Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Eιδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής  18/11/2014


Προϋπολογισμός Δήμου Κομοτηνής: Πραγματικότητας από την πλειοψηφία
Διαχείρισης Φτώχειας και Μνημονίου Διαρκείας από την αντιπολίτευση

Με 13 εκατομμύρια λιγότερα στη διάθεσή του δηλαδή 52.600.000 χιλιάδες έναντι 65 εκ. ο Δήμος Κομοτηναίων, πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του έτους 2015 και η έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης. Ένας προϋπολογισμός που ελέγχεται και σχολιάζεται και από το παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Τελείωσαν οι οραματισμοί και τα σχέδια, που κάνανε κάποτε οι Δήμοι…Εγώ δεν πρόκειται να υποκύψω σε προτάσεις δάνεια και να επιβαρύνω τους δημότες μου με χρέη στις πλάτες τους», τόνισε αρκετές φορές ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης και στις απαντήσεις που έδινε μετά την σκληρή κριτική που του ασκούσαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Αυτά που κάνουμε εμείς στο κοινωνικό κομμάτι της πολιτικής μας, δεν τα έκαναν ούτε τότε που οι χρηματοδοτήσεις ήταν τριπλάσιες…Δεν χρηματοδοτούμε πια με υπέρογκα ποσά τα Ελευθέρια και τους πολιτιστικούς συλλόγους…και έπρεπε η τρόϊκα να μας συνεφέρει σε αυτό…

Εμείς εξασφαλίσαμε οι συμβάσεις για τα αστικά λεωφορεία που κάποτε κόστιζαν 700.000 ευρώ να μειωθούν στις 250.000 ευρώ…»

Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής «Εμείς η …Πόλη», ‘προϋπολογισμός Φενάκη’

Η κ. Καζάκου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για μια απλή λογιστική καταγραφή, μια άπραγη Δημοτική αρχή απλής διεκπεραίωσης, χωρίς κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

«Που είναι οι πρωτοβουλίες απασχόλησης, που είναι οι δράσεις για κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο. Πως για 1.000 οικογένειες προβλέπεται το κονδύλι των 100.000 ευρώ για τρόφιμα και ξύλα και για το κέντρο απόρων που είναι 150 άτομα, προβλέπεται το κονδύλι των 150.000 ευρώ;

Που είναι οι δράσεις για τους οικισμούς, τα κίνητρα για την είσπραξη οφειλών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και ο έλεγχος αποδοτικότητας των έργων;

Ο προϋπολογισμός είναι μη ρεαλιστικός και εικονικός. Είναι ένας προϋπολογισμός Φενάκη και εμείς δεν τον ψηφίζουμε. Δεσμευόμαστε όμως να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις»

Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής Πολη-τική Ανατροπή: «Προϋπολογισμός Διαχείρισης Φτώχειας»

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά η  κ. Λαφτσή, υποστήριξε ότι είναι ένας προϋπολογισμός καθ’υπόδειξιν , πλήρως εναρμονισμένος με τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν απαντάει στις ανάγκες των πολιτών και στερείται οράματος. Ο Δήμος στερείται διεκδικητικότητας για τα όσα οφείλει η πολιτεία στους Δήμους και αποδέχεται το μνημόνιο. Όχι δεν συμπράττουμε σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Σπάρτακος, Κώστας Καραΐσκος: «Προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στην Κομοτηνή»

Δυνατά έχει κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτικοποίηση στην Κομοτηνή, με το Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας και το χώρος στάθμευσης πίσω από το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, επεσήμανε αρχικά ο κ. Καραΐασκος.

Επι πλέον στάθηκε στην αξιοποίηση της παραλίας Φαναρίου και κατασκηνωτικού κέντρου αν το προλάβει από το ΤΑΙΠΕΔ. «Τι γίνεται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Τι γίνεται με τους δωρητές της Κομοτηνής, πως το αρχοντικό Στάλιου έγινε Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη, έτσι τιμά η Κομοτηνή τους δωρητές της; Ευτυχώς που προλάβαμε την Τσανάκλειο πριν την τελική της κατάρρευση…Δεν ψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό».

«Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Φακιρίδης: Μνημονιακός Διαρκείας  και μη Φιλολαϊκός»

Δεν υπάρχει διεκδίκηση από πλευράς Δήμου των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και τα χρήματα θα πρέπει να προκύψουν από τη φορολόγηση του κεφαλαίου στο 45%. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι φιλολαϊκός και κάνει διαχείριση φτώχειας. Ήρθε η ώρα να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους οι ίδιοι οι Δημότες».

ΤΑΠ Ανέτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές

Στο δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε ξεχώρισε το θέμα του ΤΑΠ και των Αστικών λεωφορείων.

Το θέμα του αγωγού Φυσικού αερίου από το Αϊζερμπαϊτζάν ΤΑΠ, ο οποίος θα φέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, τέθηκε μετά από ερώτηση και θέση της επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» Φελίνας Καζάκου, για να συζητηθεί το θέμα…οπότε και ετέθη ως θέμα στη δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά τον προϋπολογισμό.

Ενώ το θέμα αφορούσε όχι την προτεινόμενη χάραξη όπως έγραφε η ημερήσια διάταξη, αλλά η έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών των συνδέσεων  του αγωγού με τα Δημοτικά οικόπεδα, σε ότι αφορά τις περιοχές του Δήμου Κομοτηνής. Ο Δήμος όμως δεν παρουσίασε καμμία έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα, ούτε είχε καμμία ετοιμότητα ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, να ενημερώσει το σώμα, αλλά και τους κατοίκους που είχαν έλθει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι περιοχές που περνάει ο ΤΑΠ από το Δήμο Κομοτηνής, είναι γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ούτε τα τέλη διέλευσης, αλλά ούτε το ύψος των αποζημιώσεων…ωστόσο η εταιρεία διατείνεται πως θα προβεί σε αποκατάσταση των υποδομών απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός…

Υπερψηφίστηκε το θέμα από την παράταξη Εμείς η Πόλη. Η μόνη που καταψήφισε η Πολη-τική Ανατροπή  καθώς θεώρησε ότι με το να μην παρουσιασθούν οι τεχνικές προδιαγραφές από πλευράς Δήμου, υποβιβάζεται ο ρόλος των Δημοτικών συμβούλων, μια και δεν μπορούν να ψηφίσουν επί συγκεκριμένων πραγμάτων.

Λόγω της πεπερασμένης ώρας, (σ.σ. σχεδόν μεσάνυχτα) αρκετοί από τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και κάποιοι από τους επικεφαλής  είχαν φύγει…

Η παράταξη Σπάρτακος έχει εκδηλώσει ωστόσο τη αντίθετη θέση του για τον ΤΑΠ, λέγοντας ότι το εν λόγω έργο αποφασίσθηκε  ερήμην της τοπικής κοινωνίας και δεν μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε καν. Από τις εξελίξεις δε που είχαμε, δεν προκύπτει εξυπηρέτηση εθνικού συμφέροντος. Σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία, ούτε εκεί προκύπτει όφελος, όπως εκεί που υπάρχουν σταθμοί αποσυμπίεσης. «οτιδήποτε ακούγεται και λέγεται πια για τον ΤΑΠ είναι για πολιτική σπέκουλα και εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό», τόνισε ο Κώστας Καραΐσκος.

Αντίθετος από  θέση αρχής ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Φακιρίδης, καθώς υποστηρίζει πως εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών που τώρα ορέγονται την ενέργεια και τη μεταφορά του: Φυσικό αέριο και Πετρέλαιο. Είναι επικίνδυνος ο Αγωγός για την Ελλάδα», έχει επαναλάβει πολλές φορές ο κ. Φακιρίδης.

Το καινούργιο που μάθαμε για τον ΤΑΠ είναι ότι του αγωγού ενέργειας θα ακολουθήσει και ένας πολιτιστικός αγωγός με παραστάσεις Προμηθέα Δεσμώτη και άλλες δράσεις πολιτισμού…

Γ. Καρασμάνης : Επιπλέον μπόνους για τους νέους αγρότες, με την αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιεί όλα τα διαρθρωτικά εργαλεία της Νέας ΚΑΠ για την ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας την περίοδο 2014-2020. Πρώτη προτεραιότητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις αποτελεί η στήριξη των νέων αγροτών για να υπάρχει συνέχεια μέσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της γεωργίας. 

Για τον λόγο αυτό άμεσα από 1.1.2015, δηλαδή από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενεργοποιούμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών,μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.

Την Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Μόσχος Κορασίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτική Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς.

Η απόφαση αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος της Περιφέρειας, επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης αποτελεί τμήμα της ολοκληρωμένης πολιτικής του ΥπΑΑΤ που εφαρμόζεται  για τους νέους αγρότες και αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων για:

● χρήση επίσης της δυνατότητας με την αύξηση κατά  25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες που προβλέπεται στον Εθνικό Φάκελο για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ.
●  ένταξη για πρώτη φορά και των 3.224 επιλαχόντων από την τρέχουσα προκήρυξη για τους νέους αγρότες ανεβάζοντας τελικά των αριθμό των ενταγμένων σε 11.116  και οι οποίοι   θα λάβουν συνολικά 194 εκ €.
● για τις πληρωμές οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του έτους το σύνολο των 11.116 δικαιούχων νέων αγροτών θα έχει λάβει την πρώτη δόση, ύψους 136 εκατ.  ευρώ.
 
Restart Greece , Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη

Το “Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης" - (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), διοργανώνει διήμερο Σεμινάριο 27 και 28 Νοεμβρίου, προσανατολισμένο στην πληροφόρηση και αντιμετώπιση κρίσιμων, πρακτικών ζητημάτων του επιχειρείν και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Ομιλητές με σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία δίνουν πρακτικές συμβουλές για τη χρηματοδότηση, το σωστό στήσιμο μιας επιχείρησης, τους κινδύνους και κυρίως τις ευκαιρίες που δίνει η έξυπνη διαχείρισή της.

Στη διημερίδα θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές ενότητες την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου:
Στήσιμο Επιχείρησης (προεργασία), Διαχείριση και Οργάνωση της Επιχείρησης
Το Management της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητα Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Επιχείρησης: μία πολύτιμη, οικονομική βοήθεια

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου θα συζητηθούν η Χρηματοδότηση:
Το Επόμενο Βήμα της Επιχείρησης και την προώθηση της επιχείρησης

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ρουμάνικων ΜΜΕ  για την παρουσία της ΠΑΜ-Θ στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTR στο Βουκουρέστι»
 
Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην  Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΤΤR  στο Βουκουρέστι  από 13 έως 16 Νοεμ-βρίου 2014, διοργάνωσε συνέντευξη  τύπου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρουμανίας και ταξιδιωτικούς πράκτορες, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο NOVOTEL και στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης   ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός ο πρέσβης της Ελλαδας στη Ρουμανία Γρηγόριος Βασσιλοκωνσταντάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  Μιχάλης Αμοιρίδης.

Το κεντρικό σύνθημα της ΠΑΜ-Θ ήταν: «τόσο κοντά σας …το Αιγαίο Πέλαγος»,  ( «So near to you … the Aegean Blue») με στοχευμένο σημείο της συμμετοχής  την απεικόνιση επί χάρτου της θέσης της μικρής απόστασης της Περιφέρειας από  τη Ρουμανία και το Βουκουρέστι.  

Ο Περιφερειάρχης κατά τη συνέντευξη τύπου, στην οποία  παρευρέθηκαν περί τους 50 δημοσιογράφους των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Ρουμανίας,  στάθηκε στη συνειδητή επιλογή της συγκεκριμένης έκθεσης και στον στόχο της έλευσης Ρουμάνων στη περιοχή,  τόνισε «η ΠΑΜ-Θ με 300 χιλ. ακτογραμμών και υπέροχων παραλίων ενώ είναι η κοντινότερη αλλά και η φυσική έξοδος των Ρουμάνων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο καθώς επίσης και στα δύο πανέμορφα νησιά μας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη» και έκανε αναφορές στο φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τα θρησκευτικά μνημεία.
 
Οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι έθεσαν ευθέως το ερώτημα: «γιατί από κάποιους διασυνοριακούς σταθμούς δεν διέρχονται λεωφορεία;» στο οποίο ο περιφερειάρχης  απάντησε ότι είναι ένα θέμα που επιβάλλεται έως το επόμενο καλοκαίρι να λυθεί  από την κυβέρνηση .

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης παρουσίασε τις τουριστικές επιλογές της Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου να στηρίξει τον τουρισμό στην περιοχή  και δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός και συνεργάτης σε κάθε προσπάθεια της περιφέρειας προς αυτό το σκοπό.
 
 
6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
5-6-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

Το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014 στο Περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας  και τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το φεστιβάλ αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα καθώς κάθε μια τέτοια διοργάνωση ενισχύει την εικόνα αυτού του τόσου σημαντικού προϊόντος για την Ελλάδα ανεξάρτητα εάν προέρχεται από ένα μικρό παράγωγο ή από μία επώνυμη εταιρεία.

Ο πλούτος της ελληνικής υπαίθριου αλλά και τα εκλεκτότερα μελισσοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα παρουσιάσουν για 6η συνεχομένη φορά στο φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

Στόχος και του Φεστιβάλ είναι η προβολή και η προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Ελέγχους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ζητά η ΟΕΒΕΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης, όσον αφορά τον έλεγχο αδειών λειτουργίας των καταστημάτων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους τονίζουν την ανάγκη  τήρησης της νομιμότητας από όλους τους επαγγελματίες για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη καλούν τον Δήμο και τις λοιπές ελεγκτικές αρχές οι έλεγχοι να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις σε όλη την έκταση του Δήμου και του Νομού και όχι μόνο σε συγκεκριμένες οδούς, πλατείες και όχι μόνο βάση καταγγελιών. «Ζητούμε προληπτικούς ελέγχους σε όλους και παντού ώστε οι επιχειρήσεις  να λειτουργούν σε καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού και απόλυτης ισονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΒΕΣ.
 
 
Πάρτυ των ποδηλατών της Κομοτηνής

Οι On Bikes - Ποδηλάτες Κομοτηνής γίνονται 2 χρονών! Πέρασαν 2 υπέροχα χρόνια. 2 χρόνια γεμάτα ποδηλατοβόλτες και δράσεις μαζί με όλους  που ήταν πάντα μαζί με το ποδήλατό τους.

Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της ομάδας διοργανώνεται ένα μοναδικό πάρτι στο Bicicletta Art Bar την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου με τη μπάντα Folk n' Roll να μας ξεσηκώσουν με τις μουσικές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποδηλάτες θα χαρίσουν ένα ποδήλατο σε έναν τυχερό.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18/11/2014 - 11:13