδευτηρίων «ΑΞΙΟΝ» Αργύρης Δημητριάδης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν μαθητές του Λυκείου «ΑΞΙΟΝ», ενώ η Άλκη Ζέη θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του νέου της βιβλίου.
Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων, «το παραμύθι της ζωής της» που ξεδιπλώνεται από τη Σάμο ως την Αθήνα, από τη δικτατορία του Μεταξά και τα Δεκεμβριανά, έως το 1945 και τη μέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, δίνοντάς μας μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και τόσους άλλους… Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και με τρόπο μυθιστορηματικό, ξεδιπλώνει τα παιδικά και νεανικά της χρόνια με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και τα πάθη της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα. Η συναρπαστική της αφήγηση διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
 
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στην Ξάνθη
 
 Τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο και το βιβλίο του «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 5 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Σταυρούλα Δαλάτση και ο ίδιος ο συγγραφέας του. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία του Δ. Γιατζουζάκη «Φερεϋντούν Φαριάντ – Ουρανός χωρίς διαβατήριο».
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» είναι ένα νέο παραμύθι του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου για μικρούς και μεγάλους, που εκδόθηκε πρόσφατα. Στόχος του είναι να απαντήσει με συμβολισμούς σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην εποχή μας, ιδιαίτερα το ρατσιστικό και το μεταναστευτικό. Βασικό συστατικό στοιχείο της διδακτικής του είναι η έννοια της αυτοπεποίθησης και της αυτοβεβαίωσης που επιχειρεί ο συγγραφέας να διοχετεύσει στις νεανικές ψυχές. Εκείνο όμως που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό είναι ότι αναφέρεται στον φιλέλληνα Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα, την αγάπησε και ζήτησε να θαφτεί στη χώρα μας, όπως και έγινε.
 
Ο Φερεϊντούν Φαριάντ (6 Δεκεμβρίου 1949 - 5 Φεβρουαρίου 2012) ήταν ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφραστής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αραβικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Στην Περσία είχε εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές και πολλές μεταφράσεις Ελλήνων και ξένων ποιητών. Αποσπάσματα ποίησης του Φαριάντ που είχε μεταφράσει ο Γιάννης Ρίτσος στα ελληνικά (κυκλοφόρησε από τον Κέδρο), διδάσκονται σε ανθολογία του δημοτικού σχολείου. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, έλαβε και το βραβείο Άντερσεν.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Από μικρός έγραφε ποίηση και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή σε νεαρή ηλικία. Εξέδωσε διηγήματα, νουβέλες, παραμύθια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ενώ έχουν κυκλοφορήσει μελοποιημένοι στίχοι του. Ως αρθρογράφος και δημοσιογράφος, έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ημερήσιες εφημερίδες. Ένα από τα όνειρά του ήταν να γυρίσει τον κόσμο. Όμως η Γη είναι μεγάλη και οι δυνατότητές του μικρές. Έτσι, βρήκε τη λύση διαβάζοντας βιβλία για χώρες μακρινές, γράφοντας ιστορίες και ταξιδεύοντας με τη φαντασία του τις νύχτες, καθώς κοιτάζει τον έναστρο ουρανό. Κι από ψηλά, όπως υποστηρίζει, διακρίνονται τα πάντα…
Η εικονογράφος Φιρουζέ Αχλαγί γεννήθηκε στην Περσία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Άρχισε να ζωγραφίζει στα δέκα της χρόνια και από τότε δεν έχει σταματήσει. Θέλοντας να γνωρίσει τους πολιτισμούς του κόσμου, ταξιδεύει σε πολλές χώρες, αλλά ζει μεταξύ Φρανκφούρτης και Αθήνας.
 
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
 
Το βιβλιοπωλείο «Δύο»της Ξάνθης,θα τιμήσει την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου το πρωί (11.00) του Σαββάτου 5 Απριλίου, μέσα από μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιού που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.
Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου -ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Hans Christian Andersen- γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – Ι.Β.Β.Υ.). Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της I.B.B.Y. ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα της Ιρλανδίας. Το μήνυμα της ημέρας έγραψε η πολυβραβευμένη Ιρλανδή συγγραφέας Siobhán Parkinson, που έχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες
Το φετινό μήνυμα
Γράμμα στα παιδιά του κόσμου - Siobhán Parkinson (Ιρλανδία)
Συχνά οι αναγνώστες ρωτούν τους συγγραφείς πώς γίνεται και γράφουν τις ιστορίες τους -από πού έρχονται οι ιδέες; Από τη φαντασία μου, απαντάει ο συγγραφέας. Α, μάλιστα, μπορεί να πουν οι αναγνώστες. Αλλά πού είναι η φαντασία σας κι από τι είναι φτιαγμένη, κι έχουν όλοι φαντασία; Α, λέει τότε ο συγγραφέας, η φαντασία είναι μέσα στο κεφάλι μου βέβαια και είναι φτιαγμένη από εικόνες και λέξεις, αναμνήσεις και ίχνη από άλλες ιστορίες και λέξεις, κομμάτια από πράγματα και μελωδίες και σκέψεις και πρόσωπα και τέρατα και σχήματα και λέξεις, κινήσεις και λέξεις, κύματα και αραβουργήματα και τοπία και λέξεις, αρώματα και αισθήματα και χρώματα και ρίμες και μικρούς ήχους και ξαφνικούς θορύβους και γεύσεις κι εκρήξεις ενέργειας και γρίφους και αύρες και λέξεις. Και στροβιλίζονται όλα εκεί μέσα και τραγουδούν κι αλλάζουν διαρκώς σαν τα βλέπεις από καλειδοσκόπιο κι αιωρούνται και κάθονται και σκέφτονται και τσιγκλούν το κεφάλι.Βέβαια φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε. Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό. Στους μάγειρες ίσως περιέχει γεύσεις κυρίως και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα κυρίως. Όμως η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις. Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούνε ιστορίες. Η φαντασία του συγγραφέα πλάθει και ανακατεύει και φτιάχνει ιδέες και ήχους και φωνές και χαρακτήρες και γεγονότα μέσα στην ιστορία και η ιστορία είναι φτιαγμένη από λέξεις και μόνο, στρατιές από κουλουριαστά σημαδάκια που γεμίζουν τις σελίδες. Έρχεται τότε ο αναγνώστης και τα σημαδάκια ζωντανεύουν. Μένουν στη σελίδα, εξακολουθούν να μοιάζουν με στρατιές, αλλά τρεχοβολούν και στη φαντασία του αναγνώστη και ο αναγνώστης τώρα σχηματίζει και συνδέει έτσι τις λέξεις, ώστε η ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα στο δικό του ή στο δικό της το κεφάλι, όπως έκανε κάποτε στο κεφάλι του συγγραφέα.
 
Αυτός είναι ο λόγος που ο αναγνώστης είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία με το συγγραφέα. Υπάρχει μόνο ένας συγγραφέας για κάθε ιστορία, υπάρχουν όμως εκατοντάδες ή χιλιάδες ή μπορεί και εκατομμύρια αναγνώστες, που διαβάζουν στη γλώσσα του συγγραφέα, ή σε άλλες γλώσσες στις οποίες μπορεί να έχει μεταφραστεί. Χωρίς τον συγγραφέα η ιστορία δε θα είχε γεννηθεί ποτέ. Αλλά χωρίς τις χιλιάδες των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, η ιστορία δεν θα είχε ζήσει όλες τις ζωές που θα μπορούσε να ζήσει.Κάθε αναγνώστης μιας ιστορίας έχει κάτι κοινό με κάθε άλλο αναγνώστη της. Ξεχωριστά ο καθένας, αλλά και μαζί κατά κάποιον τρόπο, ξαναδημιουργούν την ιστορία του συγγραφέα στη δική τους φαντασία - μια πράξη που είναι ταυτόχρονα ιδιωτική και δημόσια, προσωπική και κοινή, ατομική και διεθνής. Κι αυτό ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.
 
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου.  Πασχαλινό Bazaar από τον ΦΟΞ
 
  Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης σας προσκαλεί να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.
Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον Τσάρλυ, τον Φώτη, τον Scooby, τον Καφετούλη, την Ράμπυ και άλλους μικρούς μας φίλους που ανυπομονούν να γίνουν μέλη της οικογένειάς σας.
Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να στηρίξετε το έργο του Ομίλου αγοράζοντας τις χειροποίητες λαμπάδες μας, σπιτικά μπισκότα για σκύλους και πολλά άλλα δωράκια για εσάς και τους τετράποδους φίλους σας.Θα μας βρείτε στην Κεντρική Πλατεία στις 4,5,6 και 11,12,13 Απριλίου.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03/04/2014 - 12:24